El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit ara que un referèndum sobre la independència ‘no és la solució’. Així, doncs, s’ha desdit d’unes declaracions d’ahir al diari Berria, en què va dir: ‘Si el 65% dels catalans vol la independència, la democràcia ha de trobar un mecanisme per habilitar-la‘. Iceta ha assenyalat que és equivocat pensar en una ‘solució puntual de sí o no’ i ara diu que cal fer un esforç per trobar ‘el camí del mig’. Tot i que encara no sigui un moment ‘prou madur’, diu, un nou acord en matèria d’autogovern i finançament ‘permetria de fer avançar la societat catalana’.

Considera que la independència ‘no és bona per a Catalunya’ i que perquè el país avanci cal una transformació autonòmica i federal de l’estat espanyol. Diu que vol un acord polític ‘que tingui el suport d’una àmplia majoria basat en l’autogovern i una millora del finançament’ i, eventualment, la qüestió es podria sotmetre a la ratificació de la ciutadania.

Segons ell, tothom ha de ser conscient que en una societat com la catalana, que ell considera ‘dividida’ no es pot pensar en una ‘solució màgica’ de sí o no. Compara Catalunya amb el Brexit i afegeix que hi ha ‘mecanismes millors’ en democràcia representativa per a arribar a un acord amb la ciutadania.

‘La societat catalana ha de retrobar-se amb ella mateixa’, diu. I considera que el problema no és tan sols d’encaix amb la resta d’Espanya, sinó que cal resoldre un problema intern. Pensa que en comptes de cercar solucions definitives per resoldre el conflicte s’hauran de trobar solucions parcials basades en el diàleg, que s’ha de fer, això sí, ‘dins les institucions i amb respecte a la llei’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb