sebastian trapote policia espanyola matar

El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha signat avui la concessió de noves medalles al mèrit policíac amb dispositiu vermell, que implica un augment de sou vitalici del 10%. Entre els premiats hi ha Sebastián Trapote, cap de la policia espanyola a Catalunya durant l’1-O. També rebran aquest premi el tinent fiscal de la fiscalia superior de Catalunya, Pedro Javier Ariche Axpe, i el fiscal en cap de l’Audiència espanyola, Jesús Rojo.

La llei que regula aquestes distincions fou signada pel dictador Francisco Franco el 1964. S’estableix que, per a rebre-la, ‘cal haver resultat ferit ‘en un acte de servei’, haver dut a terme ‘un fet abnegat o que posi de manifest un alt valor en el funcionari’, o  bé ‘fets extraordinaris’ que hagin posat els agents en una situació de risc.

Enguany el govern espanyol ha gastat 272.000 euros en la compra d’aquest tipus de medalles, 12.000 en total. Són més del doble que el 2016, quan el ministeri de l’Interior va gastar 17,8 milions d’euros per a pagar aquestes pensions, algunes vitalícies, a agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. Segons la informació facilitada pel govern espanyol, aquesta quantitat s’havia anat augmentant els últims anys, a compte del pressupost de l’estat, i fins i tot en el cas de les condecoracions de la policia espanyola s’havia hagut de fer ús dels fons de reserva de la seguretat social.

No és la primera vegada que es premien caps de la policia que han actuat contra l’independentisme. L’ex-director adjunt operatiu de la policia Eugenio Pino, cap de la policia política de l’Operació Catalunya, també rebé el distintiu vermell, a més de la medalla de plata.

MÉS INFORMACIÓ

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.