Els observadors internacionals que han seguit la primera setmana de judici contra el procés al Tribunal Suprem espanyol han elaborat un primer informe sobre les qüestions que els han cridat l’atenció. La iniciativa International Trial Watch (ITW), que els coordina, l’ha fet públic avui. I hi ha alguns aspectes formals que valoren positivament, com ara el temps de què van disposar els advocats de les defenses durant la seva intervenció inicial o el fet que el tribunal no interrompés els declarants durant l’interrogatori. Però hi ha qüestions de fons que veuen preocupants, com ara les que es van trobar aquests observadors (Alexandre Faro, Dominique Nogueres, William Mozdzierz, Frédéric Ureel, Fabio Marcelli i Javier Pérez Royo) just el primer dia del judici: en primer lloc, que no disposaven de cap espai a la sala de vistes com a observadors i que havien de fer moltes hores de cua a l’exterior per entrar com a públic; i en segon lloc, que eren membres de Vox els qui organitzaven la cua i repartia els números per a l’entrada.

L’endemà, després de les queixes, ja va ser la policia qui va organitzar la cua. Només hi ha quaranta places per al públic, tot i que en cada sessió han quedat seients lliures, fins a una desena. Per això ITW reitera la demanda que s’habilitin espais específics per als observadors. 

I ITW valora aquests elements:

– Haver donat 45 minuts a les defenses per a fer els respectius al·legats.

– Que els acusats es puguin asseure amb les defenses respectives.

– Que el tribunal no atribueixi cap conseqüència jurídica al fet que els acusats no responguin a les acusacions.

– Que el tribunal no hagi interromput els declarants en els interrogatoris.

I avisa d’aquests elements negatius:

– Les acusacions no tenen en compte que les actuacions dels acusats poden estar emparades per drets fonamentals. I si fos així no seria possible que al mateix temps els acusats haguessin comès cap delicte. Les acusacions inverteixen l’ordre interpretatiu constitucionalment exigible quan hi ha drets fonamentals en joc, com és el cas ara.

– El fiscal i l’advocat de l’estat espanyol introdueixen fets nous en les seves preguntes.

– El fiscal minimitza la gravetat de les lesions que van rebre els ciutadans arran de la violència de la policia l’1-O.

– El Tribunal no ha volgut suspendre el judici, tal com demanaven algunes defenses, per incorporar documentació que no tenen les parts i sí que té l’acusació. Caldrà veure durant el procediment si això es transforma en indefensió material.

– No s’han acceptat proves de les defenses que segons aquestes són cabdals. Caldrà constatar durant el procés si la denegació d’aquestes proves causa indefensió material a les parts i, per tant, vulneració del dret d’utilitzar els mitjans de prova pertinents.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb