MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] L’incendi avança de manera “molt positiva” i podria declarar-se estabilitzat demà

  • L'incendi de Vilanova de la Reina ha cremat més de quatre mil hectàrees · Tota la informació, ací

VilaWeb
Redacció
31.03.2023 - 10:15

L’incendi de Vilanova de la Reina (Alt Millars) ja ha cremat 4.700 hectàrees. El perímetre és de cinquanta-cinc quilòmetres. Després de les revifades de dilluns, a causa del vent de ponent, les condicions meteorològiques han permès d’avançar en el control.

Alguns veïns ja han pogut tornar a casa, però encara hi ha vora 1.300 veïns desallotjats que podrien tornar-hi aviat.

Tota la informació de l’incendi de Vilanova de la Reina, ací:

09.12h

Una nit tranquil·la

El Centre d'Emergències ha informat que la nit ha estat tranquil·la a la zona afectada per l'incendi de l'Alt Millars. Els drons han detectat punts encara calents en una zona de molt difícil accés, que és on centraran l'activitat tant els 8 mitjans aeris com els 120 efectius terrestres.

Quant a les condicions de l'oratge, durant la nit la temperatura ha oscil·lat entre els 12 graus i els 15. Avui es preveu que bufe el vent de l'oest nord-oest a una velocitat que no depassarà els 10 quilòmetres per hora. S'espera una temperatura màxima de 24 graus.

Per evitar la presència de curiosos als pobles afectats pel foc, es mantenen tallades les carreteres CV-195, CV-20, CV-203 i CV-207.

L'incendi ha cremat 4.700 hectàrees i abasta més de 50 quilòmetres de perímetre. Hi continua havent 1.300 desallotjats, encara que s'espera que si les condicions es mantenen tan favorables, avui podrien tornar a casa.

30.03.2023
21.14h

L'incendi avança de forma "molt positiva"

L'incendi forestal de Vilanova de la Reina evoluciona de forma "molt positiva" i els efectius treballant per a normalitzar-la, segons que ha explicat el secretari valencià d'Emergències, José María Ángel. És previst que el foc es consideri estabilitzat demà, divendres, si bé Ángel ha remarcat que primer caldrà tenir totes les garanties.

Segons que ha explicat Ángel, aquesta tarda no s'ha registrat cap incidència, i els efectius han continuat refrescant el perímetre del foc. Els mitjans aeris, per la seva banda, tan sols han hagut d'actuar en dos moments puntuals.

Així ho ha afirmat el secretari després de la reunió de coordinació del Lloc de Comandament Avançat. De cara a aquesta nit, Ángel ha explicat que quedaran a la zona uns cent vint mitjans terrestres, i que es faran dos vols de drons de l'UME per a continuar cercant punts calents.

14.31h

Pronòstic favorable

Els serveis d'emergència continuen controlant l'incendi de l'Alt Millars i aquesta vesprada podran tornar a casa 114 veïns d'Aranyel, Artejuela i Torralba del pinar. Igualment, les persones que ahir ja van tornar a les seues cases veuran com s'alleugen les mesures i ja no caldrà que continuen confinats. Segons que ha informat la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, podran fer vida normal.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Bravo ha comunicat que encara hi ha els mateixos punts calents que és on concentren els esforços tant els mitjans aeris com els terrestres. Segons que ha dit la consellera, tot i que bufa vent de ponent, la intensitat no és tan forta com s'esperava i, per tant, no complica tant la tasca d'extinció.

Quant a les feines de contenció, la consellera ha explicat que la previsió és seguir amb la mateixa estratègia que no fins ara. "És cert que ara entrem en aquesta hora crítica, entre les 14.15 hores i 18.00 hores, amb altes temperatures, la humitat relativa més baixa i segueix el vent, per la qual cosa al llarg de la tarda seguiran concentrats els recursos en aquestes tres zones sensibles i, en funció de com vagi evolucionant la tarda i la nit, demà adoptarem altres decisions", ha dit.

Pel que fa a l'evolució del foc en les pròximes hores, Bravo ha afegit que "en l'àmbit de l'emergència, anticipar anuncis sempre és molt arriscat i hem de ser molt prudents, perquè la meteorologia avui ha estat més favorable del que esperàvem, la qual cosa ha afavorit les tasques, podent refredar tots els punts i aconseguir el refredament més gran possible per a evitar la reactivació del foc o reproduccions".

29.03.2023
21.26h

Les hectàrees cremades augmenten a 4.700 mentre els efectius temen un possible efecte xemeneia

L'incendi de l'Alt Millars, que ha cremat 4.700 hectàrees des de dijous proppassat, afronta ara hores de treva meteorològica, atès el pronòstic de fortes ratxes de vent i el brusc descens de la humitat a partir de demà. Si bé l'evolució del foc al llarg del dia d'avui ha estat positiva, segons el Consorci de Bombers de Castelló, és previst que la jornada de demà i demà passat sigui d'alt risc pel vent, que podria fer revifar el foc.

El secretari valencià de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha informat fa pocs minuts que es tem que aquestes ratxes puguin produir rebrots amb "efecte xemeneia", que genera propagacions ràpides i grans columnes de fum de gran altura.

És per això que aquesta nit treballaran en tot el perímetre de l'incendi, que supera els cinquanta quilòmetres, uns 350 efectius, a l'espera de la incorporació demà a l'alba de setze mitjans aeris.

Encara que en les últimes hores han començat a tornar a casa seva uns dos-cents veïns que havien estat desallotjats dels municipis que es troben a la zona de l'incendi, encara hi ha centenars de desplaçats, dels quals quaranta-tres romanen en els espais habilitats a Sogorb.

Ara com ara, els focus que més preocupen són els mateixos que en les darreres hores: el focus situat entre Montant i Montanejos i el focus de la Font de la Reina. "Demà tindrem un dia molt complex, amb vent de ponent que deixarà ratxes de fins a setanta quilòmetres per hora i una humitat relativa per sota del 20%. Això significa risc extrem, i probablement caldrà reforçar tota la gran feina feta avui", ha apuntat José María Ángel, que ha advertit que encara és aviat per a determinar quan podran tornar a casa seva la resta de desplaçats.

18.15h

La Diputació de Castelló demana la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil

La Diputació de Castelló ha sol·licitat al govern espanyol que declari amb urgència al territori afectat per l'incendi de l'Alt Millars com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil, com ja va amb els municipis afectats pels incendis de l'estiu proppassat.

D'altra banda, la diputació també ha instat la Generalitat Valenciana a establir línies d'actuació amb l'objectiu de reparar i donar suport als municipis i el territori afectat pel foc. Aquesta estratègia complementaria la línia d'ajuts que el govern de la diputació sotmetrà a consideració el pròxim ple.

18.08h

Uns dos-cents veïns tornen a casa

Uns dos-cents veïns de Vilanova de la Reina, la Monzona, los Cantos, Figueres, Pavia i la Pobla d'Arenós ja han tornat a casa seva. Ara com ara, l'accés a aquests municipis és exclusiu per al veïnat, que no podrà abandonar el seu nucli si no és en casos de necessitat.

"Hi ha una sensació d'estar contents, però, alhora, també molt apesarats pel que es trobaran, ja que moltes persones veuran com s'han cremat les seues terres, i també senten que veïns d'altres municipis -molts d'ells familiars- encara no puguen ser reallotjats", ha explicat la batllessa de Vilanova de la Reina, María Amparo Pérez, en declaracions a Europa Press.

