L’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat ha fet el primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica del món mitjançant el sistema quirúrgic robotitzat Da Vinci.

L’hospital ha informat avui en un comunicat que el sistema permet de fer una incisió més petita  -de la dimensió justa per poder introduir el ronyó – i efectuar sutures arterials i venoses amb més seguretat gràcies a la precisió dels braços robòtics i a la visió augmentada de què disposa el cirurgià.

El trasplantament renal ortotòpic és una ‘cirurgia complexa poc freqüent’ que consisteix a extreure un ronyó del pacient amb insuficiència renal i implantar-hi un òrgan de donant i s’utilitza principalment amb pacients que no poden rebre un trasplantament heterotòpic per problemes vasculars a les artèries ilíaques.

El pacient de seixanta-cinc anys

El primer pacient trasplantat ha estat un home de seixanta-cinc anys que ha rebut un òrgan de donant cadàver i que, a més d’insuficiència renal, tenia diversos antecedents quirúrgics abdominals que impedien practicar-li un trasplantament heterotòpic.

El cap del servei d’Urologia de l’hospital, Francesc Vigués, ha assegurat que aquesta tècnica té bones perspectives perquè els resultats són tan positius com la resta de trasplantaments i ha assenyalat que cada vegada hi ha més pacients d’edat avançada amb problemes circulatoris que impossibiliten el trasplantament convencional.

L’evolució del pacient després del trasplantament és bona i Vigués ha afegit que aquest tipus d’intervenció ‘urgent i sovint fora de l’horari habitual’ només és possible quan l’hospital arriba a disposar d’un nombre crític suficient de cirurgians, personal d’infermeria i altres especialistes experimentats en un quiròfan robotitzat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb