Irídia denuncia que “es segueixen donant vulneracions de drets humans” al CIE de la Zona Franca

  • Així ho ha explicat l'organització en la presentació del darrer informe sobre les vulneracions de drets humans als CIE

VilaWeb
Redacció
16.12.2021 - 16:31

L’organització per la defensa dels drets humans Irídia ha denunciat que el 85% dels aïllaments preventius als CIE a l’estat espanyol l’any 2020 s’esdevingueren al centre de la Zona Franca de Barcelona (concretament, setanta-dos d’un total de vuitanta-quatre). Andrés García, codirector de l’organització, ha denunciat que s’hi “segueixen donant vulneracions de drets humans”.

Així ho ha explicat l’organització en la presentació del darrer informe sobre les vulneracions de drets humans als CIE, en què ha alertat que la pandèmia hi ha fet proliferar els casos de maltractaments. La manca de transparència, els tractes inhumans, les dificultats en l’exercici del dret a la defensa o la violència institucional han estat assenyalades per Irídia com les principals problemàtiques que afecten aquests centres.

L’entitat, a més, ha reclamat garantir-ne l’assistència sanitària als interns, tot demanant que el Servei Català de la Salut se’n faci càrrec (com bé fa als centres penitenciaris). Marta Bolinches, advocada de l’organització, ha criticat que actualment no s’hi presta assistència mèdica les vint-i-quatre hores, cosa que en dificulta les tasques de monitoratge de possibles maltractaments. Bolinches també hi ha reclamat la prestació contínua de serveis d’ajuda psicològica i interpretació. “Cal garantir que els interns tinguin tots els serveis necessaris per poder revertir irregularitats i denunciar eventuals maltractaments”, ha declarat.

És per tot això que Irídia ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat que sol·licitin al ministeri d’interior espanyol el traspàs a Catalunya de la gestió dels serveis sanitaris del CIE de Zona Franca. “Hi ha marge competencial per fer aquest canvi”, ha reivindicat l’entitat.

En l’informe d’Irídia no consta cap denúncia per part dels interns del CIE de Zona Franca per violència o maltractaments enguany, cosa que García atribueix a la falta de transparència del ministeri d’interior espanyol que, a parer seu, “facilita les dades tard i de manera incompleta”. Les sis denúncies per part d’interns que Irídia gestionà l’any passat foren arxivades pel jutjat instructor sota el pretext que la presumpta víctima ja no es trobava a l’estat espanyol, en haver-ne estat deportada. “Ens trobem que les persones que denuncien violència en el CIE de Zona Franca són deportades en pocs dies, posant el tràmit de la deportació per sobre dels drets humans, i a més això li serveix al jutge per arxivar el cas, quan hi ha altres proves per demostrar un maltractament”, ha conclòs Bolinche.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any