L’Escola d’Escriptura defensa la seva solvència després de dir Passola que l’Ateneu Barcelonès perillava

  • Els treballadors afirmen que no deixaran que la formació dels alumnes i la literatura es trobin afectats per "declaracions desafortunades”

VilaWeb
Redacció
04.10.2022 - 22:14
Actualització: 04.10.2022 - 22:49

Els treballadors de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, fundada el 1998, han defensat en un comunicat que és una empresa perfectament solvent. “Ho demostren els resultats positius dels darrers exercicis econòmics anuals, tot i la pandèmia de la covid-19”, diuen. D’aquesta manera han replicat les declaracions de la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, que va afirmar a VilaWeb que l’Ateneu perillava i que el seu objectiu era salvar la institució. “No deixarem que la formació [de l’alumnat] i el seu interès per la cultura en general i la literatura en particular es vegin afectats ni per declaracions desafortunades ni per maneres de fer i de gestionar alienes a les del col·lectiu de professionals de l’Escola d’Escriptura”, han dit membres de l’Escola.

Alhora, manifesten que se sostenen exclusivament gràcies a les inscripcions dels alumnes, que ha augmentat molt en el temps: de poc més de 300 matriculacions durant el curs 2004-2005 s’ha passat a prop de 2.400 aquest curs. Quant a la facturació, l’Escola ha passat d’ingressar aproximadament 140.000 euros el curs 2004-05 a prop d’1.400.000 euros durant el darrer exercici econòmic, 2021-22.

També han explicat que el centre ha esdevingut una de les principals fonts d’ingressos de l’Ateneu Barcelonès, per sobre, per exemple, de les aportacions que l’entitat rep de cadascuna de les quatre administracions públiques que la subvencionen. I han recordat l’obligació dels alumnes presencials de pagar les quotes de soci durant el temps que dura el curs al qual s’inscriu: “Això ha implicat, des del moment en què l’escola va començar a créixer de manera notable i sostinguda —curs 2006-2007—, uns ingressos de molts centenars de milers d’euros, que han estat determinants en els equilibris pressupostaris de l’Ateneu Barcelonès.”

Els treballadors de l’Escola també han dit que més de mil persones han pagat a l’avançada el preu dels cursos anuals i bimestrals que han començat aquesta setmana. “És el nostre alumnat, amb el qual estem absolutament compromesos. No deixarem que la seva formació i el seu interès per la cultura en general i la literatura en particular es vegin afectats ni per declaracions desafortunades ni per maneres de fer i de gestionar alienes a les del col·lectiu de professionals de l’Escola d’Escriptura.”

El 22 de setembre va tenir lloc la primera assemblea de treballadors i treballadores de l’Escola d’Escriptura.

La institució “perilla”

D’aquesta manera han volgut replicar les declaracions recents d’Isona Passola a VilaWeb quan va manifestar que el seu objectiu, com a presidenta, era inequívoc: “Salvar la institució, que perilla. No ho dic de broma. […] Ens trobem una situació al límit: si no haguéssim fet res, el dèficit hauria estat tan gran que hauríem d’haver sospesat de tancar-lo; però de moment, almenys, hem aconseguit d’aturar-ho una mica.”

Passola va fer aquestes declaracions arran de la dimissió de Joan Safont i Teresa Mañà de la Junta de l’Ateneu Barcelonès contraris a l’acomiadament del director de la Biblioteca, Àlex Cosials. “No podem permetre –va dir– que el soroll no ens deixi avançar en unes mesures que garanteixen la continuïtat d’un Ateneu molt amenaçat amb molts termes com la pèrdua de 1.000 socis durant la pandèmia.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any