macron

Grups ecologistes, entre els quals es troben Greenpeace i Oxfam, han portat el govern francès davant els tribunals per no prendre suficients mesures per lluitar contra el canvi climàtic, un moviment sense precedents i que està recolzat per una campanya en la qual van signar dos milions de ciutadans.

L’objectiu de la campanya és que el jutjat administratiu de París obligui el govern a aplicar les seves polítiques, com el pla energètic plurianual, conegut com a PPE, i els tractats internacionals subscrits per l’estat francès, com l’Acord de París, signat el 2015.

‘L’estat no està complint ni el que s’ha compromès a fer, especialment tot el
relacionat amb l’Acord de París de 2015’, ha denunciat l’actual directora executiva d’Oxfam i ex-ministra francesa, Cecile Duflot. ‘L’estat és un litigant com qualsevol altre, el nostre objectiu és que sigui condemnat a actuar’, ha explicat.

L’acció també té el suport d’altres ONG entre les quals es troba la Fundació Nicolas Houlot, creada per l’ecologista i ex-ministre que va dimitir l’estiu passat per la falta de progrés en la lluita contra el canvi climàtic del president, Emmanuel Macron.

El comunicat de Greenpeace denuncia que l’estat francès està en el mal camí, ja que des de 2015 l’emissió de gasos d’efecte hivernacle va en augment. ‘Aquesta actitud de seure i esperar a veure què passa només ha empitjorat la situació en l’agricultura, el transport, l’energia i en altres sectors’, lamenta.

‘L’estat francès s’està quedant enrere i ara cal un nou començament i mesures fortes i urgents’, alerta el comunicat de Greenpeace, que recalca que el govern es nega a prendre mesures urgents per assolir els objectius climàtics.

El ministre de Medi Ambient, François de Rugy, ha negat que el govern estigui actuant amb massa lentitud en aquest sentit i ha criticat que una acció judicial no portarà a una reducció dels gasos d’efecte hivernacle, ha assegurat a la televisió BFM.

Per la seva banda, Macron, que està a Nairobi al ‘One Planet Summit‘, dedicat a estudiar accions contra el canvi climàtic, ha desdenyat una acció judicial que en la seva opinió no arribarà a res. ‘La solució està en tots nosaltres. En aquest tema no es tracta que sigui la gent contra el govern. Aquest sense sentit ha d’acabar’, ha afirmat a la televisió LCI.

Estava previst que el govern aprovés aquesta setmana un esborrany d’una nova llei energètica i sobre el clima que ara ha estat posposada per poder incloure objectius més ambiciosos.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb