L’independentisme continua creixent a les ciutats més grans del Principat

  • Anàlisi del resultat electoral del 10-N als municipis més poblats

VilaWeb
Andreu Barnils Alexandre Solano
13.11.2019 - 22:00
Actualització: 13.11.2019 - 23:40

Les eleccions espanyoles de diumenge a Catalunya han vist com l’independentisme (ERC, Junts per Catalunya, CUP) aconseguia gairebé el mateix nombre de vots que fa sis mesos (ERC, Junts per Catalunya i Front Republicà). La diferència entre els vots independentistes del 28-A (1.634.986) i els del 10-N (1.642.063) és poc significativa. S’ha crescut tot just de 7.077 vots. En canvi, l’independentisme ha passat del 39,2% dels vots al 42,4%. Una pujada notable, de 3 punts. Això s’explica perquè l’unionisme (PSC, Comuns, PP, Ciutadans, i Vox) en aquests sis mesos ha perdut 323.965 vots. Ha passat de 2.406.981 a 2.083.016. Del 58,05% dels vots al 54,03%. Una baixada significativa, de 4 punts. El PSC tot sol ha perdut 171.675 vots en mig any.

Sembla, doncs, que la sentència i la repetició electoral ha fet quedar l’unionisme, en part, a casa més que no pas mobilitzar l’independentisme, que manté xifres similars.

Resultats a les deu ciutats més grans

Si s’observen els resultats de l’independentisme a les deu ciutats més poblades de Catalunya, es pot veure que dues tenen un percentatge d’independentistes semblant al 42,4% del Principat. Són Barcelona (40,3%) i Reus (40,9%). Una té un percentatge superior, Lleida (46,6%), i la resta són clarament per sota. Però s’observa com l’independentisme creix en percentatge a totes les ciutats. Entre 2 i 4 punts.

Estancament en nombre de vots absoluts

Però si ens fixem en els vots absoluts aconseguits per l’independentisme a les deu grans ciutats torna a passar com a la resta del país. El creixement en percentatge no es tradueix en creixement significatiu en nombre de vots. En la majoria dels casos, l’independentisme ha mantingut posicions i només ha pujat centenars de vots amb tres excepcions (Barcelona, Terrassa i Sabadell) on l’augment arriba als 5.995, 1.495, i 4.018 respectivament. I en un cas, Lleida, perd dos vots.

ERC, partit gran

ERC és el partit guanyador de les eleccions a tres de les deu grans ciutats. És el partit més votat a Barcelona, Lleida i Reus, feus tradicionalment socialistes. Són segona força, darrere el PSC, a quatre (Terrassa, Sabadell, Tarragona i Mataró) i tercers a Badalona i Santa Coloma de Gramenet, on els passen davant també els comuns. ERC supera Junts per Catalunya i la CUP a totes les grans ciutats.

Augment de Junts per Catalunya i CUP, pèrdues d’ERC

Però si mirem la fotografia en moviment, veiem com en aquestes eleccions ERC ha perdut vots en totes deu grans ciutats, ha baixar respecte de fa sis mesos. Si l’independentisme aguanta en conjunt és gràcies al fet que la CUP i Junts per Catalunya han augmentat en vots. Tots dos partits pugen a les deu ciutats. En molts casos els vots que perd ERC, els guanya la CUP. A Barcelona, per exemple, ERC perd 29.580 vots i la CUP en guanya 28.284. I Junts per Catalunya, 7.291.

Barcelona

Aquesta tendència s’observa en totes deu ciutats: un independentisme que augmenta en nombre de vots, o aguanta resultats gràcies a la millora de CUP i Junts per Catalunya, que compensen les pèrdues d’Esquerra Republicana, partit que continua essent el gran. Ací podeu veure els gràfics de les altres nou ciutats.

L’Hospitalet de Llobregat

Terrassa

Badalona

Sabadell

Lleida

Tarragona

Mataró

Santa Coloma de Gramenet

Reus

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any