14.14h

Tornen a casa, però amb limitacions

A partir d'aquesta vesprada, unes dues-centes persones que viuen a Vilanova de la Reina, La Monzona, los Cantos, Figueres i Pavia podran tornar a casa. Ho faran amb la condició que no podran eixir de la població perquè la Guàrdia Civil continuarà controlant les vies i les carreteres. Ho ha anunciat la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, després de la reunió de coordinació. Bravo ha dit que el control de les vies es manté per a evitar el turisme d'incendis i per a facilitar el trànsit dels efectius i la maquinària que continua treballant en l'extinció de l'incendi.

Tots els mitjans continuen treballant en els punts més crítics perquè amb els drons han detectat que encara hi ha punts molt calents que ara es malda per a refredar per a evitar reproduccions.

La consellera no ha donat encara per controlat l'incendi, encara que en les darreres hores no han crescut ni el perímetre ni les hectàrees de terreny cremades.

A partir d'aquesta vesprada, els mitjans aeris procedents d'altres territoris ja es retiraran i continuaran treballant els de la Generalitat, els consorcis i els de l'estat.

La previsió meteorològica per a demà és molt adversa amb molt de vent, i sense humitat.

11.17h

Ximo Puig planteja el retorn a casa d'alguns desallotjats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que a la reunió de comandament de l'extinció de l'incendi de l'Alt Millars, es podria plantejar el retorn d'algunes persones desallotjades fa set dies. Puig ha insistit que la nit ha estat molt favorable i que s'ha d'aprofitar tot el dia d'avui per a assegurar les zones que ja estan sense flama. "Demà torna el ponent i les altes temperatures. Tot l'esforç que es faça avui serà definitiu", ha dit.

En l'extinció de l'incendi hi treballen 23 mitjans aeris i més de cinc-centes persones. La zona de la Font de la Reina està controlat i avui es concentraran tots els esforços a Montant i Montanejos.

07.05h

Una nit sense incidències

Els responsables de l'extinció de l'incendi han informat que la nit ha transcorregut segons que s'havia previst, sense cap reignició. Els mitjans terrestres han traballat en els dos punts crítics que són el lloc on el foc va saltar la carretera cv-195 a Montant, i a Font de la Reina, al barranc de la Pudia. Les condicions meteorològiques han estat favorables amb molta humitat i temperatures baixes.

El perímetre afectat continua sent de 55 quilòmetres, i les hectàrees cremades, 4.600.

28.03.2023
21.26h

El batlle de Montanejos: "Hi ha certa llum al final del túnel"

El batlle de Montanejos, Miguel Sandalinas, ha dit en un vídeo a les xarxes socials que per primera volta, veu certa llum al final del túnel quant a l'incendi que ha afectat l'Alt Millars els darrers dies. Ha demanat prudència, però ha reconegut que, si les condicions meteorològiques ho permeten, poden haver-hi bones notícies en els dies vinents.

18.45h

La nit serà fresca i humida en la zona de l'incendi de l'Alt Millars

La nit es preveu fresca a l’àrea de l'incendi, com la passada, amb mínimes d’uns 5 °C i un ambient amb més del 80% d’humitat, segons la previsió de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) al País Valencià. Després d'un parell d'hores de vent calmat a primera hora, ara bufa brisa del sud i sud-est. És un vent més fresc i humit, que contrasta amb el ponent càlid i sec que bufava fa uns dies. A més, a última hora de la vesprada o primera de la nit cessarà la brisa del sud-est i començarà el cicle de brisa feble. Demà es preveu un dia semblant, una cosa més càlida i amb règim de brises del sud i sud-est a partir de migdia.

15.06h

Hores decisives per al control

La millora de les condicions meteorològiques avui i demà és la gran esperança dels equips d'extinció per poder controlar l'incendi que crema d'ençà de dijous. Despús-demà és previst que torne a bufar el vent de ponent i apugen les temperatures.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit la reunió de coordinació i ha informat que el perímetre cremat ja és de 55 quilòmetres i les hectàrees cremades són 4.600. Els dos focus crítics continuen sent el de Montant cap a Montanejos i el de la Font de la Reina, on totes les feines es destinen a protegir les edificacions del nucli urbà.

Segons que ha dit Puig, s'ha pres la decisió de fer un front de protecció de la Serra d'Espadà davant l'eventualitat que dijous les condicions empitjoren.

El cap del Consell ha confirmat que encara no hi ha una data perquè les persones desallotjades puguen tornar a les seues cases.

13.07h

Es mantenen dos punts crítics

L'incendi de l'Alt Millars no està ni controlat ni estabilitzat. Ho ha dit la consellera Gabriela Bravo, que ha remarcat que no es poden pronunciar, encara, aquestes dues paraules. Segons Bravo, continua havent-hi dos punts molt crítics que són els mateixos d'ahir a migdia, quan un canvi sobtat del vent va empitjorar molt la situació.

Es tracta de Font de la Reina, on els equips terrestres i aeris treballen per a evitar que el foc arribe al nucli urbà, i Montant-Montanejos. En aquest franc, s'ha concentrat molt de fum, cosa que no permetia els vols dels mitjans aeris que no han pogut començar a treballar fins fa només uns minuts.

La consellera ha dit que es manté el nombre de desplaçats i que tampoc no ha variat l'afectació de terreny: 4.300 hectàrees, en un perímetre de cinquanta quilòmetres.

Bravo ha dit que les condicions de l'oratge avui són molt positives i que s'espera que a la nit la humitat arribe al 100%. Amb tot, ha avisat que per a dijous i divendres s'espera que torne el vent de ponent i un augment de les temperatures.

VilaWeb
VilaWeb

11.15h

Dos punts crítics: el sud-est de Montant i la zona de la Font de la Reina

Les actuacions dels bombers i els serveis d'emergències se centren en dos punts crítics: al sud-est de Montant, a la carretera CV-195, i a la zona de la Font de la Reina, on hi ha zones de difícil accés i es treballa per consolidar les línies de defensa. S'hi han desplegat drons per assegurar el segellat del perímetre, detectar punts calents i donar suport a la seguretat.

Ara per ara, en l'incendi treballen 500 mitjans terrestres i 23 mitjans aeris. El foc ha cremat 4.300 hectàrees –un perímetre de 50 quilòmetres quadrats– de territori de gran valor ecològic. El foc no afecta el parc natural d'Espadà. Hi ha vora 1.600 veïns evacuats.

11.06h

Sisè dia de l'incendi

Avui és el sisè dia de l'incendi de l'Alt Millars. Els bombers confien que l'oratge serà més favorable per a estabilitzar l'incendi. El Consorci Provincial de Bombers de Castelló diu que aquesta nit s'ha defensat amb èxit la Font de la Reina i s'ha consolidat part del perímetre.

08.34h

Protegir els nuclis urbans

Emergències ha informat que la nit ha estat relativament tranquil·la amb unes condicions meteorològiques favorables. S'ha treballat en la defensa del sector de la Font de la Reina, que té unes complicacions orogràfiques considerables. Els treballs d'avui se centraran a continuar impedint que el foc entre al nucli urbà de les poblacions desallotjades.

Segons que informen, el perímetre cremat es manté en cinquanta quilòmetres, i la superfície, en 4.300 hectàrees.

27.03.2023
20.52h

L'incendi ha cremat 4.300 hectàrees en un perímetre de cinquanta quilòmetres

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat aquest vespre que l'incendi que crema des de dijous a l'Alt Millars ha calcinat ja 4.300 hectàrees en un perímetre de cinquanta quilòmetres.

Els punts més conflictius del foc, segons que ha afegit, es troben ara com ara entre Montant i Montanejos, per una banda, i entre Montant i la Font de la Reina, per l'altra.

El canvi de vent ha reduït l’amenaça a la serra d’Espadà, que era el punt que més preocupava a primera hora d'aquest vespre. D'ara endavant, els esforços se centraran a contenir l’avanç de les flames cap a la Font de la Reina. Finalment, Bravo ha anunciat el desconfinament de Caudiel.

