I mentrestant… Amazon fa l’agost

  • És curiós, estic segur que molta gent de bona fe és addicta a Amazon, sense veure que col·labora a la desaparició del comerç i a empetitir l'estat del benestar

Jordi Goula
18.03.2020 - 22:07
Actualització: 18.03.2020 - 22:08
VilaWeb

Ara tots tenim moltes hores per a pensar. I ens adonem que ens falta això o allò a casa. I no podem sortir a comprar-ho. A més, la botiga és tancada. Calla, si tenim Amazon! Ahir Reuters comunicava que Amazon contractaria cent mil persones als EUA per ‘respondre al fort augment de les compres per internet que genera el brot epidèmic’. A Barcelona som més modestos.

Aquest migdia sentia a TV3 que Amazon contractaria cent treballadors, cosa que vol dir que també van molt collats de feina. Vet aquí un fet important. Parlo amb l’economista Santi Pagès, potser qui més sap de comerç a Catalunya. I em diu, contundent: ‘Això de les plataformes digitals és impresentable. Em sembla intolerable que unes plataformes digitals distribueixin tota mena de productes a domicili en dies com aquests.

El sector del comerç sense ingressos no pot plantar cara a cap mena de despesa. I cap és cap. Pensa en el lloguer…’ I no solament això. Recorda l’aspecte fiscal. L’impost de societats no el paguen aquí, com totes les multinacionals. Caldria parlar del possible frau de l’IVA amb els productes que arriben d’uns altres continents. Però per a en Pagès, l’aspecte més important és el buit fiscal.

‘Avui Amazon és com un gran magatzem industrial i caldria que tingués la consideració de magatzem logístic o híper del segle XXI’, em diu. És curiós, estic segur que molta gent de bona fe és addicta a Amazon, sense veure que col·labora a la desaparició del comerç i a empetitir l’estat del benestar. Coses de la tecnologia…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any