El govern ha acordat d’impulsar la presència de l’aranès en l’àmbit institucional digital de la Generalitat. En aquest sentit, incorporarà progressivament l’aranès en els webs del president i del govern en tots aquells continguts estables de caràcter institucional i històric, com a opció lingüística clarament visible i accessible, amb un programa de treball específic pels tràmits i serveix en aranès. Ho ha anunciat la portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi, a la conferència de premsa posterior al consell executiu reunit a l’Aran. A més, el govern també ha aprovat el Pla per a la millora de la presència de l’aranès en l’àmbit de la Salut.

El govern també ha aprovat el decret que oficialitza el traspàs de la gestió de competències dels espais naturals protegits al Conselh Generau d’Aran. Així, la Generalitat transferirà al govern aranès 102.500 euros anuals per a actuacions de conservació d’espais naturals protegits (Xarxa Natura 2000 i PEIN) i per ampliar els mitjans personals per a dur-les a terme. El traspàs està previst a la llei del règim especial d’Aran.

Artadi ha anunciat que el govern, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL) signaran aviat un conveni perquè les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) es puguin fer en aranès. El govern defensa que aquest conveni posa de manifest el compromís del govern de donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. D’aquesta manera a les PAU a què es presentin els estudiants d’Aran, s’inclourà l’opció de l’aranès en els enunciats de l’examen d’Història, matèria obligatòria per a tot l’alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s’estableixi l’opció d’enunciats en aranès

Reconeixement de les federacions esportives araneses

Un altre acord del consell executiu ha estat impulsar la modificació de la Llei de l’esport de Catalunya per a crear i reconèixer les federacions esportives araneses. Aquesta modificació està impulsada des del Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran. Es durà a terme en l’actual Llei de l’Esport de Catalunya, però es podria incorporar en la nova legislació esportiva de Catalunya que actualment estan treballant conjuntament el govern i els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per una nova legislació esportiva catalana.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb