I diuen que adoctrinem

Redacció
20.11.2017 - 22:00
Actualització: 21.11.2017 - 07:51
VilaWeb

[Text del discurs en defensa de l’escola fet pel president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant la Nit de l’Escola Valenciana , que es va fer dissabte a Gandia]

 

Molt bona nit. Amigues, amics, distingit senyor director general de Política Educativa, vice-presidenta de la Diputació de València, representants de les nostres institucions valencianes, representants de sindicats, partits polítics, entitats culturals; companyes i companys de la Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna, amigues i amics d’Escola Valenciana que veniu de totes les nostres comarques.

Benvingudes i benvinguts a aquesta quinzena nit d’Escola Valenciana, una nit de celebració, dedicada a persones i col·lectius com Rafel Ninyoles, els Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià o Pluja Teatre, i al nostre profund respecte, estima i reconeixement per la seua tasca a favor de la nostra llengua, la nostra educació i el nostre poble. Moltes gràcies i felicitats als guardonats.

Una nit fusteriana, que, com el mestre, vol transmetre un missatge lúcid i còmplice, apassionat i serè, irònic quan cal, directe quan és necessari, reflexiu, però orientat a l’acció. A nosaltres, com també a vosaltres, només se’ns podrà acusar d’una cosa: haver-nos apassionat per la vida i el destí del nostre poble… en paraules de Fuster.

I ho fem a Gandia, a la Safor, ací on algunes de les escoles capdavanteres en l’ensenyament del valencià, abans i tot de la Llei d’Ús, van obrir camí a la resta d’escoles que vindrien després. Recordem amb especial estima moltes reunions de la Junta d’Escola Valenciana a l’escola d’Almoines.

Moltes gràcies per les vostres ganes, amigues i amics de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, pel vostre esforç i pel treball d’organització d’aquesta Nit. Vull també donar les gràcies a les treballadores i treballadors d’Escola Valenciana que tenen cura que tot estiga eixint com ha d’eixir. Som un gran equip.

Hui volem tindre un record especial per a les companyes i companys d’Òmnium Cultural, que ens han acompanyat en la Nit molts anys. Sabem que estan passant uns moments durs, difícils, però també esperançadors i vitals. No esteu sols. Volem transmetre-us tota l’energia i bondat que puguem. Ningú hauria de ser perseguit ni menys empresonat per lluitar, de forma pacífica i democràtica, pel seu poble. Farem perquè els arribe la nostra
estima i solidaritat a totes aquelles persones perseguides per exercir amb normalitat drets civils bàsics.

Perquè, ho vulguem o no, totes i tots nosaltres ens veurem afectats per algunes de les conseqüències del que està passant a Catalunya: el vell fantasma de l”adoctrinament’ que els addictes al pensament únic fan córrer regularment ha tornat i ens assenyala directament. A vosaltres i a nosaltres.

Pensem un poc:

–Quins són els centres que segreguen el seu alumnat per gènere?

–Quins són els centres que venen serveis educatius sols a qui puga pagar- los?

–Quines empreses consideren l’educació un bon negoci?

–Qui són els centres que fan la gestió i la governança de manera no democràtica?

–Quins són els centres que filtren el seu alumnat amb mètodes elitistes, xenòfobs, intransigents o mercantilistes?

Nosaltres no ‘adoctrinem’. Tot el contrari:

–Som els que volem una escola laica, que les nostres xiquetes i els nostres xiquets aprenguen a pensar en llibertat, a ser crítics, a preguntar, a conèixer, a reflexionar, a conrear el dubte com a llavor de creixement personal i social.

–L’escola que volem i fem, educa en valors, i aconseguim personetes solidàries, ecologistes, pacifistes, que estimen el valencià i la seua terra, i que creen empatia amb persones d’altres llengües i cultures.

–En definitiva, a ser ciutadanes i ciutadans com cal per a aconseguir un món millor i emprendre lliurement el vol.

–Nosaltres fem la Lliga de Debat a Secundària, on els participants han de ser capaços de trobar arguments tant a favor com en contra d’una determinada qüestió: i diuen que adoctrinem.

–Propugnem el valencià com a garantia de plurilingüisme, perquè estimem totes les llengües, la nostra, l’anglès, el romanès, l’àrab… i el castellà, per descomptat que el castellà també. I diuen que adoctrinem.

