Joan Laporta: ‘Bartomeu i Rosell han estat uns titelles en mans del Grup Godó’

  • Entrevista al candidat a la presidència del Barça

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
17.07.2015 - 06:00
Actualització: 23.07.2015 - 17:49

Joan Laporta vol tornar a ser president del FC Barcelona. Després d’un parèntesi polític que l’ha portat pel Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, en ‘Jan’ vol tornar a agafar les regnes del club. Ha centrat la campanya en tres qüestions: un rebuig absolut a Catar, la Masia i Catalunya, perquè vol que el Barça es posi al servei de la llista per la independència. Assegura que una enquesta feta per l’empresa GAPS li dóna dos punts sobre Josep Maria Bartomeu. Demà se sabrà.

—Digueu-me els tres motius principals pels quals el Barça necessita un canvi a la presidència.
—Perquè el model esportiu que hi ha és insostenible. Ha quedat molt clar que gràcies als jugadors i a la base que vam establir quan jo era president s’ha guanyat el triplet. No vull treure mèrit a les incorporacions, però qui les va fer el van fer fora. En una temporada han fet fora el secretari tècnic i van sospesar d’acomiadar l’entrenador. I l’any passat van fer una enquesta entre els socis per si s’havia de fer fora Messi. Un altre motiu és que el Barça no pot tenir un president processat per corrupció, delicte fiscal i estafa. I per culpa seva el Barça és processat per primera vegada a la seva història. Penso que en Bartomeu es troba inhabilitat per presidir el Barça. I tercer motiu: perquè vol vincular el Barça amb Catar per sempre.

—Quina imatge creieu que dóna al Barça portar Catar a la samarreta?
—Ens dóna molt mala imatge i això respon a uns interessos particulars de Bartomeu i Rosell, que tenen negocis a Catar. A més a més, ara ens volen fer signar un nou contracte que vincula el Barça per més anys amb Catar. Van dir que era la millor oferta que tenien. Això vol dir que treballen malament o que treballen per uns altres interessos, perquè no és el millor contracte del mercat en termes econòmics i a més dóna molt mala imatge al club. De fet, ara resulta que ha trobat un patrocinador millor.

—Dieu que el Barça ha de ser un actor actiu del procés. A què us referiu?
—El fet que el Barça sigui un actor actiu del procés serà conseqüència del que el bloc sobiranista ens demani que fem. El Barça, fent país, estarà a disposició de la llista per la independència. Continuar amb ambigüitats no ens porta enlloc. És a dir, que el Barça anirà a favor del resultat que surti el 27-S és evident. El Barça és un club demòcrata. Que quedi clar que l’únic que té un compromís clar i explícit amb el procés per la independència és la meva candidatura.

—Avui els quatre presidenciables heu signat un manifest de suport a les entitats sobiranistes.
—Jo tenia entès que la signatura del manifest era per a comprometre el Barça amb el procés per la independència. Segons el document, jo interpretava que el Barça havia de prendre posició en favor dels moviments de la societat civil perquè el 27-S surti guanyadora la candidatura sobiranista. I ens han volgut posar tots al mateix sac, quan jo sóc l’únic dels quatre que manifesta obertament que, si sóc president, el Barça tindrà un compromís clar i explícit de suport al procés.

'L'únic que té un compromís clar i explícit amb el procés per la independència és la meva candidatura.'

—Molts candidats parleu de donar un impuls a la Masia. Com es pot fer?
—Primer de tot, s’ha de creure que la Masia és la nostra fàbrica de somnis. És un procés de formació de persones i jugadors llarg que requereix molta dedicació de persones que saben com tractar el gran talent que tenen els jugadors que arriben al futbol base. En el meu cas, serà José Ramón Alexanko qui dirigirà la Masia. Ja ho va fer quan vaig ser president i va construir les bases de l’èxit del futur, que és el present d’avui. Volem tornar a seguir els mètodes de treball que van fer que el Barça fos sostenible. Per fer aquesta política de planter hi has de creure. Ells no hi creuen i per això l’han desmantellat. Veuen La Masia com un negoci. Ja no és només que el filial hagi baixat a Segona B, sinó que equips com el juvenil també han fet mala temporada.

—És imprescindible un nou estadi?
—És recomanable, necessari i s’ha de fer. El Camp Nou és del 1957 i ja són anys. És cert que s’ha de reformar o fer-lo nou per convertir-lo en un estadi del segle XXI. Però, és clar, això s’ha de fer bé: amb un conveni amb l’ajuntament i amb els veïns, i després amb un pla de finançament seriós. L’equip de Rosell i Bartomeu no van fer-ho de forma seriosa ni amb rigor. Van sotmetre a referèndum dels socis un projecte que sabien que no podien fer. I per tant això ha portat frustració, perquè és un engany als socis. Fan focs d’artifici amb un tema seriós.

—Vendríeu el cognom de l’estadi?
—Si jo sóc president, el nou Camp Nou mai es dirà Qatar Stadium. Hi ha més solucions per a obtenir recursos, com la publicitat dinàmica.

—Per què no s’hi presenten més dones, a les eleccions del Barça?
—Són un 30% de la massa social. És la dinàmica que hi ha, però algun dia estic segur que hi haurà una candidata que serà presidenta. A la meva candidatura tenim tres dones molt preparades i amb capacitat d’exercir tasques importants.

—Creieu que la presidència del Barça és reservada als rics?
—Això ho diu la llei i hem d’acceptar-la. Es posa un patrimoni a disposició d’un aval, que enguany serà de 75 milions d’euros. Nosaltres ja el tenim perfilat amb els bancs per quan guanyem. Entre els directius que som l’aconseguirem.

—Amb vós a la presidència, Pep Guardiola tornarà al Barça?
—Puc dir que en Pep es trobaria a gust amb mi de president. M’ha donat suport, ens coneixem molt, sap com treballo, el model de club que vull i que tinc un compromís amb el moment històric que viu el país. Estic convençut que s’hi trobaria de gust. Bartomeu i Rosell li van fer la guitza i va acabar marxant. Amb mi sap que tindrà les portes obertes. Ho he dit sempre: el veig en un futur de president del Barça.

—Quin paper li teniu reservat a Johann Cruyff si sortiu escollit president?
—Cruyff és una ànima lliure. Jo tinc el plaer de comptar amb el seu consell, que sempre és molt vàlid. En sap un niu, de futbol, té un reconeixement internacional i és reconegut als organismes internacionals malgrat no haver-ne volgut formar part mai. Sé és que tindré el seu consell i serà una persona a qui tindré en compte per a qualsevol qüestió esportiva.

—Creieu que hi va haver interès a malmetre la vostra imatge un cop va haver deixat la presidència del Barça?
—Quan vaig arribar a la presidència, quan hi era, quan vaig ser-hi i quan en vaig sortir. Tot amb voluntat d’evitar que em pogués tornar a presentar perquè el Barça que vaig presidir va ser el més catalanista, universal i solidari de la història. Els poders fàctics, encapçalats pel Grup Godó, no ho van poder pair perquè estaven acostumats a dominar aquesta institució. Bartomeu i Rosell han estat uns titelles en mans del Grup Godó. En canvi d’això, els han tapat les vergonyes.

—Van ser molt famoses imatges vostres en alguna festa. Creieu que us poden perjudicar?
—Crec que els afeccionats ja s’han adonat que això era una estratègia de desprestigi de la meva imatge. Ho van magnificar tot. Sigui com sigui, apel·lo al vot útil per fer fora la candidatura continuista, rància i espanyolista que representa el senyor Bartomeu amb la seva candidatura.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any