El govern vol que el grup de treball de la bilateral abordi el traspàs de rodalia i de la comissaria de la Via Laietana

  • La comissió d'infrastructures es reunirà al novembre, la d'economia, al desembre i la comissió bilateral genèrica, al gener

VilaWeb
ACN
20.10.2021 - 10:30
Actualització: 20.10.2021 - 12:26

El govern vol que el grup de treball tècnic de la comissió bilateral abordi els traspassos del servei de rodalia i la comissaria de la Via Laietana en la reunió que es farà entre final d’octubre i principi de novembre, tal com ha pogut saber l’ACN. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, representant màxima del govern a la bilateral, també hi vol portar el traspàs del MIR i Salvament Marítim.

Ara per ara, els equips de la Generalitat i la Moncloa treballen per tancar la data i l’ordre del dia de la reunió. Per una altra banda, la comissió d’infrastructures, que coordina el vice-president Jordi Puigneró, es reunirà amb l’estat espanyol al novembre. I la comissió d’assumptes econòmics i fiscals, que coordina el conseller Jaume Giró, es farà al desembre. Finalment, la segona reunió de la comissió bilateral es farà al gener a Barcelona.

La primera reunió de la comissió bilateral, feta a l’agost, ja va acordar que les comissions sectorials es reunirien abans no acabés l’any, i que es crearia un grup de treball tècnic per a abordar més traspassos. Així, el calendari de moment es compleix, i la reunió genèrica, amb Vilagrà i la ministra de Política Territorial espanyola, Isabel Rodríguez, al capdavant, reprendrà la negociació a partir del gener.

A la reunió del grup de treball de la comissió bilateral no hi participarà, en principi, cap conseller, sinó que la trobada recaurà en perfils tècnics de la Generalitat. L’equip de la Presidència també hi vol incloure la gestió de beques; els dos-cents milions d’euros de la disposició addicional tercera de l’estatut i la gestió de la Inspecció de Treball i Formació Professional.

Acord per a les APEU

La Generalitat i l’estat espanyol ja van arribar dilluns a un acord per a implantar les primeres Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) a Catalunya. Són instruments de col·laboració público-privada per a impulsar la modernització de les zones urbanes de concentració d’activitats empresarials per a fer-ne créixer la competitivitat i afavorir-ne la creació d’ocupació.

L’acord accepta el model de la Generalitat i preveu la incorporació d’una regulació més detallada sobre les contraprestacions econòmiques basades en les aportacions patrimonials públiques no tributàries. Així mateix, contempla que la llei reculli que les entitats gestores tinguin la mateixa consideració de poder adjudicador.

La subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes de la comissió bilateral entre la Generalitat i el govern espanyol amb relació a la llei 15/2020 de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana va acordar dilluns de resoldre les discrepàncies en relació amb diversos articles de la llei catalana. L’acord implica que l’estat espanyol no presentarà un recurs d’inconstitucionalitat contra la norma.

Cal recordar que a la reunió de la comissió bilateral de l’agost es va pactar de reduir els conflictes competencials entre totes dues administracions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any