–Animem a llegir i escriure amb el Sambori, a treballar el llenguatge audiovisual amb el Cinema a l’Escola,i diuen que adoctrinem.

–Animem persones de totes les ideologies a ajudar aquelles altres que volen aprendre el valencià amb el Voluntariat: a parlar del que vulguen, des del punt de vista que vulguen.

–Ensenyem el professorat a fer ràdio en valencià, i els xiquets es preparen els temes que els interessa i els donen el tractament que els interessa, però diuen que adoctrinem…

–Acompanyar l’alumnat i educar-lo perquè no es crega els romanços que, qui siga, els vulga contar…

Tot això és ‘adoctrinar’?

Nosaltres creiem que no, i des d’ací el nostre suport i estima per a tots els mestres i les mestres que entenen el que vol dir això de ‘l’ofici de ser mestres’, són mestres d’ànima. Els d’ací i els d’allà… més al nord, o més al sud, on tantes persones estan treballant en unes condicions injustes i difícils. Des d’Escola Valenciana donem suport a tots aquests mestres.

Nosaltres, com vosaltres, som els del valencià. Els del ‘sí al valencià’, en positiu, sempre endavant. I fem tot açò que us comentava i, per damunt de tot, les Trobades d’Escoles en Valencià, actes d’afirmació i autoestima que apleguen desenes de milers de persones de tota ideologia i costum, amb un punt de trobada comú: la valoració de la nostra llengua i el seu paper en una educació de qualitat. Enguany, les Trobades estaran dedicades a Joan Fuster, com aquesta Nit. I el lema que unificarà les denou festes per la llengua té reminiscències fusterianes: ‘Nosaltres, pel valencià’.

Allà on es vulga construir, ens trobaran per a treballar i ajudar.

Aquesta mateixa vesprada, sense anar més lluny, hem estat junt amb molts de vosaltres, per demanar un finançament just, perquè necessitem inversions, mereixem un grau d’inversió en educació, en llengua, en cultura, en sanitat, en polítiques socials… que fins ara ens han negat.

Tenim oberta una campanya per a demanar que es facen efectius els drets de les persones a viure plenament, tothora i a tot arreu, en valencià: la campanya ‘Construïm la igualtat lingüística’ segueix oberta i esperem les vostres signatures. La Llei d’Ús ha fet el seu paper, però ja és hora, trenta-quatre anys després, de plantejar-se les coses en altres termes.

Volem ajudar, volem participar, volem que ens considereu còmplices, però també crítics quan allò que anhelem tarda a arribar o quan ho fa de manera incompleta. Com aquell amic que, de vegades, t’ha de dir coses que no t’agrada sentir, amb la intenció que tot vaja millor.

–Compteu amb nosaltres per a explicar la necessitat de tindre escoles i instituts plurilingües, quan arribe per fi la llei de plurilingüisme en l’ensenyament. Tenim molta feina avançada. No partim de zero. Aprofitem-ho. No retrocedim.

–Compteu amb nosaltres a l’hora de formar part i impulsar el Consell Social de la Llengua. La creació d’aquest consell és una de les reivindicacions històriques d’Escola Valenciana.

–Compteu amb nosaltres quan es pose en marxa, per fi completament, una televisió i una ràdio públiques, plurals i en valencià.

–Compteu amb nosaltres quan calga soterrar definitivament una llei destructiva i mercantilista com la LOMCE.

–Compteu-hi, perquè no som nous, en tot açò. Entre totes i tots sumarem, creixerem, serem. Estigueu a l’aguait perquè estem preparant coses interessants per a d’ací unes setmanes, abans de les Trobades, per demanar respecte pel valencià, molt de respecte.

–Compteu amb Escola Valenciana, perquè fa molts anys que remem en aquesta direcció; perquè vertebrant el territori, fent l’escola que volem, fem poble, fem comarca i caminem cap al País que desitgem.

–Per aconseguir tots aquests somnis, comptem amb tots vosaltres. Nosaltres, endavant.

Com repetirem durant les Trobades 2018: ‘Nosaltres, pel valencià’.

Moltes gràcies i desitgem que gaudiu de la nostra nit..

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any