Indignació per l’espionatge del Ministeri de l’Interior espanyol en l’època del PP al periodista Juan Nieto

  • Segons que revela InfoLibre, els fets van ocórrer en 2016, quan Nieto publicava informacions sobre la gestió de Rita Barberà relacionades amb l'operació Taula

VilaWeb
Francisco Martínez, ex-secretari de seguretat espanyol
Esperança Camps Barber
03.03.2023 - 16:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons la informació publicada avui, el coronel Manuel Sánchez Corbí, que l’any 2016 era el cap de l’UCO de la Guàrdia Civil, va investigar la vida privada del periodista Juan Nieto, que en aquella època treballava en l’edició valenciana del diari El Mundo. Sánchez Corbí va passar les dades al número dos del ministeri espanyol de l’interior, Francisco Martínez.

La informació forma part del torrent de milers missatges de Whatsapp que Martínez guardava i que s’acaben d’incorporar al sumari del cas Kitchen. Segons la informació d’InfoLibre, el coronel dóna detalls de la vida sexual de Nieto. Era el mes de maig del 2016 i feia mesos que el periodista publicava notícies sobre l’operació Taula que implicava l’ex-batllessa de València, Rita Barberà. Nieto contava coses com l’anomenat barrufeig que consistia en emblanquir xicotetes quantitats de diners per a finançar el PP.

Entre més tasques d’nvestigació, uns anys més tard, Juan Nieto va fer una sèrie documental sobre com el conseller Rafael Blasco teixir una trama criminal per saquejar les arques de la Generalitat, i en concret, els diners destinats a la cooperació internacional.

Condemna de la Unió de periodistes

La Unió de Periodistes Valencians ha condemnat amb rotunditat l’espionatge i la violació de la intimitat patit per Nieto per part de l’UCO. “Això és un menysteniment del dret d’informació i una amenaça a la llibertat d’expressió. […] És intolerable que en un estat democràtic es produesquen fets com els revelats pel diari i que suposen un clar atac al treball que han de fer els periodistes”.

El comunicat de la Unió de Periodistes recorda que això que ara s’ha destapat és un atac a dos dels drets reconeguts per la constitució, com ara menystenir el dret a la informació lliure i veraç a la ciutadania i el dret a la intimitat.

Al llarg de la jornada, Juan Nieto ha rebut tot de missatges de suport tant per part de companys periodistes com per part de representants polítics. Des de Compromís, la síndica Papi Robles, ha dit que el PP no dubtarà a tornar a fer servir pràctiques com aquestes, si torna a tocar poder. “Furtar, obstruir la justícia o espiar i furgar en la vida personal del periodista”. El senador Carles Mulet ha demanat que aquests fets no queden impunes.

El secretari d’organització del PSPV, José Muñoz ha demanat que el PP done explicacions davant del que ha qualificat com a un atac a la vida personal d’una persona.

Novetats del cas Kitchen

Quant a tota la informació que s’està destapant del cas Kitchen, avui s’ha sabut que s’ha presentat la primera querella contra el president de l’audiència espanyola per la conxorxa amb el PP. La interposada l’advocat del xofer de Luís Bárcenas. I el motiu és que ara s’ha sabut que durant més d’un any va intercanviar missatges sobre la investigació amb Francisco Martínez, el número dos del Ministeri de l’Interior espanyol. El titular del departament era Jorge Fernández-Díaz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes