Johan Jenny Ehrenberg: “Si no aturem la dreta, ens trobarem que hem de tornar a anar a cal psiquiatre”

  • Entrevista a la periodista sueca Johan Jenny Ehrenber, que aquests dies presenta a Catalunya l'exposició “Free, història d'un canvi de gènere”

VilaWeb
19.02.2025 - 21:40
Actualització: 20.02.2025 - 10:13

Es pot canviar de gènere en dos moments històrics diferents? Johan Jenny Ehrenberg (Suècia, 1957) és una famosa periodista i emprenedora sueca que aquests dies volta per Catalunya per presentar l’exposició “Free, història d’un canvi de gènere” a Barcelona i, a partir de demà, al festival de fotografia FineArt d’Igualada. La particularitat de la seva història neix de la recuperació d’unes fotos de l’any 1983, quan va sortir de l’armari i va haver de fer-se enrere per la violència de què fou objecte.  A prop dels setanta, ha decidit, ara sí, no tan sols acceptar-se definitivament com a dona trans, sinó sortir al món a explicar una història de resiliència de més de quaranta anys. Les fotografies de Hatte Stiwenius del 1983 es combinen amb les noves imatges de Håkan Elofsson del 2023. “Sí, he canviat de gènere, però aquesta no és la història, això ja ho han fet moltes persones abans i després del meu canvi, el 1983. La història d’avui parla de la victòria contra l’odi i la por, d’una esquerra que ha tornat a decebre, d’un feminisme que no va superar la prova i de feixistes que tenen tanta por que criden fort”, diu. De fet, les fotografies del 1983 van romandre ocultes a casa del fotògraf fins a la seva mort, quan els seus descendents les van trobar i ho van fer saber a Ehrenberg. “Odio de debò aquestes fotos. No les vaig publicar, no les mirava, em feia por el fracàs. Em feia por la veritat”, deia. “L’any 1983 tenia vint-i-cinc anys. Jove i bella. M’agrada el sexe. És fàcil vestir-se bé. Cintura estreta. Em diuen fastigosa. Revolucionària. L’any 2023. 65 anys. Vella i amb calvície. No hi sento bé. Tinc panxa. Artrosi a les mans. Probablement aviat seré impotent. Revolucionària igualment.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).
L'exposició "Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg, a Barcelona (fotografia: Enric Galli).
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).

Vau ser a Catalunya fa uns quants anys, en plena lluita als carrers per la independència. Potser hi havia alguna relació entre el fet de voler ser lliures com a país i com a persones.
—Són dos temes polítics molt importants. La discussió per mi és essencial. Si la gent d’un lloc vol ser una nació o vol ser lliure, no hi ha res a discutir, haurien de tenir el dret de decidir. Quan tu atures aquestes pulsions, tens tota aquesta escalada de reaccions, tens la crescuda dels nacionalismes que poden ser bons, però també poden ser molt dolents. Passa això mateix amb tots els canvis d’identitat, també pel que fa al gènere. Quan vols fer un canvi d’identitat et trobes amb totes les resistències. Al cap i a la fi, parlem de ser allò que vols ser i viure la vida que vols viure. A Suècia nosaltres vivim l’opressió dels samis, dels lapons, al nord.  Si ho demanes a molts suecs et diran: “Són massa pocs per a ser una nació!” Grenlàndia té 50.000 habitants i tenen el dret d’autodeterminació! Encara que siguin una minoria tenen el dret de decidir. La identitat hauria de ser un tema important per a les esquerres.

Molta gent diu que les esquerres ara són massa identitàries.
—Les esquerres que no parlen de la identitat no són esquerres, són moviments conservadors. El tema trans no és un tema de rics. En tots els àmbits de la societat i totes les cultures hi ha persones trans. Hi ha alguns grups socials com les dones i les persones LGBTIQ+ que han estat oprimides bona part de la història. És clar que en països que no tenen un estat del benestar i unes polítiques LGBTIQ+ és una qüestió de diners. Així com les esquerres estan d’acord en el fet que totes les dones tenen dret i sobirania sobre el seu cos i tenen el dret d’igualtat, jo dic exactament això mateix sobre les persones trans.

—Quin moment viu el col·lectiu LGBTIQ+ a Suècia?
—La situació ha canviat molt d’ençà dels anys vuitanta, quan vaig fer-me aquestes fotos i vaig fer la primera transició. El gran canvi és que la gent ja no té por. Evidentment que continua havent-hi idiotes que no ho entenen. També hi ha la típica gent a qui no els interessa perquè creuen que no és cosa seva, però respecten els drets de les persones LGBTIQ+. Ara tens el dret de canviar el gènere de la teva targeta sanitària sense intervenció del govern ni dels metges. Simplement, tens el dret de viure en la identitat que vulguis. Ara pugen els moviments reaccionaris a tot Europa, com Trump als Estats Units. La gran decepció és que els meus herois de l’esquerra, els dirigents d’alguns partits, van sortir i van dir un home és un home, atureu això, els homes no han d’anar als lavabos de les dones a violar-les! És tan estúpid pensar això…

Com us relacioneu amb el moviment feminista?
—El moviment feminista és la més gran revolució pacifista que ha viscut la humanitat. Ara mateix el moviment està dividit, és cert. N’hi ha un de més conservador que vol defensar els drets de les dones dient que les persones trans no són dones de veritat, que són identitats falses. Això és greu, perquè: i les noies jovenetes que volen ser nois? Qui les ajuda? Els joves trans són persones encara molt vulnerables i si no tenen la sort de tenir famílies que els comprenguin poden patir molt. El moviment feminista els hauria de donar suport. Jo crec, com deia Simone de Beauvoir en relació amb les dones, que no es neix trans, sinó que s’hi arriba. Hi ha persones que pensen que un trans és un error de la natura, però ser trans és una qüestió política. Jo no sóc una dona, però tampoc no vull ser un home. I per mi és important mostrar que sóc una persona trans. A França no vaig poder comprar un tiquet de tren si no posava que era home o dona!

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Johan Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició "Free, història d'un canvi de gènere", a Barcelona (fotografia: Enric Galli).
Johan Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició "Free, història d'un canvi de gènere", a Barcelona (fotografia: Enric Galli).
Johan Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició "Free, història d'un canvi de gènere", a Barcelona (fotografia: Enric Galli).

—Com vau viure la infantesa? Creieu que molts dels nostres comportaments adults tenen l’origen en aquesta etapa?
—He de dir que no crec gaire en aquesta teoria que tot es forma a la infantesa. Sí que és veritat que vaig ser forçat a ser un noiet fort perquè havia de defensar el meu germà, que era un any més gran però més dèbil. Jo jugava a futbol i era fort. Però la meva mare es va adonar que li desapareixia la seva roba i li tornava bruta a l’armari. Jo me n’anava al bosc i em vestia de dona. Però ella no va dir mai res! Tenia sis fills i no va dir mai res, però ho sabia. De fet, quan jo vaig sortir de l’armari, l’any 1983, a ella la va aterrir! I em deia: no ho facis! Vivíem al nord de Suècia, en un poble, en un ambient bastant humil. Quan me’n vaig anar de casa i vaig arribar a Estocolm ho vaig començar a entendre. Va ser el moment que vaig començar a militar en partits d’esquerra. Per aquella època vaig conèixer una noia. Jo no sabia que era trans. Crec que vaig saber-ho quan vaig veure les fotografies de Christer Strömholm de les dones trans de Les nuits de place Blanche a París. Quan les vaig veure vaig pensar: “Això és el que jo sóc! Jo hauria de ser aquí. No parlo francès, però hauria de viure aquí.”

—En aquella època ja éreu una persona coneguda?
—Sí, jo era l’esperança de l’esquerra i ja havia creat una revista que era la més innovadora i divertida del moment.

—Ja us havíeu fet com a periodista o com a polític?
—No hi he sabut veure mai la diferència [riu]. No vaig cursar mai estudis de periodisme, però sempre he escrit articles. I he escrit trenta llibres! Per a mi, la millor manera d’explicar les coses, sempre ha estat escriure-les.

—I com va ser el moment de fer-vos aquestes fotos?
—Van ser fetes durant sis mesos. En aquell moment el meu objectiu era ser una dona, no una dona trans. Amb aquestes fotos volíem mostrar que un home podia ser una dona. Però molt aviat em vaig adonar que no era tan fàcil. Perquè quan no tens suport al voltant és difícil. I crec que aquest és el trauma més gran de les persones trans, és pensar que no som mai prou. Que el nostre cos no és mai prou bo. És cert que hi ha persones trans a qui no es nota gens que ho son, però és una minoria. El terratrèmol que va ocasionar aquell fet va ser molt més gran que no m’esperava. Vaig ser insultat, apallissat, víctima d’abusos! Vaig veure que no podria agafar el metro mai més, que si continuava així la meva vida es trobaria completament limitada. De manera que vaig tornar a l’armari.

—Vau decidir de tornar a l’armari?
—No podia elegir. En aquell moment, el moviment gai i feminista anava en contra dels trans. Els partits d’esquerra anaven en contra dels trans. Hi havia un petit moviment trans totalment amagat. Hi havia històries de trans als mitjans, però eren tractades de manera sensacionalista i com un freak show. En aquell moment havia de ser una víctima, no podia ser un trans orgullós.

—Qui ha fet la selecció de les fotografies de “Free”?
—L’hem feta amb Tere Guix, la comissària catalana, perquè volem que aquestes fotografies connectin amb la realitat de cada país i contribueixin al debat. M’agrada crear imatges que impactin. Per exemple, la fotografia que enceta la seqüència mostra un cos nu, una cara de dona amb un cos d’home. Observar que no hi ha una continuïtat és un gest polític. Són fotografies que mostren el fet trans directament. En canvi, quan ens fixem en les fotografies vestida de dona, apreciem més la bellesa de la roba que no el fet trans.

