iec web

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) presenta tots els portals de llengua propis unificats en una sola pàgina web. La pàgina Recursos en línia atansa a tots els usuaris les obres principals que acull l’acadèmia d’una manera còmoda i fàcil.

Les obres bàsiques

La pàgina inclou vint-i-vuit icones amb vincle, que dirigeixen a obres i portals molt variats. Per una banda, hi ha les obres emblemàtiques de l’Institut: el Diccionari de la llengua catalana (DIEC), la Gramàtica essencial  (GEIEC) i l’Ortografia catalana.

Al costat, hi ha el magne Diccionari català-valencià-balear d’Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll; el portal de consultes lingüístiques Optimot, sostingut per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del IEC i el Termcat; i l’Atles lingüístic del domini català. També hi ha un enllaç amb el centre de terminologia oficial Termcat.

Més diccionaris i corpus textuals

Entre la resta de diccionaris que acull la pàgina web, hi ha el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, el Diccionari de sinònims d’Albert Jané, el Corpus textual informatitzat, el Portal de terminologia de ciències i tecnologia i el Vocabulari de llengua catalana medieval, de l’erudit Lluís Faraudo de Saint-Germain, encara en construcció.

L’Institut d’Estudis Catalans integra cinc diccionaris en una sola web

L’obra de Pompeu Fabra i d’Antoni Maria Alcover

La pàgina inclou també la versió digital de les Obres completes de Pompeu Fabra. Val a dir que en aquestes obres completes podem consultar, naturalment, l’ortografia i les diverses gramàtiques de Fabra, com també les Converses filològiques, les traduccions, l’epistolari, etc., però no el Diccionari.

Per què és tan important el nou Portal Pompeu Fabra?

Així mateix, hi trobem un vincle amb l’Espai Pompeu Fabra, un portal que recull una mostra de materials relacionats amb el Mestre procedents de l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Hi ha també un vincle amb el Portal Antoni M. Alcover, elaborat per la doctora Maria Pilar Perea, en què podem trobar informació exhaustiva sobre la vida del gran filòleg i, alhora, consultar-hi un munt de treballs dialectals, llegir-hi les seves Rondalles, veure com eren els quaderns de camp que va fer servir, etc.

Reculls d’articles i més vincles

Al capdavall de la pàgina, hi ha reculls d’articles de tres filòlegs importants, vinculats d’una manera o altra al IEC: Antoni M. Badia i Margarit, Albert Jané i Aina Moll.

Entre la resta de vincles que ofereix aquesta pàgina, cal esmentar els de dos observatoris de neologia (el de la Secció Filològica i el de la UPF), l’Espai web de correcció del IEC i les tres ‘acadèmies obertes’ del la institució (mitjans de comunicació, ensenyants i escriptors, traductors i correctors), que, a desgrat del títol, no són d’accés directe i obert, sinó que cal inscriure-s’hi en una adreça electrònica.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.