Joaquim Boadas: “El pla de reobertura de l’oci nocturn serà una acció de cara a la galeria”

  • Parlem amb el president de FECASARM sobre les novetats relacionades amb el lleure nocturn a Catalunya i sobre l'estat del sector · La patronal calcula que ja han tancat entre un 15% i un 20% dels locals

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
11.05.2021 - 21:50
Actualització: 12.05.2021 - 19:55

Avui, el consell del PROCICAT ha aprovat un pla de reobertura de l’oci nocturn que estableix de quina manera podran obrir els locals quan això sigui permès, cosa que es preveu d’ací a dos mesos. El president de FECASARM, Joaquim Boadas, explica que es treballa en aquest pla des de l’estiu passat, però que el diàleg amb el sector ha estat escàs. Diu que, tot i que la patronal de l’oci nocturn havia demanat canvis perquè considerava que el darrer esborrany era insuficient, el govern ha decidit d’aprovar l’última versió gairebé sense retocs.

Aquest pla marca unes línies a seguir, però no fa concrecions sobre cabudes ni si es podrà utilitzar la pista de ball per ballar o no: preveu totes dues possibilitats i especifica mesures diferents depenent de la situació sanitària. També parla d’altres mesures per a assegurar la traçabilitat i evitar contactes innecessaris, com ara la pre-venda telemàtica d’entrades en els locals de més de cinc-centes persones. Parlem de tot plegat amb el president de FECASARM, que considera que és un pla que neix “coix” i que és “arcaic”, perquè no té en compte l’ús de les proves d’antígens.

Aquests darrers dies us heu reunit amb Interior i Salut, que us han anunciat l’aprovació del pla sectorial per a la represa de l’oci nocturn. Com ho valoreu?
—El pla sectorial neix coix perquè genera incertesa, inseguretat jurídica i no defineix una data de reobertura. Aquest pla dependrà, en tot moment, de la resolució de torn que dicti Salut per a concretar coses com les cabudes, el fet de poder fer ús de la pista de ball o no, els requisits que s’hauran de complir… Hauria de ser un pla autosuficient, que concretés aquests elements i que, si calgués, després els limités amb resolucions. A més, és un pla arcaic.

Per què?
—No preveu la qüestió dels tests previs, que van funcionar en proves com la de la sala Apolo, i altres avenços científics i tecnològics. Només es diu que el pla sectorial s’anirà adaptant a les noves tecnologies i als avenços científics, però si a avui ja n’hi ha, per què no els inclouen? També trobo arcaic que a les barres no hi pugui haver utensilis, si hi ha aparells de desinfecció d’aire i superfícies. Neix desfasat.

Per què creieu que no s’han tingut en compte les proves d’antígens? 
—Crec que han anat tard i ara volen córrer per aprovar-ho. És una cosa que treballem des del juny i que gairebé no ha evolucionat. I ara, d’un dia per l’altre, ja ho volen aprovar? Jo tinc pressa per a reobrir, però amb seguretat i garanties. Això serà una acció de cara a la galeria que quedarà molt bé, com van fer a l’octubre. El dia 6 anunciaven una reobertura i dos dies després es feien enrere… Són coses que rematen el sector.

“El pla de reobertura de l'oci nocturn no preveu els tests previs”

Què passarà amb les pistes de ball?  
—Volien delimitar les pistes de ball en general i jo vaig dir que no, que havia de ser en locals de més de cinc-centes persones. Es va acceptar, però va ser al juny. Des de llavors, poques coses han avançat. Els locals de més de cinc-centes persones hauran de tenir la pista de ball delimitada, en cas que sigui oberta. Tindran un punt d’accés i un altre de sortida controlats per personal de seguretat.

Havíeu proposat que les begudes fossin fora de la pista.
—Sí, ho vam dir i ho han acceptat. Si a la pista de ball no s’hi pot entrar amb consumició, la gent no s’haurà d’apartar la màscara, que ha d’estar tota l’estona posada a tot arreu. I fora de la pista de ball, si menges assegut a la taula pots anar sense màscara, però si només beus l’has d’apartar en el moment de beure.

És molt allunyat del que demanàveu, tot això?
—El pla sectorial no inclou res d’allò que vam demanar nosaltres, en les darreres versions no hi hem participat. Jo vaig presentar al·legacions l’11 de març i no n’han agafat ni una… Havien d’haver inclòs els tests ràpids i obrir aquest mateix divendres fins a la una o les dues encara que només fos en espais oberts, perquè la catàstrofe sigui més petita. Un pla sectorial com Déu mana hauria de dir que, si incorpores aparells de desinfecció d’aire, pots obrir dues hores més. Si implantes aplicacions per poder fer un pla de traçabilitat, igualment. No esperar que s’aprovi una altra resolució mentre la gent es mor de gana. És lamentable.

El govern ha explicat que la reobertura de l’oci nocturn depèn, en última instància, del govern espanyol.  
—No, perquè es refereixen a una ordre comunicada a la Comissió Interterritorial de Sanitat el 14 d’agost que no va ser mai publicada al BOE i que per a nosaltres no va produir mai eficàcia jurídica. Va ser un acord entre comunitats, però a efectes jurídics allò que li dóna força és la resolució aprovada pel govern català, d’acord amb la qual es prorrogava la prohibició de l’oci nocturn. Que deroguin la resolució, com a Andalusia, i que no en donin la culpa a l’estat. Catalunya va ser la pionera a prorrogar la prohibició al juliol, i l’estat ho va dir a l’agost…

El govern també ha parlat d’un màxim de dos mesos per a tornar a obrir. Com ho valoreu?
—És totalment inassumible, econòmicament i en l’àmbit de la convivència. Ara mateix, amb tota l’oferta il·legal que hi ha, entrompades i festes que cada vegada augmentaran, això no serà sostenible un mes i mig o dos. Ahir vam rebre el suport de l’Ajuntament de Barcelona per a un assaig general previ a la reobertura del sector sense restriccions ni horaris, però l’última paraula també la té Salut.