—Tere Guix m’ha dit que quan camineu pel carrer, els homes us miren amb por.
—Sí. Els homes se senten incòmodes. Molts homes no són conscients de qui són. Les dones m’entenen, em saluden, són còmplices. Abans, l’any 1983, els homes s’enfadaven. Ara no s’enfaden, més aviat es mostren tímids. Quan em veuen, primer em miren l’entrecuix, i després als ulls, però no m’aguanten la mirada. Tot és al seu cap!

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).
L'exposició "Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg, a Barcelona (fotografia: Enric Galli).
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).
"Free, història d'un canvi de gènere", de Johan Jenny Ehrenberg (fotografia: Hatte Stiwenius).

—En un futur creieu que l’armari ja no existirà?
—L’objectiu hauria de ser fer caure tots els armaris. Avui dia encara ens hem de definir. Sóc gai, sóc lesbiana. Però tu no ets totalment lesbiana! Tots som en una zona grisa. Jo puc estimar una dona, però no cal dir que sóc una dona trans lesbiana o que sóc heterosexual. No cal jugar tant amb les paraules! No necessito una definició. Quan jo practico sexe amb una persona, no tinc gènere. Solament miro de tenir-hi contacte i connectar-hi. Quan dic que sóc trans és tan sols una qüestió política.

—Què en penseu de la pujada de l’extrema dreta?
—Hi ha un moviment feixista a tot el món. Un moviment de les oligarquies que vol destruir tots els acords de comerç, tots els drets socials i de les dones. Utilitzen fets culturals per promoure les seves idees. A Suècia hi ha el mateix debat. A Suècia els drag-queens llegeixen contes als infants a les biblioteques i ho volen prohibir. Si no aturem la dreta, tornarem a ser persones malaltes que han d’anar a cal psiquiatre.

—”Ets tan fastigosa, tan fastigosa, tan fastigosa. Ets una malaltia que no hauria d’existir”, us deien l’any 1983. “Gràcies per ser-hi i atrevir-t’hi. Tens tot el meu suport”, us diuen ara. És curiós com han canviat els comentaris en quaranta anys.
—Aquest canvi és gràcies al moviment feminista i LGBTIQ+. Per això la gent ja no té por. Als anys vuitanta hi havia molta por. Tu no ets un home real o no ets una dona real. Les coses han canviat, però ara tot això perilla perquè els partits d’esquerra i els verds estan perdent l’agenda política! Si guanya Le Pen, les persones LGBTIQ+ perdran drets. Les primeres decisions que es prendran seran aquestes! Si tu a l’escola dius que et cridin Jenny i no Johan, la professora t’haurà de dir Johan. Això ja passa als Estats Units! I si la professora s’hi nega podrà anar a la presó. També els pares i mares que donin suport a la transició dels seus fills podran ser jutjats per l’estat. Igualment, Meloni va eliminar el dret de les mares lesbianes de posar els seus cognoms als fills.

—Les vostres fotografies mostren una energia desbordant. Creieu que les revolucions han de ser alegres?
—No tindrem revolucions sense gent jove. I la gent jove ha de viure en bones condicions, han de ser lliures. Jo dono molt de suport a la gent jove, als moviments del carrer.

—Us sentiu forta ara?
—Sí. Crec que em sento millor que fa dos anys o tres, quan encara no havia sortit de l’armari. Ara dic que sóc trans, diguin què diguin. A més, sóc la propietària d’unes quantes empreses i tots els meus treballadors saben que sóc trans. Crec que sóc una líder millor. És cert que amb aquestes exposicions sembla que tot el dia parli de mi: jo, jo, jo… Però és perquè utilitzo la meva història per una qüestió política. Quan em llevo al matí i veig el vell Johan al mirall i una hora després agafo el taxi com a Jenny em sento orgullosa i feliç. I crec que si jo sóc feliç seré un líder millor. Ara he posat molts miralls a l’oficina i així em puc anar mirant [riu]. I diuen: “Per què hi ha tants miralls ara?”

Gràcies per tot això que feu.
—Mira, aquí hi ha una foto amb una nena petita que em mira. Doncs jo sóc aquesta nena petita que fa: “Uau!” Jo puc dir que sóc feliç, però també estic espantada perquè estic malalta.

Malalta?
—Tinc un càncer. Fa quinze anys que el tinc. No tinc cap símptoma, de moment. Però tinc por, és clar. Hem de viure el moment.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Johan-Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició 'FREE, història d'un canvi de gènere', a Barcelona (Fotografia: Enric Galli).
Johan-Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició 'FREE, història d'un canvi de gènere', a Barcelona (Fotografia: Enric Galli).
Johan-Jenny Ehrenberg, sobre l'exposició 'FREE, història d'un canvi de gènere', a Barcelona (Fotografia: Enric Galli).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor