La Generalitat no descarta d’intentar una emissió de bons verds el 2020

  • El secretari general del Departament d'Economia recorda que la Generalitat va complir el 2018 per primera vegada en un mateix exercici els tres objectius d'estabilitat pressupostària

VilaWeb
EFE
29.12.2019 - 16:23
Actualització: 29.12.2019 - 18:59

La Generalitat preveu que alguna agència de qualificació creditícia pugui situar en un futur ‘més o menys proper’ el deute català en grau d’inversió, i per això no descarta tornar als mercats financers al llarg del 2020 amb una emissió de bons verds.

Així ho ha explicat a Efe el secretari general del departament d’Economia, Albert Castellanos, que recorda que la Generalitat va complir el 2018 per primera vegada en un mateix exercici amb els tres objectius d’estabilitat pressupostària fixats per llei: dèficit (0,44%) , deute (34%) i regla de la despesa (1,6%).

Preguntat per si la Generalitat farà el pas de tornar a emetre deute el 2020, el número dos d’aquest departament ha aclarit que tot dependrà del tancament del 2019, però ha recordat que l’administració catalana té la ‘voluntat de tornar als mercats, i de fer-ho en àmbits especialment dinàmics com els bons verds’.

‘Per tant, si som capaços de mantenir el nivell de compliment (dels objectius d’estabilitat pressupostària) no descartem que al llarg de l’exercici puguem fer algun intent de sortir als mercats’, ha afegit.

No obstant això, Castellanos ha assegurat que per emetre deute Catalunya hauria de tenir ‘un ràting a nivells d’inversió’, cosa que dependrà de la conjuntura política i econòmica, i de la capacitat de complir els objectius marcats, ha recordat.

Ha explicat que les agències de qualificació creditícia han situat Catalunya en perspectiva favorable, i ha afegit: ‘Tenint en compte que algunes d’aquestes agències han col·locat Catalunya només un nivell per sota del grau d’inversió, no és descartable que en un futur més o menys proper puguem tenir un ràting que ens permeti sortir a l’exterior’.

Castellanos ha opinat que els objectius d’estabilitat fixats per l’estat espanyol no són justos, perquè entén que s’exigeix molt més esforç de consolidació fiscal a les comunitats que a l’administració espanyola, tot i que al mateix temps ha admès que per tornar a emetre deute cal complir aquests objectius.

‘Si no volem finançar-nos en el futur només a partir dels mecanismes de liquiditat, una de les condicions és complir els objectius d’estabilitat. Per tant, sabem que si volem continuar pagant als proveïdors en un període màxim ajustat als 30 dies i plantejar-nos algun dia finançar-nos amb mecanismes alternatius (als estatals), hem de complir uns objectius que tot i no ser justos ens garanteixen un nivell més alt de sobirania’, ha argumentat.

Així mateix, ha comentat que si es donen les condicions per tornar als mercats financers també caldrà ‘garantir que el cost de finançament (d’emetre deute) sigui menor que (finançar-se) amb els mecanismes estatals, i no és segur que sigui així’ , ha apuntat.

Hauran de posar a la balança les ‘motivacions de tipus polític’ que comporta una emissió de deute de la Generalitat, que evidenciarien una menor dependència dels mecanismes estatals, i les raons estrictament econòmiques.

Catalunya està adherida des de principis del 2019 al Fons de Facilitat Financera, un mecanisme de liquiditat amb controls més laxos que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

D’altra banda, Castellanos ha subratllat que bona part del deute que acumula la Generalitat es deu a un infrafinançament històric per part de l’estat espanyol, un diagnòstic que ha dit que comparteix el mateix ministeri d’Hisenda.

Segons les últimes dades disponibles, Catalunya acumula un deute de 78.600 milions d’euros, equivalent al 33,3% del seu PIB.

En aquesta línia, Castellanos ha lamentat que la capacitat tributària de Catalunya sigui un 20% superior a la mitjana i en canvi tingui un finançament per càpita per sota de la mitjana. ‘Això no ho aguanta cap tesi federalista’, ha conclòs.

D’altra banda, el número dos del departament d’Economia ha augurat que l’economia catalana, que va créixer un 1,8% interanual en el tercer trimestre del 2019, creixerà el 2020 “al voltant del 2%” en un entorn de desacceleració econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any