Jaume Figueras, “sorprès” pel Premi Nacional de Periodisme Cultural del Ministeri

  • El Premi Nacional de Periodisme Cultural 2016 del Ministeri, Jaume Figueras, ha s'ha mostrat aquest dijous 16 de juny "agradablement" sorprès i agraït perquè el jurat ha estat "molt generós", després d'haver reconegut la seva trajectòria professional amb aquest guardó.

VilaWeb
Redacció
16.06.2016 - 18:30

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

El Premi Nacional de Periodisme Cultural 2016 del Ministeri, Jaume Figueras, ha s’ha mostrat aquest dijous 16 de juny “agradablement” sorprès i agraït perquè el jurat ha estat “molt generós”, després d’haver reconegut la seva trajectòria professional amb aquest guardó.

Així ho ha posat de manifest el periodista i crític de cinema en declaracions a Europa Press, després d’haver estat reconegut amb aquest guardó per la seva “dilatada carrera en la divulgació cultural, amb especial dedicació a l’àmbit cinematogràfic, desenvolupant una connexió especial amb la seva audiència”.

“Primer, una sorpresa perquè jo no tenia ni idea que es donava en aquests dies el premi, i segon, perquè com porto tants anys arrossegant-me per diversos mitjans, creia que era una cosa ja superada. M’ha sorprès agradablement i el jurat ha estat molt generós”, ha assegurat Figueras, després de ser preguntat sobre què suposa per a ell rebre un premi d’aquesta categoria.

Sobre si ha pensat en què invertir els 20.000 euros amb els quals està dotat el guardó, el periodista ha fet broma dient que no sap perquè quan ha rebut la trucada del Ministeri de Cultura no li han dit “res” de la dotació econòmica. “Però segurament algun viatget extra, un creuer extra”, ha confessat Figueras.

El periodista, especialitzat a l’àmbit cinematogràfic, considera que “el cinema, a nivell d’exhibició, de pantalles, està en un moment delicat fa temps”. “La gent veu més cinema a casa de manera legal o alegal, però en qualsevol cas hi ha una vitalitat en molts creadors que segueix aquí”, ha explicat, per després afegir que no és “pessimista en absolut”.

Després de preguntar-li pel presumpte ‘frau del supertaquilla’, ha assegurat que és “una història que fa molt, molt temps que es pràctica” i ha matisat que ara ha sortit a la llum per raons, no sap si interessades, d’algú. “Evidentment és una trampa que es fa, però estava en vista de molta gent i han estat cecs durant molt temps. És lamentable perquè qualsevol activitat que necessita una subvenció i necessita per a això falsejar dades, és una pena”, ha tancat.

En relació amb la salut del periodisme cultural després de l’aparició del món digital, Jaume Figueras ha indicat que ell és un periodista “una mica atípic” perquè les seves col·laboracions en ràdio, a la televisió o en premsa, “sempre han estat poc formals”. Així, creu que hi ha un “cert estancament” i que hi ha “grans firmes que han desaparegut perquè les empreses han prescindit d’elles”.

“Es troba a faltar una mica unes firmes que tinguin més seguidors, independentment que Twitter i Facebook siguin un pou de gent que improvisa. A vegades bé, però improvisadors al final i al cap”, ha manifestat Jaume Figueras, per agregar que “no sobra qualitat”.Jaume Figueras i Rabert (Barcelona, 1940) és crític de cinema i periodista. Els seus programes i col·laboracions han sabut adaptar-se als canvis dels hàbits culturals i les evolucions de l’ofici periodístic. Amb 75 anys, i encara en actiu, és una referència per a espectadors i periodistes de diferents generacions, a través de personatges cèlebres com el seu alter ego, ‘Mr. Belvedere’.

Al llarg de la seva carrera, ha presentat durant quatre anys l’espai Magacine en la plataforma digital Canal+, juntament amb Ana García-Siñeriz. Des del 1996 és comentarista de la gala dels premis Óscar a través de la mateixa emissora i des del 1984 presenta i dirigeix ‘Cinema 3’ a TV3.

Des del 1964, col·labora en la revista ‘Fotogramas’ i des del 1972 a SER-R+adio Barcelona. El 2003 va publicar un llibre de vivències personals sobre el món del cinema anomenat ‘Endevina qui et parla de cinema’, que va ser editat en català i en castellà.

A més, ha estat reconegut amb el Premi Ondas per ‘Cinema 3’ i ‘Informatiu cinema’ el 1990; el Premi Túria per ‘Cinema 3’ com a Millor contribució dels mitjans de comunicació (ex aequo) el 1992; el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals el 2004; el Premi APEI Catalunya en la categoria de televisió el 2005 i el Premi Àngel Fernández Santos el 2006.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any