Israel aprova la polèmica llei de l’estat-nació jueu

  • La minoria àrab considera que la normativa és racista

VilaWeb
Redacció
19.07.2018 - 13:10
Actualització: 19.07.2018 - 17:12

Després de mesos de discussió, la llei del ‘estat-nació’, defensada pel govern israelià, ha estat aprovada per seixanta-dos vots a favor, cinquanta-cinc en contra i dues abstencions. ‘Aquest és un moment decisiu en els annals del sionisme i de la història de l’estat d’Israel. Amb aquesta llei hem determinat el principi fundador de la nostra existència. Israel és l’estat-nació del poble jueu i respecta els drets de tots els ciutadans’, ha assenyalat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, després de la votació.

La llei, que és sobretot simbòlica, va ser promulgada poc després del setantè aniversari del naixement de l’estat d’Israel i estipula que ‘és la pàtria històrica del poble jueu, que té el dret exclusiu d’autodeterminació nacional’. El projecte de llei també elimina la cooficialitat de l’àrab i el rebaixa a un ‘estatus especial’ que en permet l’ús a les institucions israelianes.

‘Anuncio amb commoció i pena la mort de la democràcia’, ha afirmat Ahmed Tibi, un legislador àrab. Els àrabs sumen 1,8 milions de la població d’Israel (quasi un 20%) i són compostos principalment per descendents dels palestins que no van haver de fugir després de la guerra del 1948. Els qui hi van romandre tenen plens drets davant la llei, però diuen que s’enfronten a una discriminació constant i citen serveis inferiors i assignacions injustes en l’educació, la salut i l’habitatge.

La coalició governant s’ha avingut a reformar la clàusula número set, la més polèmica de la llei. El text original deia: ‘L’estat pot permetre a una comunitat, d’una mateixa religió o identitat nacional, de tenir un caràcter d’assentament separat.’ D’aquesta manera es permet la creació de localitats completament segregades, però la clàusula continua encoratjant a formar comunitats jueves perquè són un ‘valor nacional’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any