Illa defensa ara un model trilingüe a l’escola que no apareix al seu programa

  • El programa electoral del PSC inclou un pla d'impuls i millora de l’aprenentatge de l’anglès i més llengües estrangeres, però no un canvi en el model educatiu

VilaWeb
Arnau Lleonart
01.05.2024 - 10:51
Actualització: 03.05.2024 - 11:36

El candidat del PSC a les eleccions de Catalunya, Salvador Illa, ha defensat en una entrevista a Europa Press un model trilingüe a l’escola catalana que inclogui també l’anglès i el castellà. “És que les persones que fan servir normalment el català han de deixar d’estudiar anglès?”, ha dit, i ha defensat que, com més llengües es parlessin a Catalunya, millor.

El text publicat per Europa Press no desenvolupa com seria aquest model, però val a dir que la proposta d’un model trilingüe a l’escola no apareix al programa electoral del PSC. Hi podem trobar un “pla d’impuls i millora de l’aprenentatge de l’anglès i d’unes altres llengües estrangeres” per a garantir la certificació d’un nivell B2 al final de batxillerat i dels cicles formatius de grau superior. Inclou mesures com la contractació d’auxiliars de conversa per als nivells de cinquè i sisè de primària, la universalització de l’ensenyament d’anglès en el segon cicle d’educació infantil als centres públics, augmentar el nombre d’escoles oficials d’idiomes i les seves places, o planificar una oferta formativa intensiva per a facilitar l’assoliment oficial del nivell C1 a tots els professors de primària i ESO, entre més qüestions.

Però no és pas una proposta per a fer un canvi de model educatiu lingüístic que anivelli el català, el castellà i l’anglès com a llengües vehiculars, com es pot entendre de la defesa a Europa Press d’un “model trilingüe a l’escola catalana”. De fet, el programa parla de “preservar el consens” acordat a la llei 8/2022, del 9 de juny, sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, la llei aprovada pel PSC, ERC, Junts i els Comuns en resposta de la sentència que imposava el 25% de castellà a l’escola. El text reconeix que el castellà també pot ser usat com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana i que ha de tenir-hi una presència garantida, sense parlar de percentatges.

El programa electoral del PSC exposa aquest objectiu: “Garantir l’assoliment del domini oral i escrit del català i del castellà al final de l’etapa d’educació obligatòria, i de l’occità-aranès a l’Aran […] vetllant per la no politització de la llengua i de l’escola, la no-separació dels nens i nenes per raó de llengua, la millora de les competències lingüístiques orals i escrites de l’alumnat i la defensa de la llengua catalana, així com la promoció de l’ús social del català, matriu de la igualtat d’oportunitats i de la unitat civil del poble de Catalunya.”

A l’entrevista a Europa Press, Illa ha dit que el català havia retrocedit durant els governs d’ERC i de Junts, i els ha acusats de no haver aplicat la llei del sector audiovisual per obligar a produir un mínim de produccions audiovisuals en català: “Què han fet en aquesta matèria? Per què no han arribat a pactes transversals que permetin que el català no sigui instrumentalitzat per cap formació política?”

A més del model trilingüe, la proposta d’Illa inclou que la llengua catalana passi a ser competència del Departament de la Presidència de la Generalitat perquè sigui més transversal. “No dic que la consellera de Cultura no hagi fet una bona feina. Al contrari, penso que és una consellera que ha actuat amb competència. Però dic que aquesta qüestió no és responsabilitat seva, és responsabilitat de tot el govern”, ha matisat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any