El IEC publica la gramàtica i l’ortografia a internet

  • Són tres obres, revisades i amb un entorn de consulta: la ‘Gramàtica de la llengua catalana’, la ‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana’ i l’‘Ortografia catalana’ · La institució acadèmica fa aquest pas per potenciar el coneixement i l'ús de la llengua

VilaWeb
Redacció / ACN
08.06.2022 - 17:51
Actualització: 09.06.2022 - 20:17

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha publicat aquest migdia a internet la Gramàtica de la llengua catalanala Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana i l’Ortografia catalana. És la segona edició revisada de tots tres volums, juntament amb un entorn de consulta propi que contindrà un cercador i elements de navegació per a contextualitzar la consulta i desplaçar-se pel text. Fins ara eren consultables a internet una versió en pdf de l’Ortografia (2017) i una versió exclusivament en línia de la gramàtica, titulada Gramàtica essencial de la llengua catalana (2018), a banda els diccionaris.

Segons el IEC, totes tres edicions són pensades perquè se’n pugui fer una consulta simple i alhora precisa i fiable. Amb aquesta publicació a la xarxa, hom podrà obtenir la informació necessària per a resoldre els dubtes gramaticals o ortogràfics, o bé per a estudiar la llengua.

Les obres s’actualitzaran constantment, igual com el Diccionari de la llengua catalana, i la publicació a internet va adreçada tant als professionals de la llengua com als usuaris no especialitzats. Entre les novetats més destacades, hi ha una part dedicada a la consulta de la conjugació dels 8.756 verbs que estan recollits al diccionari, amb les formes de totes les variants geogràfiques reconegudes per la normativa.

Les dues edicions de la gramàtica reuneixen el text publicat el 2016 i la bibliografia del 2019. Algunes de les eines que incorpora permeten de localitzar concretament els apartats de l’obra que tracten sobre un determinat mot o concepte o n’aporten informació destacada i cercar una forma amb les variants.

L’ortografia inclou totes les modificacions aprovades el 2021 i també ofereix un índex analític nou i una guia bibliogràfica. A més, ofereix eines de consulta específiques per a l’índex d’exemples, per a filtrar-los tipològicament segons si són mots pertanyents al lèxic comú o si són xifres, símbols o abreviacions, i segons si pertanyen a una classe de noms propis o si són sintagmes, locucions o oracions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any