Reinventar-se o cancel·lar, el gran dilema de les festes majors

  • La festa major de Gràcia, la d'Algemesí o la festa de Sant Roc, a Arenys, han decidit de reinventar-se per poder fer la festa

VilaWeb

Redacció

06.08.2021 - 21:50
Actualització: 08.08.2021 - 21:41

L’arribada de l’estiu és sinònim de festa major, moment en què la cultura popular omple les places i carrers. El 2020, molts llocs no van poder-la celebrar a causa de la pandèmia. Però enguany hi ha pobles i ciutats que han decidit de reinventar la festa per complir amb les mesures anticovid. En canvi, uns altres han optat per cancel·lar-la per segon any consecutiu.

Recuperar la presencialitat i transformar la festa

Entre les festes majors que han decidit d’optar per tornar a omplir els carrers d’activitats, hi ha una de les més característiques de Barcelona, la de Vila de Gràcia. L’agost proppassat la festa es va reinventar i va programar més activitats virtuals, però enguany recupera la presencialitat. Vint-i-un carrers han decidit de fer ornaments. La major part seran aeris per a facilitar el pas de la gent, i qualsevol element que hi hagi als laterals serà poc voluminós. D’aquesta manera, es manté l’element més emblemàtic de la festa, malgrat que no hi haurà el concurs tradicional. Als carrers ja avisen que enguany els ornaments seran més senzills, atès que hi ha menys participació dels veïns.

La Fundació Festa Major de Gràcia diu que encara estan pendents de tancar alguns serrells, en relació amb les cabudes i els actes de cultura popular, però destaquen que serà una celebració per als veïns. Els actes es concentraran al carrer de Còrsega, entre el de Bailèn i la Diagonal, i la gent estarà asseguda i hi haurà d’anar amb cita per a evitar aglomeracions. Les entrades es posaran a disposició del públic el 9 d’agost.

Una altra població que ha decidit de recuperar la presencialitat de la festa major és Granollers. Del 21 d’agost al 29, la ciutat recupera la rivalitat festiva entre les colles dels Blancs i dels Blaus. Tot i que serà molt diferent. Enguany no hi haurà actes de competició entre les colles, però seran presents a la festa perquè faran un pregó conjuntament. A més, hi haurà cinc espais principals –per a evitar aglomeracions– on es faran activitats organitzades per un bàndol o un altre.

L’any passat, i per primera vegada en vuitanta anys, l’Ajuntament d’Algemesí va suspendre les festes de la Mare de Déu de la Salut per la situació sanitària. Però enguany, amb la millora de la situació sanitària gràcies als vaccins, la festa, catalogada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, es farà tot respectant els protocols anticovid. L’ajuntament es reinventa i farà una festa major sense processons, l’element més important. En canvi, manté la Novena a la Mare de Déu, que es farà a la Capella de la Troballa, les Vespres, la Missa Major i també el concert de la Nit del Retorn que es farà a la plaça Major. Tots els actes es faran amb cabuda reduïda per garantir que es compleixen les mesures contra la covid-19.

La festa de Sant Roc, a Arenys de Mar, enguany estrena un reconeixement. L’acaben de nomenar Patrimoni d’Interès Nacional de Catalunya. La festa té dos elements bàsics: la cercavila nocturna de gegants i la representació teatral de la Pesta i els Macips. A causa de la pandèmia, l’any passat es van suspendre, però el Patronat de Sant Roc va treballar per mantenir vius els actes típics del 16 d’agost. Enguany es tornarà a celebrar tot però amb molts canvis. Les danses tradicionals d’Arenys, la Nocturna i la Pesta tornen, però es canvien d’ubicació i seran actes estàtics. Per a accedir-hi, caldrà reservar per a controlar la cabuda.

