L’IRTA presenta un nou portaempelt d’ametller que aconsegueix una alta eficiència productiva amb menys aigua

El portaempelt, anomenat Intensia, està adaptat als camps intensius i superintensius de sòls mediterranis i és tolerant a la sequera

VilaWeb
Redacció
22.09.2022 - 16:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’IRTA ha presentat a les Borges Blanques un nou portaempelt d’ametller que permet d’aconseguir una alta eficiència productiva i fer un ús més sostenible de l’aigua. Amb el nom comercial d’Intensia, el portaempelt és un híbrid d’ametller i presseguer de baix rigor que està pensat per a cultius intensius i superintensius de sòls mediterranis, principalment de regadiu. En els darrers vint anys, el cultiu de l’ametller ha evolucionat i en comptes de “cercar arbres grans i amb produccions molt altes”, els investigadors prioritzen arbres “més petits i eficients amb l’ús de recursos”, de manera que siguin més sostenibles en contexts de sequera, ha explicat Xavier Miarnau, especialista del programa Fructicultura de l’IRTA.

La característica del nou portaempelt d’ametller de l’IRTA és que té un nivell de vigor baix-mitjà, que fa que l’arbre es mantingui compacte i que necessiti menys aigua. Així, es tracta d’un portaempelt més eficient en l’ús de l’aigua, que s’adapta als sòls mediterranis i que tolera la sequera. Està pensat per a cultius intensius i d’alta intensitat de regadiu.

“Potser les produccions seran les mateixes, però seran arbres més compactes i molt més eficients. Aquí el portaempelt hi juga un paper important perquè és de vigor reduït i el que fem és crear arbres més compactes i molt eficients en l’ús de l’aigua, qüestió que en un futur serà important”, ha explicat el doctor Miarnau.

La presentació d’aquest nou portaempelt s’ha fet en el marc de la XIV Jornada de l’ametller que s’ha fet a la Finca Experimental de l’IRTA a les Borges Blanques. El proper pas, després de més de deu anys de proves i assajos per veure el comportament agronòmic i productiu d’Intensia, serà la comercialització del nou portaempelt a partir de l’any vinent.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes