La fusió del BBVA i el Sabadell pot fer perdre fins a 10.567 llocs de feina i tancar 883 oficines

  • La patronal analitza l'OPA hostil i alerta d'un impacte significatiu en les empreses si prospera, sobretot les pimes

VilaWeb
ACN
09.07.2024 - 16:15
Actualització: 09.07.2024 - 18:00

Una possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell tindrà un impacte significatiu en la competència del sector bancari i afectarà negativament les empreses, sobretot les pimes. Aquesta és la conclusió d’un estudi de la patronal Pimec, que ha analitzat les conseqüències de l’OPA hostil en el teixit empresarial, en cas que prosperi. El document xifra entre 7.685 i 10.567 els llocs de feina que es podrien perdre a l’estat espanyol, entre un 40% i un 55% de la plantilla del Sabadell, bona part de la qual s’ubica a Catalunya. En el cas de les oficines, se’n tancarien entre 589 i 883 a l’estat espanyol i entre 174 i 281 a Catalunya. La Pimec ha fet les estimacions a partir de l’anàlisi d’unes quantes operacions de concentració bancària.

“Una fusió és com un meló, fins que no s’obre no se’n pot veure l’impacte final, que es pot valorar al cap d’uns anys”, ha dit el president de l’Observatori de la Pime de Pimec, Oriol Amat, encarregat de l’estudi. Per aquest motiu el document ha obtingut les dades a partir de les mitjanes de quatre concentracions que hi ha hagut a l’estat –Santander i Popular, CaixaBank i Bankia, Unicaja i Liberbamk i BBVA i Unnim– i conclou que una fusió entre l’entitat basca i la vallesana afectaria la disponibilitat de crèdit, la competència bancària, el nombre d’oficines i els llocs de treball, així com altres aspectes socials i econòmics.

Reducció de la disponibilitat de crèdit i de la competència bancària

Quant a la disponibilitat de crèdit, la reducció estimada seria del 8%, xifra que representa 54.393 milions d’euros i tindria un impacte, especialment, en les pimes i els consumidors. El president de la Pimec, Antoni Cañete, ha remarcat que s’encaririen els costos de les empreses i perjudicaria la inversió i el creixement del teixit empresarial. “Tindríem menys capacitat de finançament, que per a nosaltres és absolutament fonamental”, ha dit. “Qualsevol cosa que afecti la capacitat d’accedir al sistema financer és una dificultat afegida al progrés de les nostres empreses, del nostre país i de la generació de llocs de treball”, ha defensat, en la mateixa línia, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta.

En relació amb la competència bancària, el document exposa que la nova entitat resultant de la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, juntament amb CaixaBank, controlaria el 73,7% de les oficines bancàries, fet que ocasionaria un “encariment i deteriorament” de la qualitat dels serveis bancaris, sobretot a les zones rurals. “Si ja estem malament en termes de competència, qualsevol operació que accentuï aquest problema vol dir que plou sobre mullat”, ha dit Ginesta.

Menys oficines i pèrdua d’ocupació

L’informe també esmenta una pèrdua significativa d’oficines i ocupació. Cal recordar que el BBVA ha dit que l’OPA generaria sinergies de fins a 1.450 milions d’euros en cas que prosperés, malgrat que no n’ha donat més detalls. Avui la Pimec ha opinat que era essencial que l’entitat basca proporcionés més informació i dades concretes sobre els seus plans d’estalvis, bona part dels quals vindran del tancament d’oficines i de la reducció de llocs de feina. Sobre les oficines, l’informe de la Pimec ha calculat, a partir de les experiències anteriors, que se’n poden tancar entre un 50% i un 75% de les de l’entitat absorbida. D’aquesta manera, després del tancament en el pitjor dels escenaris quedarien 87 oficines del Sabadell a Catalunya i 208 a l’estat, mentre que la previsió més optimista apunta que serien 174 oficines de l’entitat vallesana a Catalunya i 415 a l’estat.

Quant a l’ocupació, la reducció de llocs de feina seria d’entre el 40% i el 55% de l’entitat absorbida. Per tant, si l’OPA prosperés, la plantilla del Sabadell passaria dels 19.213 treballadors actuals a 8.646 en el pitjor dels casos, o a 11.528 en el més optimista. Després de tot, la Pimec ha remarcat que era crucial d’evitar els efectes negatius de l’operació i ha instat els actors que poden incidir en l’operació –la CNMC i el Ministeri d’Economia espanyol, entre més– a tenir en compte el seu document a l’hora de posicionar-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor