La figura de Pere Tàpias, cantautor, gastrònom i vilanoví mort fa poc més d’un mes, serà més present que mai al Festival Internacional de Música Popular i Tradicional que es fa aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. El seu llegat serà recordat tant en el concert inaugural de la mà de Carles Sanjosé i Carles Belda com en la clausura, que serà un espectacle de tribut on participaran diversos músics anomenat ‘Un pèl nou un pèl antic’.

La tradició del FIMPT marca que cada any en el concert inaugural s’ha de versionar ‘Passeig del Carme’, una cançó de Pere Tàpias de 1980 que en ocasions anteriors han interpretat artistes tan diferents com ara Toti Soler, Elisabeth Raspall i Jordi Paulí, i Gemma Humet o Carles Dènia. Enguany serà el torn del cantant del grup Sanjosex i l’acordionista Carles Belda que a més d’interpretar la famosa cançó presentaran el seu projecte ‘Càntut’, on recuperen cançons dels avis de les comarques gironines.

Alguns dels altres artistes que passaran pel FIMPT són els gallecs Radio Cos, que presentaran el nou treball ‘Pasatempo’ i la fusió de tenora amb jazz, havanera i cant d’estil de Jordi Molina. Dissabte serà el torn dels xipriotes Monsieur Romaní i de Boban Markovic Orkestar, caps de cartell del festival. Aquesta orquestra de música balcànica és famosa perquè s’encarrega habitualment de la banda sonora dels films d’Emir Kusturica.

El certamen s’acabarà diumenge amb els concerts d’Eliseo Parra Quintet i de Pep Gimeno ‘Botifarra’ acompanyat d’una agrupació formada per instruments de metall. Però el colofó final al FIMPT serà el concert de tribut a Pere Tàpias ‘Un pèl nou. Un pèl antic’ on una dotzena d’artistes versionaran les cançons més populars del músic. El concert, organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la revista Enderrock, servirà per posar en escena el disc d’homenatge a Pere Tàpies que la publicació ha distribuït aquest mes de maig.

Una altra de les novetats del FIMPT és que l’escenari principal ja no està ubicat a la plaça de la Vila, sinó que s’ha traslladat a la plaça del Port per garantir la qualitat acústica sense molestar els veïns. D’aquesta manera es compleix amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  contra el Nowa Reggae i el Faraday que ara fa un any va obligar a resituar tots els festivals de la ciutat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]