19.38h

Preocupació per la meteorologia

La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha explicat que entre les 14.00 i les 15.00 el foc ha arribat al quilòmetre 18 de la carretera CV-195, la que uneix Montant i Montanejos. "Han sigut moments molt crítics que han posat a prova els mitjans desplegats atès a la voracitat del foc i la proximitat de les flames a Montant", ha dit. Els mitjans terrestres s'ha concentrat en aquesta zona i el foc no ha afectat cap habitatge. Els bombers també proven d'evitar que el foc avanci a la Serra d'Espadà. Hi ha preocupació per la meteorologia, que no juga a favor de les tasques d'extinció: hi ha fortes ratxes de vent i poca humitat.

18.15h

La consellera d'interior, Gabriela Bravo ha confirmat que s'estan vivint moments molt complicats a Montant. Ha informat que el foc no afecta cap casa del nucli urbà de Montant perquè hi havia una dotació de mitjans terrestres que han fet les tasques de contenció. Bravo ha insistit en la dificultat de treballar perquè les condicions del vent són molt dolentes i ha recordat que tots els esforços es concentren a protegir Montant, d'una banda, i la Serra d'Espadà, de l'altra.

Quant a les persones desallotjades de Figueres, Pavies i Torralba del Pinar, ha dit que són unes vuitanta i que l'evacuació s'ha fet d'una manera molt àgil i sense cap incident. La majoria han anat a casa de familiars a altres poblacions.

Actualment, hi ha unes cinc-centes persones sobre el terreny i vint-i-dos mitjans aeris. A les vuit es farà un vol de reconeixement per a decidir l'estratègia a seguir durant la nit.

16.15h

El centre de comandament confirma que concentra tots els esforços a protegir el nucli urbà de Montant que es troba rodejat per les flames. El barri que corre més perill és el de les eres. Amb tot, el servei d'emergències afirma que no hi ha cap casa afectada. Entre les cases i la muntanya hi ha una franja de vora sis metres que actua de protecció i de tallafocs. Els veïns de Montant van ser desallotjats dijous al vespre.

Segons la previsió meteorològica, a partir d'aquesta hora canviarà la direcció del vent, que durant el matí ha sigut mestral, per la brisa marina que pot ajudar a contenir l'avanç de les flames.

15.40h

Noves evacuacions

La nova revifada del foc ha provocat l'evacuació de tres municipis que s'han vist molt afectats pel fum. Es tracta de Pavies, Figueres i Torralba del Pinar, enclavats a la Serra d'Espadà. Als veïns de Caudiel se'ls ha demanat que queden confinats en els seus domicilis amb portes i finestres tancades.

14.44h

Les flames, a les portes de Montant

Un canvi en l'orientació i la força del vent ha fet revifar la pota sud de l'incendi de l'Alt Millars i les flames són ben a prop de Montant. Alguns usuaris de Twitter n'han penjat alguns vídeos on es pot veure la fieresa de les flames. Un grup de veïns ha explicat a À Punt, que les flames han creuat una carretera secundària entre la Font de la Reina i Montant. Concretament, és en una zona coneguda com l'Hostal Hondo, on hi ha el punt més crític.

La regidora d'edudació ha explicat a la televisió pública que el foc és a cinquanta metres de les cases.

Avui matí, la consellera d'interior, Gabriela Bravo, havia avisat que la intensitat del vent posava els equips d'extinció dvant el pitjor escenari.

13.55h

L'embassament d'Arenós i el barranc de la Maimona, els punts més crítics

Segons la darrera actualització feta pel comandament d'extinció de l'incendi, els mitjans aeris concentren tots els esforços a evitar que el foc travesse les línies de contenció del Barranc de la Maimona i l'embassament d'Arenós. Segons que diuen, això és fonamental per a evitar que l'incendi afecte el parc natural de la Serra d'Espadà.

12.38h

Pedro Sánchez visita el centre de comandament

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat el lloc de comandament avançat de Barraques des d'on es controlen les tasques d'extinció de l'incendi de l'Alt Millars. Sánchez s'ha reunit amb el cap del consell, Ximo Puig, amb la consellera d'interior, Gabriela Bravo i amb la titular de medi ambient, Isaura Navarro.

En una compareixença sense preguntes, Sánchez ha fet una defensa aferrissada de la centralització dels esforços de totes les administracions per a atacar el foc, i ha promès que s'alliberaran recursos per a ajudar els afectats.

10.49h

El pitjor dia del punt de vista meteorològic

La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha alertat que les condicions meteorològiques d'avui són les pitjors d'ençà que l'incendi va començar. Segons que ha dit, les ratxes de vent poden superar els setanta quilòmetres per hora i la humitat serà molt baixa. Aquesta situació s'allargarà fins a les set de la vesprada, cosa que pot ser perillosa per als equips d'extinció.

Bravo ha confirmat també que la nit ha estat bona quant als treballs del control del foc perquè s'ha pogut contenir el perímetre i refrescar el terreny amb mitjans terrestres.

El perímetre continua fixat en 40 quilòmetres. No afecta el parc natural de la Serra d'Espadà, però sí terrenys d'alt valor ecològic catalogats dins la Xarxa Natura 2000. Les 1.500 persones que van ser desallotjades dijous, encara no tenen una data per a poder tornar-hi.

07.13h

Balanç positiu

El servei d'emergències de la Generalitat ha informat a les set del matí de l'evolució de l'incendi durant la nit i la matinada. Es manté el nombre d'hectàrees i el perímetre afectat. Un dels punts crítics ha estat l'embassament d'Arenós, on els equips treballen per evitar que les cendres o les guspires no travessen la carretera CV-20. L'altre punt crític és, encara, el barranc de la Maimona.

26.03.2023
20.54h

Ximo Puig diu que millora el pronòstic de l'incendi

Després d'haver-se reunit amb el centre de comandament, Ximo Puig ha dit que aquesta vesprada s'havien viscut hores molt crítiques, però que s'ha evitat que el foc travessara les línies de contenció previstes. Puig ha qualificat aquest fet de bona notícia i ha anunciat que fins a les quatre de la matinada la previsió de l'oratge és més favorable que no ho ha stat al llarg del dia d'avui.

Segons que ha dit el cap del Consell, el perímetre de l'incendi no ha augmentat i l'estimació de terreny cremat es manté en vota 4.000 hectàrees. En cap moment, ha dit, es pot parlar d'estabilització.

Aquesta vesprada s'ha produït un incident amb un grup de bombers sorpresos pel foc. Un d'ells ha resultat lleugerament ferit i l'han ingressat com a mesura de precaució.

Quant als desallotjaments, Puig ha dit que com que s'ha aconseguit que el foc no travessara la línia de la contenció, de moment, se'n descarten de nous. Amb tot, es manté la planificació per si hi haguera un canvi en la situació.

Puig, que demà rebrà la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat el desig que demà siga un dia decisió per a l'extinció de l'incendi.

19.54h

Amb el canvi horari d'avui, els mitjans aeris podran treballar a l'àrea de l'incendi fins un poc passades les vuit de la vesprada que és quan es pondrà el sol. Per terra, els treballs se centren en diverses carreteres que han de servir de tallafocs, com aquesta CV-20, d'Onda a Montanejos. En aquest cas, s'han ruixat amb un producte químic.

19.51h

Els bombers treballen a la carretera cv-20 d'Onda a Montanejos per a evitar que el foc la travesse. Aquest és un dels punts més crítics per a contenir l'avanç de les flames.

VilaWeb
VilaWeb

19.27h

Carreteres tallades

A l'àrea afectada per l'incendi de l'Alt Millars s'han hagut de tallar tres carreteres.

La CV-195, entre Caudiel, Montant, Montanejos i Aranyel.

