Identifiquen les restes de Josep Mercadal entre les víctimes del franquisme a Porreres

  • Ja s'han identificat seixanta víctimes del règim franquista a les Balears, gràcies a les anàlisis d'ADN

VilaWeb
EFE
27.02.2024 - 12:41
Actualització: 27.02.2024 - 13:01

Els investigadors identifiquen les restes de Josep Mercadal, detingut l’agost del 1936 i executat el febrer del 1937 per tropes franquistes, entre les víctimes de la fossa del cementiri de Porreres.

Ara, doncs, ja s’han identificat seixanta víctimes de la repressió franquista a les Illes gràcies a les anàlisis d’ADN i els estudis antropològics, segons que ha dit la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques en un comunicat.

Les restes de Mercadal van ser localitzades a la fossa número cinc del cementiri, durant les intervencions dutes a terme el febrer de 2021, emmarcades en el Pla de Fosses aprovat per la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts de les Balears. Així, aquesta és la novena identificació d’entre les restes trobades a Porreres el 2021 i la número vint-i-tres d’ençà que van començar els treballs en aquest cementiri, l’any 2016.

Josep Mercadal va ser detingut el 30 d’agost de 1936 i empresonat al Castell de Bellver. Va ser executat en el cementiri de Porreres el 10 de febrer de 1937. Mercadal era natural de Ciutadella, i estava casat amb l’Antònia, amb qui va tenir dos fills. Residia a Palma, on confeccionava formes de calçat.

La seva identificació ha estat possible per la compatibilitat de tota la informació de caràcter històric, arqueològic i antropològic del cas, i se suma a les de Jaume Ordinas Arrom, Miquel Cabot Dolç, Jordi Colom Estarellas, Bartolomé Matas Alemany, Antoni Company Oliver, Miquel Pasqual Quetglas, Llorenç Bartomeu Suárez i Gabriel Picornell Serra, els cossos dels quals van ser recuperats el 2021.

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc, la identificació de Mercadal s’ha realitzat a partir d’una mostra òssia de les restes, que ha estat comparada amb una mostra d’ADN d’una familiar directa, donant com a resultat una identificació positiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any