Com serà aquest assaig general?
—Hi participaran entre 4.000 i 5.000 persones, entre vuit i tretze locals de restauració i oci nocturn per treballar sense restriccions. Compta amb un triple sistema de seguretat: tests previs, una aplicació que gestiona els resultats d’aquestes proves i que permet la traçabilitat de les persones respectant la protecció de dades, i aparells de desinfecció d’aire i superfícies.

La prova pilot que es preveu de fer a Sitges serà igual?
—Això de Sitges crec que no aporta res de nou a les proves pilot que s’han fet fins ara. Nosaltres hi aportem uns elements addicionals, perquè la seguretat amb els antígens ja s’ha demostrat en un 96%, però volem augmentar-la fins al 99,9% amb aquestes mesures.

S’ha parlat del paper que podrien tenir les discoteques a l’aire lliure, sigui en aquestes proves o en el treball del pla sectorial?
—L’aire lliure no s’havia d’haver tancat mai, és desproporcionat. Hi ha un informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que és previ a la pròrroga del tancament que ens van fer al juliol amb nocturnitat i traïdoria. Aquest informe diu que les discoteques són espais tancats i poc ventilats en què la gent parla alt a causa de la música, cosa que augmenta el risc de contagi. Nosaltres fa set mesos que treballem en l’assaig general per a desactivar aquests arguments, amb mesures com la desinfecció de l’aire. Però aquest informe només val per als espais tancats, no per als oberts. Per això tenim impugnat el tancament dels espais oberts, pendent de sentència.

En quin estat es troba el sector en aquests moments, amb xifres concretes?
—Tan sols a Catalunya l’oci nocturn arrossega unes pèrdues de més de 4.000 milions d’euros. Ja han tancat entre un 15% i un 20% dels locals, sigui per desnonaments, sigui perquè no podia mantenir el cost de la possessió dels locals. I si les condicions de reobertura no surten a compte, calculo que un 50% més també tancaran a final d’estiu o durant l’estiu. Ens quedaríem en un 60% de tancaments… Si ens reobren amb una limitació del 30%, serà inviable. Hauríem de tenir un 250% de facturació per a garantir la supervivència, i una limitació del 30% implica una facturació del 15% respecte del 2019. Tot allò que sigui treballar per sota del 50% de la capacitat i amb un horari molt restringit és inviable. Hem optat per aquest assaig general a Barcelona sense restriccions de cabuda (amb un 80%, com a mínim) i sense restriccions horàries, fins a les sis.

Com valoreu el paper de la Generalitat?
—Tot això que fan és de cara a la galeria, però no fan una feina executiva. No hi ha hagut prou diàleg. Ens vam reunir el 6 de juliol, van desaparèixer del mapa el 7 de desembre i van tornar a aparèixer el 9 de març i després el 9 de maig. No hi ha hagut interlocució continuada per a construir un pla sectorial adaptat. El TSJC recorda a l’administració l’obligació d’adoptar mesures més bones i més proporcionades a les noves tecnologies i avenços científics, però això no ho han tingut en compte. Agafen la mesura fàcil del tancament, per quedar bé. Però és contraproduent perquè tot l’oci nocturn es trasllada a l’àmbit il·legal. El 80% dels contagis que hi ha hagut en l’àmbit social aquests darrers vuit mesos o deu han vingut de les reunions d’amics i familiars…

També heu denunciat les imatges que es van veure l’altre dia, de festes i entrompades als carrers.
—Des que s’ha aixecat l’estat d’alarma això s’ha fet més visible, però allò que ha passat als domicilis particulars, inaccessibles per a la policia, no s’ha vist. Els supermercats han venut molt d’alcohol, s’han vist imatges de carros carregats d’ampolles per a festes particulars sense cap mesura de seguretat. Nosaltres aportem un 99,9% de seguretat i les festes privades i entrompades, un 0%. A més, si s’aplica aquest sistema de les proves prèvies es faran a gran escala entre la gent jove, que costarà 0 euros a l’administració. La nostra idea és contribuir amb un 50%, fent descompte a l’entrada, sopar o copes, i l’altra meitat que la paguin ells. És una prova en massa d’una franja d’edat no vacunada que no es farà mai un test si no és per anar de festa. És una contribució a la salut pública brutal, perquè detectes casos asimptomàtics en una fase precoç de la cadena de contagis que evita contagis posteriors. És lamentable que l’administració no ho hagi tingut en compte.

Però hi ha por de no poder controlar tot allò que passa dins una discoteca i que això faci augmentar els contagis.
—Sí, però això és ser hipòcrita, perquè tu saps que tot allò que no passa en una discoteca passa fora. Tancar-la queda molt bé de cara al públic, encara que vulgui dir famílies arruïnades. Però al mateix temps hi ha festes de gent saltant i ballant, bevent de la mateixa ampolla i compartint cigarretes i porros sense cap control. És hipocresia…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any