La CV-20, entre Cirat, Aranyel, Montanejos i la Pobla d'Arenós.

La CV-27, entre Vilanova de la Reina, la Font de la Reina i la Pobla d'Arenós

18.22h

Emergències avisa que el moment continua essent molt crític

El centre d'emergències ha fet pública una darrera avaluació de la situació i continua qualificant-la de molt crítica. Diu que el perill més gran és el causat per ventades fortes de més de cinquanta quilòmetres per hora i una humitat de l'aire per davall del 20%.

A la nota insisteixen que si les condicions continuen tan desfavorables es prendran les mesures necessàries per protegir la població. Això inclouria el desallotjament de Cirat i Torre-xiva.

18.19h

La Generalitat manté per a demà el nivell extrem de pre-emergència per risc d'incendis a tot el País Valencià.

17.40h

El vent de ponent continua bufant amb força a la zona de l'incendi de l'Alt Millars. L'Ajuntament de Montanejos, evacuat de dijous ençà, ha difós unes fotografies on es veu com l'entrada del ponent ha fet més visible i gruixuda la columna de fum.

16.10h

Els veïns de Cirat i Torre-xiva, en alerta per si han de ser desallotjats

L'incendi de Vilanova de la Reina viu ara les hores més crítiques, amb una temperatura de més de vint-i-cinc graus i vent de ponent de més seixanta quilòmetres per hora. En previsió que la situació es complique, en els nuclis habitats més pròxims al barranc de la Maimona, els municipis de Cirat i Torre-xiva, són pre-avisats per si haguessen de ser evacuats. Els serveis d'emergència ja s'han interessat per les necessitats especials d'alguns veïns i han previst la manera de traslladar-los.

VilaWeb
VilaWeb

13.27h

Bravo reconeix que l'incendi passa per les hores crítiques

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha dit en una compareixença de premsa que l'incendi de Vilanova de la Reina passava per les hores crítiques i ha demanat màxima precaució a tothom i que ningú no faci turisme d’incendis ni s'acosti a l'àrea encerclada.

La consellera ha descartat, ara per ara, la tornada de la població desallotjada: "No hi ha previsió d'organitzar la tornada dels veïns que han estat desallotjats. [...] Han de saber que la decisió ha estat presa per protegir-los." Així mateix, ha dit que tenien damunt la taula la possibilitat de prendre més decisions per protegir la població, i ha insinuat la possibilitat de fer un nou desallotjament.

12.57h

Montanejos prohibeix l'entrada al municipi

L'Ajuntament de Montanejos ha prohibit l'entrada al municipi perquè la situació de l'incendi és canviant i molt difícil. El consistori ha habilitat un telèfon d'emergència: el 638 906 046.

Cal recordar que hi ha 1.500 persones desallotjades des de dijous. N'hi ha alguns que tenen animals, i avui, pel perill de la situació, no seran autoritzats a anar-los a donar menjar.

12.00h

Ventades de més de quaranta quilòmetres per hora

La nit va començar meteorològicament tranquil·la en la zona de l'incendi de Vilanova de la Reina, però a les cinc de la matinada va començar a intensificar-se el vent del nord-oest.

Tot el matí ha bufat amb ratxes de 30 km/h, i ara com ara s'han superat els 40, segons que informa l'Agència de Meteorologia espanyola (AEMET) al País Valencià.

09.50h

El vent de ponent revifa el foc al barranc de la Maimona

El barranc de la Maimona centra els esforços dels efectius d'extinció de l'incendi de Vilanova de la Reina, arran que el fort vent de ponent ha causat una reproducció del foc, tal com ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. Els més de cinc-cents efectius terrestres i setze aeris desplaçats són en alerta per les possibles complicacions que pugui causar el vent. S'esperen ratxes entre cinquanta quilòmetres per hora i seixanta.

