Les autoritats d’Indonèsia han elevat a 430 els morts causats pel tsunami que va colpejar dissabte el litoral de l’estret de Sonda i ha deixat prop de 22.000 persones desplaçades. El portaveu de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, també ha elevat a 159 el nombre de desapareguts a causa del desastre, que va causar a més 1.495 ferits.

La zona més afectada és Pandeglang, a la costa oest de l’illa de Java, on segons el portaveu es van registrar 290 dels morts, 1.143 dels ferits i 77 dels desapareguts, a més de 17.477 damnificats. El tsunami va colpejar la costa oest de Java i de l’extrem sud de l’illa de Sumatra, on les males condicions meteorològiques dificulten les tasques dels equips de rescat i de les organitzacions d’ajuda humanitària.

‘Les fortes pluges han provocat el desbordament de rius i inundacions en diversos punts de Pandeglang. Aquesta situació provoca una alteració de l’evacuació i de l’atenció dels refugiats’, va dir Sutopo en el seu compte de Twitter.

L’agència meteorològica BMKG ha emès aquesta nit una alerta en la zona i ha instat la població a mantenir-se allunyada de la costa davant la previsió que el temporal generi un fort onatge. Les autoritats atribueixen el sisme submarí que va arribar a les platges sense activar les alarmes a l’enfonsament de part de l’illa que forma el volcà Anak Krakatau, situat en l’estret de Sonda, a causa d’una forta erupció.

BNPB va assenyalar que Indonèsia no compta amb sistemes d’alerta de tsunamis provocats per un volcà i que les boies col·locades per a detectar una sobtada pujada de les ones no funcionen des de 2012 per culpa del vandalisme, la falta de manteniment i de fons.

Les tasques de rescat coincideixen avui amb el catorzè aniversari del tsunami que va arrasar la província indonèsia de Aceh, en el nord de l’illa de Sumatra, on van morir 167.799 persones, i que va afectar una altra desena de països al llarg de l’oceà Índic, elevant el total de morts a uns 230.273.

Diferents actes religiosos tindran lloc aquesta nit a la província de Aceh, la més danyada pel desastre natural, sota el lema: ‘Construïm junts, estiguem alerta’, triat per a aquest catorzè aniversari.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb