Passola descarta de dimitir: “Si la junta no hagués fet res, el dèficit hauria enfonsat l’Ateneu”

  • La presidenta diu que l'entitat té un dèficit de 250.000 euros · Lamenta que certs sectors de l'Ateneu "intoxiquin la premsa"

VilaWeb
ACN
13.10.2022 - 13:14
Actualització: 13.10.2022 - 13:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, ha assegurat que si la junta no hagués pres mesures per pal·liar el dèficit, l’entitat s’hauria enfonsat. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Passola ha defensat que la mesura per fer pagar divuit euros mensuals als alumnes virtuals de l’Escola d’Escriptura és mínima i que la fa més corresponsable amb l’Ateneu. La presidenta ha explicat que l’entitat suma un dèficit de gairebé 250.000 euros i ha defensat que l’acomiadament d’un treballador de la biblioteca “no agrada a tothom”, però la gerència té tot el dret a fer-lo. Passola ha descartat deixar el seu càrrec: “Les dificultats m’esperonen”.

Durant l’entrevista amb l’ACN, Passola ha dit que el desembre de 2021 es va equilibrar el dèficit de l’entitat. La primavera de 2022 amb l’augment dels preus de l’electricitat aquesta partida va créixer 120.000 euros més del previst. Com que després de la pandèmia l’Escola d’Escriptura ha vist com bona part dels alumnes han passat a ser virtuals, l’Ateneu ha deixat d’ingressar les quotes de soci que es cobraven als alumnes presencials per l’ús dels espais. “Es passa de 700 alumnes que paguen la quota de socis a 300 i això ho desequilibra”, ha relatat Passola. Entre l’augment de despesa per l’energia i el descens d’ingressos dels alumnes telemàtics, l’Ateneu estima que s’ha generat un dèficit proper a 250.000 euros.

Amb aquest context, Passola ha explicat que la junta va contactar amb l’Escola d’Escriptura perquè a partir del novembre apliquessin la nova quota. Es tracta que els alumnes telemàtics de l’escola paguin mensualment divuit euros en concepte d’ús de les instal·lacions. “En alguns casos hi ha cursos que tenen un cost de mil euros”, ha relativitzat Passola amb l’ACN.

La mesura acordada per la junta la van comunicar per carta després d’haver intentat plantejar-ho en unes quantes ocasions sense èxit. “Resulta que els dius una mesura tan senzilla que ajuda a l’equilibri del dèficit i que és justa per l’espai que ocupen i les despeses que generen i comença una campanya per Twitter que no me la imaginava. Els fem una carta que es pren com una amenaça. No m’imaginava que en una entitat com aquesta hi hagués qui intoxiqués a la premsa”, ha lamentat.

“La junta actual adora l’Escola d’Escriptura. L’única feina que fem és mirar com solucionem el desequilibri. Si algú té una idea millor, li cedeixo el meu lloc”, ha dit. Passola ha recordat que l’escola ocupa uns 400 metres quadrats, dues plantes, en un edifici al centre de Barcelona. “Ells diuen que hi ha gent que estudia des de Corea i que no vindrà a l’Ateneu, però també hi ha alumnes telemàtics que podran venir a la biblioteca a treballar”, ha apuntat. “Hem de col·laborar en lloc de fer cadascú la guerra pel seu compte. Si ells cauen, l’Ateneu cau i si l’Ateneu cau, ells cauen”, ha afirmat.

Passola ha negat haver amenaçat per carta a la direcció de l’Escola d’Escriptura. Ha dit que els va traslladar que davant del dèficit de l’Ateneu s’hauria de prendre mesures. També ha dit que les divergències entre l’Escola i l’Ateneu venen de molt lluny. “Nosaltres hi vam arribar amb els braços oberts i hem trobat una acumulació de retrets i ressentiment que quan hem volgut solucionar-ho ens ha espetegat. Ens costa d’entendre”, ha afegit. Una vegada més, Passola ha defensat que la direcció s’ha d’ocupar de resoldre el dèficit i ha dit que també s’han dedicat a l’escola aconseguint que els títols siguin reconeguts i nous cursos. “No utilitzem l’escola per reflotar l’Ateneu. Ens hem de fer corresponsables de l’Ateneu perquè ells són Ateneu”, ha dit.

La gerència té dret d’acomiadar un treballador

Passola s’ha pronunciat sobre l’acomiadament d’un treballador de la biblioteca de l’Ateneu i ha defensat que la gerència “té dret de reestructurar la casa i les seves relacions de treball”. “Ens agradi o no, la gerència hi té tot el dret. I no ho va decidir una sola persona, ho va consultar al tresorer, al vice-president econòmic, a la vicepresidenta cultural a mi i li vam dir que endavant”, ha recordat. “Toques això i algunes estructures inamovibles es queixen. Però l’obligació de la junta és que l’Ateneu no tingui dèficit, que no s’enfonsi, i mantenir i millorar l’activitat cultural”, ha destacat a l’ACN.

L’Ateneu en risc econòmic

Passola ha reflexionat que l’Ateneu està en risc econòmic, però ha garantit que hi ha un equip capaç que treballa per revertir la situació. “Hi ha una mena d’enfrontament i enverinament on contribueix molt Twitter. Que no és normal en un lloc com aquest. Estem tocades, però ho solucionarem”, ha concretat.

Passola nega una actuació presidencialista

Respecte a les acusacions de realitzar una presidència presidencialista, Passola ha recordat que totes les decisions que s’han pres han estat conjuntament per la junta. “Consta a les actes de les reunions”, ha subratllat. També ha negat que hi hagi manca de diàleg amb l’Escola d’Escriptura i ha recordat que se celebren reunions cada quinze dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes