De l’Alcover-Moll a la ‘Gramàtica essencial’: tota l’obra lingüística del IEC en una web

  • La pàgina 'Recursos en línia' de la Secció Filològica presenta tots els diccionaris, obres de consulta i corpus informatitzats pel IEC

VilaWeb
Redacció
21.03.2019 - 21:50

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) presenta tots els portals de llengua propis unificats en una sola pàgina web. La pàgina Recursos en línia atansa a tots els usuaris les obres principals que acull l’acadèmia d’una manera còmoda i fàcil.

Les obres bàsiques

La pàgina inclou vint-i-vuit icones amb vincle, que dirigeixen a obres i portals molt variats. Per una banda, hi ha les obres emblemàtiques de l’Institut: el Diccionari de la llengua catalana (DIEC), la Gramàtica essencial  (GEIEC) i l’Ortografia catalana.

Al costat, hi ha el magne Diccionari català-valencià-balear d’Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll; el portal de consultes lingüístiques Optimot, sostingut per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del IEC i el Termcat; i l’Atles lingüístic del domini català. També hi ha un enllaç amb el centre de terminologia oficial Termcat.

Més diccionaris i corpus textuals

Entre la resta de diccionaris que acull la pàgina web, hi ha el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, el Diccionari de sinònims d’Albert Jané, el Corpus textual informatitzat, el Portal de terminologia de ciències i tecnologia i el Vocabulari de llengua catalana medieval, de l’erudit Lluís Faraudo de Saint-Germain, encara en construcció.

L’obra de Pompeu Fabra i d’Antoni Maria Alcover

La pàgina inclou també la versió digital de les Obres completes de Pompeu Fabra. Val a dir que en aquestes obres completes podem consultar, naturalment, l’ortografia i les diverses gramàtiques de Fabra, com també les Converses filològiques, les traduccions, l’epistolari, etc., però no el Diccionari.

Així mateix, hi trobem un vincle amb l’Espai Pompeu Fabra, un portal que recull una mostra de materials relacionats amb el Mestre procedents de l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Hi ha també un vincle amb el Portal Antoni M. Alcover, elaborat per la doctora Maria Pilar Perea, en què podem trobar informació exhaustiva sobre la vida del gran filòleg i, alhora, consultar-hi un munt de treballs dialectals, llegir-hi les seves Rondalles, veure com eren els quaderns de camp que va fer servir, etc.

Reculls d’articles i més vincles

Al capdavall de la pàgina, hi ha reculls d’articles de tres filòlegs importants, vinculats d’una manera o altra al IEC: Antoni M. Badia i Margarit, Albert Jané i Aina Moll.

Entre la resta de vincles que ofereix aquesta pàgina, cal esmentar els de dos observatoris de neologia (el de la Secció Filològica i el de la UPF), l’Espai web de correcció del IEC i les tres ‘acadèmies obertes’ del la institució (mitjans de comunicació, ensenyants i escriptors, traductors i correctors), que, a desgrat del títol, no són d’accés directe i obert, sinó que cal inscriure-s’hi en una adreça electrònica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any