La celebració del 16 d’agost començarà amb l’ofrena i cantada de goigs a l’església parroquial i, a continuació, els macips desfilaran en cercavila i ruixaran tothom que es trobin al carrer. Enguany, sortiran cent seixanta macips que, per evitar contagis, es distribuiran en colles més reduïdes que no és habitual. A més, en lloc d’entrar dins les cases, els veïns s’hauran d’esperar que els ruixin al portal. Els caps de colla hauran de garantir que tothom porta màscara i que es fa ús del gel hidroalcohòlic. Tal com van fer l’any passat. La gran novetat d’enguany és que els gegants també participaran de la cercavila de la tarda. Tot i que serà diferent, la passejada es farà conjuntament amb els macips i els gegants, i la gent que ho observi no es podrà moure del lloc.

Sant Roc Arenys de Mar

A Solsona també han decidit de mantenir la festa major, una de les més antigues del Principat. Es restringirà la cabuda de totes les activitats per poder mantenir les mesures de seguretat i, per tant, cal reservar a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana o bé a través del correu electrònic de l’Ajuntament de Solsona. Els actes de la Parròquia es transmetran també pel canal de YouTube perquè puguin arribar a tothom. La festa, en honor a la Mare de Déu del Claustre, conserva l’estructura bàsica d’ençà que es va crear el 1653. Els actes centrals de la festa seran el 8 i el 9 de setembre. Els gegants, els nans, els cavallets, l’àliga, entre més figures, mostraran les gales als carrers de la ciutat.

El mes de setembre, una de les festes majors més destacades es fa a la Garrotxa. Després d’un any sense poder-se fer, els veïns tornen a recuperar les Festes del Tura, una celebració que acostuma a allargar-se fins la matinada. A la plaça Major s’hi concentraran les activitats de cultura popular i la faràndula, i a la plaça de Braus i al parc Nou es faran concerts. Són ubicacions excepcionals per a adaptar-se al context de pandèmia i evitar aglomeracions. Per a poder accedir al recinte, caldrà disposar d’una entrada gratuïta que es podrà obtenir a través de la pàgina web a final d’agost. D’aquesta manera, els organitzadors garantiran que es compleixen les mesures de seguretat i la cabuda.

Alguns municipis cancel·len per evitar aglomeracions

Al País Valencià, els ajuntaments d’alguns municipis han decidit de cancel·lar les festes perquè diuen que no poden complir les mesures de seguretat contra el coronavirus. Normalment, del 12 d’agost al 22, Bétera celebra la festa patronal en honor a la Mare de Déu d’Agost i a Sant Roc, una festivitat que es remunta al segle XV. L’element més important de la festa són les alfàbregues gegants, el confeti i els coets. Però no es farà per segon any consecutiu. L’ajuntament ha decidit plantar un any més les tradicionals alfàbregues com a símbol que les festes són vives i tornaran. Es podran veure a l’església durant els dies importants de la festa.

Ha passat igual a Bunyol, on normalment es fa la tradicional festa de la Tomatina, una de les més conegudes internacionalment. L’Ajuntament l’ha suspesa per segon any consecutiu perquè és molt difícil de mantenir els protocols anticovid on normalment es concentra tanta gent. Tanmateix, els organitzadors volen mantenir la festa viva i han decidit d’organitzar diversos actes virtuals. L’objectiu és implicar els ciutadans d’arreu perquè celebrin la festa de la Tomatina a casa i, si ho volen, comparteixin la publicació a les xarxes socials.

Una cosa similar a passat a Menorca, on cada estiu es fan moltes festes amb cavalls: la més famosa, Sant Joan a Ciutadella. Però la festa va més enllà, per exemple per Sant Llorenç, a Alaior també es fan festes amb caixers, caragols i jaleos. A Ciutadella, fa dos anys que no la fan, i ara l’Ajuntament d’Alaior també s’ha vist obligat a cancel·lar-la. Els organitzadors veuen inviable de celebrar-ho en pandèmia per les aglomeracions que hi ha als carrers. Per una altra banda, sí que preveuen de fer activitats d’estiu amb concerts, exhibicions esportives, exposicions i activitats infantils. L’ajuntament creu que en aquests actes es podrà controlar la cabuda i respectar les mesures de distància social.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem