El govern permetrà als funcionaris de treballar el 12 d’octubre i el 6 de desembre

  • Puigneró ha anunciat que al setembre aprovaran un acord de govern per a habilitar-ho

VilaWeb
EFE
05.08.2019 - 12:10
Actualització: 05.08.2019 - 19:21

La Generalitat ha trobat un ‘mecanisme legal’ que permetrà que ja enguany els funcionaris de la Generalitat que ho vulguin treballin dos festius espanyols: el 6 de desembre, dia de la constitució espanyola, i el 12 d’octubre, el dia de la hispanitat. En una entrevista a l’agència Efe, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat que el govern aprovaria un acord al setembre que habilitarà la fórmula legal perquè el personal de la Generalitat pugui treballar aquests dos dies. El conseller ha volgut deixar clar que l’opció serà completament ‘voluntària’. ‘No obligarem ningú a fer festa aquests dos dies, però sí que habilitarem la possibilitat que aquelles persones que vulguin treballar aquests dos dies puguin fer-ho’, ha conclòs.

Sobre possibles impugnacions de l’estat espanyol, el conseller ha explicat: ‘Ho hem volgut fer d’acord amb la legislació i hem buscat el mecanisme que permetrà de fer-ho possible’. Amb tot, Puigneró ha explicat que fins al setembre no es farien públics els detalls de la fórmula que han cercat.

El conseller ha recordat que l’any passat va rebre una carta de molts funcionaris catalans que demanaven de tenir el dret de treballar aquests dos dies, perquè no se sentien representats per aquestes festivitats, i ha afegit que la demanda l’abonaven també col·lectius de l’administració i alguns sindicats, entre els quals la Intersindical-CSC. Enguany, el 12 d’octubre cau en dissabte, i el 6 de desembre serà divendres.

Sobre la qüestió si la mesura també es podrà estendre al personal dels ajuntaments, Puigneró ha explicat que la petició d’habilitar aquests dies com a laborables provenia dels treballadors de la Generalitat i que, ara per ara, s’habilitaria per als treballadors del govern, que són més de 200.000. ‘El que pugui passar en altres administracions no és de la meva responsabilitat’, ha afegit el conseller, que ha deixat en mans dels ajuntaments la decisió de treballar o no aquells festius.

Aquests darrers anys, alguns ajuntaments han obert el 12 d’octubre i han convertit el dia en laborable per a aquells funcionaris que volguessin treballar. El 2016, un jutge, a instàncies de la delegació del govern espanyol a Catalunya, va prohibir a l’Ajuntament de Badalona d’obrir el 12 d’octubre. Tanmateix, sis regidors van decidir d’anar a treballar. Posteriorment, van ser acusats de desobediència.

D’una altra banda, el conseller ha avançat que treballava en l’elaboració d’un decret d’administració digital per a abordar qüestions com l’ús de les dades massives i per avançar en objectius com ara aconseguir que l’administració estigués cada vegada més informatitzada i treballés cada vegada ‘amb menys paper’. Amb aquest decret, també vol impulsar els ‘serveis proactius’, és a dir, que l’administració faci servir les dades que té a la seva disposició per dirigir-se a un ciutadà per comunicar-li que té dret a determinades prestacions. Aquest servei es prestaria sempre que l’afectat donés el consentiment per a usar les seves dades i rebre aquests avisos, ha deixat clar el conseller.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any