La JEC ordena a la Generalitat que protegeixi els actes de Vox

  • La junta es desentén del fet que el partit d’extrema dreta faci campanya en mercats, contravenint els protocols del govern

VilaWeb
Redacció
11.02.2021 - 18:01

La Junta Electoral Central espanyola s’ha desentès del fet que Vox incompleixi el protocol de campanya de la Generalitat en plena pandèmia tot passejant-se per mercats. El partit d’ultradreta ho ha vingut fent a diversos municipis, amb comitives itinerants que propicien aglomeracions, justament allò que el govern pretenia impedir amb aquest protocol. Els Mossos d’Esquadra n’han aixecat actes, i demanaven a la junta electoral a qui les havien d’adreçar. La JEC respon que “la decisió de prohibir o limitar aquest tipus de comitives electorals és competència de les Juntes Electorals Provincials”.

Segons la JEC, “la decisió de prohibir o limitar aquest tipus de comitives electorals és competència de les Juntes Electorals Provincials”. “Per això, encara que el protocol específic per als actes de campanya a les eleccions al Parlament de Catalunya consideri que aquestes comitives electorals itinerants no són adequades i s’han d’evitar, hauran de ser les Juntes Electorals Provincials les que prohibeixin o limitin aquests actes”.

Afegeix que “la intenció de realitzar aquestes comitives electorals itinerants haurà de ser comunicada a aquestes Juntes Provincials en els termes establerts a la legislació reguladora del dret de reunió”. I deixa qualsevol decisió sobre sancions en mans de la Generalitat. “En la mesura que l’autoritat governativa manté les atribucions d’ordre públic, la potestat sancionadora per les possibles infraccions derivades d’aquests fets correspondrà al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya”.

Protegir els actes de Vox

En canvi, en una altra resolució que s’ha sabut també avui, la JEC és més contundent: ordena al govern de la Generalitat que prengui les mesures necessàries per a protegir els actes de campanya de Vox. Concretament, insta el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, a prendre “totes les mesures necessàries que permetin la realització dels actes públics de campanya electoral de Vox i qualsevol altra formació política evitant que es produeixin actuacions violentes o intimidatòries”. Segons la JEC, Sàmper ha d’actuar perquè les forces de seguretat procedeixin a “identificar, en el seu cas detenir i posar a disposició judicial els qui facin ús de la violència per impedir aquests actes” de la formació d’ultradreta.

A més, segons la JEC, les Juntes Electorals Provincials “hauran d’adoptar les mesures complementàries que estimin necessàries per facilitar l’exercici del dret de reunió per part de qualsevol de les candidatures que concorren al procés electoral”. La JEC actua a instàncies de Vox, que va denunciar els incidents que han tingut lloc durant diversos actes de campanya.

En la resolució, assenyala que els informes de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, el departament d’Interior de la Generalitat i la delegació del govern espanyol a Catalunya recullen que en aquests incidents els Mossos d’Esquadra, en coordinació amb la policia espanyola “han acordat importants dispositius de seguretat que han evitat o reduït els danys que aquestes actuacions violentes podrien haver causat als candidats de Vox i als assistents als actes convocats”.

Malgrat això, segons la JEC, els dispositius no han pogut evitar “que aquests actes electorals s’hagin celebrat en un ambient de coerció contrari al que ha de ser l’exercici d’aquest dret fonamental”.

La JEC recorda que a les imatges que li ha fet arribar Vox “es constata que en diversos actes de campanya realitzats pels seus candidats s’han produït actes d’intimidació i violència que constitueixen una vulneració dels drets consagrats a la Constitució i també del dret d’igualtat de tots els candidats”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any