Jean Castex es queda a París i serà el cap de transports de la ciutat, sota l’ombra del conflicte d’interessos

L’Autoritat Francesa per a la Transparència a la Vida Pública demana a l’ex-batlle de Prada d’abstenir-se de “qualsevol acostament” a membres del seu antic govern

VilaWeb
Redacció
25.10.2022 - 21:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat Jean Castex –ex-primer ministre i batlle de Prada de Conflent entre el 2008 i el 2020– director general de l’Administració Autònoma de Transports Parisencs (RATP). La RATP és una empresa pública que gestiona els transports urbans de París i la perifèria, incloent-hi trens, autobusos, tramvies i metro. El nomenament de Castex encara ha de ser aprovat per les comissions competents del sector de transports, tant al parlament com al senat.

El fet important d’aquest nomenament és que si Castex s’acaba fent càrrec de la RATP pot tenir dificultats de compatibilitat a causa de les seves antigues funcions com a primer ministre francès. Si és nomenat director de la RATP, Castex s’haurà d’encarar a situacions molt i molt rares, tal com ha avisat l’Autoritat Francesa per a la Transparència a la Vida Pública (HATVP), un òrgan que controla la integritat dels treballadors públics.

Ara com ara, aquesta institució ha donat el vist-i-plau al nomenament de Castex i això el salvaguarda de conseqüències penals per conflicte d’interessos. Tanmateix, l’HATVP ha emès un comunicat en què demana a l’ex-batlle de Prada d’abstenir-se de “qualsevol acostament” a membres del seu antic govern i als departaments ministerials que depenien d’ell quan era primer ministre: “Tot i que les relacions entre l’estat i els ens públics són necessàries, és convenient, en el marc de la licitació dels transports públics de l’àrea metropolitana de París, emmarcar les futures relacions professionals de Jean Castex per a evitar qualsevol risc que posi en dubte la independència i la neutralitat de l’administració.”

L’ex-batlle de Prada no es podrà reunir amb cap dels ministres en funcions fins l’any 2025. Per tant, li costarà de comunicar-se amb interlocutors clau per a la seva nova feina, com ara la primera ministra Elisabeth Borne, ex-gestora de la RATP; el ministre de Transports, Clément Béaune; i el ministre d’Interior, Gérald Darmanin, ara que París acollirà la Copa del Món de Rugbi del 2023 i els Jocs Olímpics del 2024.

Durant l’etapa de primer ministre, havia deixat entreveure la simpatia envers el món del transport unes quantes vegades. De fet, a l’agost va ser nomenat president del consell d’administració de l’Agència Francesa de Finançament d’Infrastructures de Transport, Afit France.

En la primera entrevista després de plegar primer ministre, va expressar la voluntat de retirar-se de la política. “Vaig ser reelegit batlle per a un tercer mandat el març del 2020. Però vaig ser nomenat primer ministre al juliol, cosa que no era prevista i que va canviar la situació. No és important per a mi tornar a ser batlle”, va insistir a L’independant. Així i tot, va dir que volia continuar el seu mandat com a regidor, al costat d’Yves Delcor, batlle actual de Prada de Conflent.

Ara Castex es farà càrrec de la RATP, que cada dia desplaça milions de persones de l’àrea metropolitana de París en més de tres-centes línies de transport. El nomenament, a banda la polèmica per conflictes d’interessos, l’agafa en un moment complicat, amb les vagues dels treballadors per a millorar els salaris, l’obertura a la competència i les dificultats de contractació.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes