El Departament de Salut calcula que s’arribarà al pic de pressió assistencial a les UCI pocs dies abans del 14 de febrer, data en què hi ha previstes les eleccions al parlament. VilaWeb ha tingut accés a l’informe que el departament ha presentat a la taula de partits per a les eleccions. S’hi dibuixen dues hipòtesis per a començament del febrer i en totes dues s’arribaria al límit de les UCI abans de les eleccions. L’informe no assenyala en cap cas si cal ajornar-les o no.

En la primera hopòtesi, la més optimista, Salut preveu un ritme d’infeccions de 4.500 o 5.000 casos diaris i arribar al pic a les UCI el 4 de febrer, amb 640 pacients. Es calcula que el 14 de febrer hi hauria uns 3.000 casos per dia laborable i uns 610 pacients a l’UCI. Hi hauria una davallada “molt lenta” dels nous casos i dels pacients ingressats.

En la segona hipòtesi, el pic seria el 10 de febrer, amb 850 pacients a l’UCI. Les projeccions assenyalen que el 14 de febrer hi hauria uns 4.500 o 5.000 casos per dia laborable i uns 840 pacients a les UCI. En cap de les dues hipòtesis, però, no es té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova variant britànica.

Entre les conclusions s’assenyala que les dues setmanes vinents es mantindrà la fase de mitigació i que, per tant, s’hauran de desprogramar determinades activitats assistencials. De fet, va més enllà i diu que a partir dels 650 llits d’UCI, podrien arribar a anul·lar-se operacions d’urgències com neoplàsies.

L’última hora sobre els contagis que hi ha a tot el país

També s’especifica que a partir de 3.000 casos diaris, és a dir, en qualsevol de les dues hipòtesis, és molt difícil fer un traçat detallat de totes les cadenes dels contagis que hi va havent diàriament.

A l’informe, Salut també assenyala que les prediccions epidèmiques i de pressió assistencial “fan poc probable” que hi hagi mesures que impliquin una desescalada “gaire significativa” de la situació actual. Amb tot, també remarquen que no es pot descartar una acceleració eventual de la velocitat de propagació, ja sigui per la variant britànica, per les baixes temperatures o per la impossibilitat de tallar les cadenes de contagi.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que a un mes vista “no és gens fàcil” fer prediccions i ha recordat que tots els experts assenyalen que es pot començar a preveure el camí de l’epidèmia amb deu dies d’antelació. Amb tot, ha assegurat que “tant si estem millor com pitjor” la incidència de la transmissió i la pressió assistencial continuarà essent “alta” perquè no hi haurà hagut prou temps perquè baixi.

L’informe ha estat elaborat pel grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) en col·laboració amb l’AQuAS i el SISAP (ICS).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.