08.38h

L'incendi es manté molt estable, però amb por al vent de ponent

A primera hora d'avui, el perímetre de l'incendi es manté molt estable, però es tem que el fort vent de ponent pugui complicar les tasques d'extinció, segons que ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. Aquest matí s'incorporaran a l’extinció setze mitjans aeris. Durant la nit, l'oratge ha estat un aliat per a l'extinció.

La Guàrdia Civil espanyola investiga quatre operaris de les brigades municipals de Vilanova de la Reina per una possible actuació negligent durant unes tasques de neteja, fet que podria haver originat el foc.

25.03.2023
21.11h

L'oratge s'alia amb les tasques d'extinció

Les tasques d'extinció de l'incendi de Vilanova de la Reina avancen de manera molt positiva gràcies a un oratge que ha estat un aliat per als efectius desplegats. La càrrega d'humitat, que en alguns moments ha estat del 70%, i el vent de llevant han permès de contenir el foc. Així ho ha detallat el secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat, José María Ángel, en declaracions als mitjans de comunicació.

D'aquesta manera, la jornada acaba igual que ha començat, sense un avenç de l'empremta de l'incendi, que ha cremat unes quatre mil hectàrees en un perímetre entre trenta-cinc quilòmetres quadrats i quaranta, alhora que permet als efectius de treballar en els punts més complexos per reduir el factor de risc.

19.44h

Els incendis de Saix i Picassent, controlats

L'incendi forestal declarat avui al terme municipal de Saix ja ha estat extingit i el de Picassent s'ha donat per estabilitzat a les 18.00, segons que ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. En tots dos focs, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat havia establert la situació 1 d'emergència arran de la possibilitat que pogués danyar lleument la població i béns de naturalesa no forestal.

17.59h

Demà tot el País Valencià entrarà en un nivell de risc extrem d'incendi forestal

17.55h

Confirmen l'origen humà de l'incendi de Vilanova de la Reina

La Guàrdia Civil espanyola ha pres declaració a quatre investigats per la presumpta relació amb l'origen de l'incendi que continua fora de control a l'Alt Millars i que ja ha cremat més de 4.000 hectàrees, segons que ha explicat la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé.

La delegada ha assenyalat que es podia confirmar el factor humà a l'origen d'aquest incendi, atès que sembla que es feien unes feines de manteniment a la zona, tot i que ha rebutjat de concretar si eren operaris d'unes brigades municipals.

Bernabé ha insistit que la investigació continuava oberta, i per això ha demanat d'esperar que es poguessin tancar totes les hipòtesis i a partir d'ací saber les conclusions de la Guàrdia Civil.

16.26h

L'incendi de Saix, extingit, segons que informen els bombers

14.32h

Declarats dos incendis més al País Valencià

A banda del gran incendi que afecta d'ençà de dijous l'Alt Millars, els professionals d'emergències combaten dos incendis forestals més. L'un a Saix (Alt Vinalopó) i l'altre a Picassent (Horta Sud). En tots dos incendis forestals, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha establert la situació 1 d'emergència arran de la possibilitat que puguin danyar lleument la població i béns de naturalesa no forestal.

Dues dotacions dels Bombers de la Diputació d'Alacant, una unitat forestal de la Generalitat Valenciana, una autobomba i personal de coordinació, prevenció d'incendis i ambiental treballen en l'extinció de l'incendi de Saix, originat a la zona de la CV -80 en sentit Castalla.

En el cas del foc declarat a Picassent, ja s'han començat a desallotjar els primers xalets. Hi treballen tres dotacions de bombers del consorci de València, tres unitats forestals de la Generalitat, dos mitjans aeris, dos agents ambientals, una unitat de prevenció forestal, un tècnic forestal i una ambulància del Servei Vital Bàsic (SVB).

13.22h

Puig visita el centre de comandament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat la zona afectada acompanyat del president de l'Aragó, Javier Lambán, atès que l'incendi també ha afectat zones de Terol. Puig ha dit que l'incendi mantéenia la voracitat i que la situació era d'un alt grau de complexitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any