Francesc Xavier Grau, secretari d'Universitats i Recerca

La Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) ha atribuït la falta de finançament de les universitats catalanes al control ‘extraordinari’ del finançament autonòmic per part de l’estat espanyol, a un dèficit fiscal històric que ‘limita l’autogovern’ i a la pròrroga pressupostària. Segons la SUR, es tracta de condicions que ‘dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita i que també afecta, desgraciadament, les universitats públiques’.

Segons diu la SUR, el pressupost de la Generalitat, que encara no ha presentat al parlament, millora en 72 milions d’euros la inversió en el sistema d’universitats públiques. Així mateix, la SUR menciona els 42 milions d’euros de dotació pressupostària que el mes de maig va anunciar que té previst destinar enguany per eliminar el dèficit estructural. A banda, el SUR ha afegit que per pal·liar el problema estructural de finançament del sistema universitari públic, el govern ha posat en marxa el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC).

Un dels objectius d’aquest ‘gran pacte de país’ és fixar les bases d’un nou model de finançament de les universitats que les doti dels recursos necessaris per assegurar la seva suficiència, estabilitat i continuïtat sostinguda en el temps per crear una societat i una economia basades en el coneixement, segons la SUR. De fet, en el marc del PNSC, l’objectiu és que les polítiques de coneixement del Govern arribin a mitjà termini a un pressupost de 1.200 milions d’euros anuals, aproximadament el 0,60% del PIB català, segons la Secretaria.

Malgrat les dificultats ‘evidents’, la SUR ha signat que segueix treballant amb la ‘ferma voluntat de dotar les universitats públiques d’un finançament just com a motor i punta de llança que són de l’economia del coneixement que volem per a Catalunya’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.