SANTANDER, 16 (EUROPA PRESS)

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha estimat que la baixada de tipus d’interès aplicada per la política monetària ultralaxa del BCE els últims anys ha permès un estalvi de 13.000 milions d’euros en el pagament d’interessos de les famílies entre 2012 i 2015, gràcies al trasllat cap a les rendes de les llars de part dels resultats dels bancs.

“La reducció de tipus d’interès dels últims anys ha donat com a resultat un trasllat de rendes des dels resultats bancaris a les famílies i empreses”, ha afirmat Goirigolzarri, qui ha recordat que les famílies van pagar 21.330 milions en interessos en hipoteques el 2012 respecte dels 8.320 milions abonats el 2015.

Durant la seva participació en els cursos d’estiu organitzats per l’APIE en la UIMP, el president de Bankia ha estimat que les empreses han pagat 24.000 milions menys en interessos gràcies a la política del BCE. A més, ha subratllat que els bancs han reduït els seus marges en 10.000 milions entre 2012 i 2015, tot i que ha reconegut que la banca també s’ha beneficiat de finançament més barat.

“Deixem clar que les entitats no rendibles no poden captar capital i no poden finançar a l’economia, el que té un impacte immediat en la creació de riquesa i de feina i, en definitiva, en el nivell de vida de les persones”, ha advertit.

Goirigolzarri ha recordat que l’euríbor s’ha enfonsat en taxes mensuals negatives i ha reafirmat que “ningú pensa” que el BCE pugui apujar el preu del diner en el curt termini, cosa que provoca pressió sobre els marges dels bancs.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb