protesta hong kong

Centenars de milers de persones han sortit al carrer en una de les mobilitzacions més multitudinàries de la història d’Hong Kong. S’oposen a la proposta de llei d’extradició en virtut de la qual el sospitosos d’haver comès delictes a la ciutat serien retornats a la Xina continental, on les seves garanties judicials serien coartades.

Prop de 2.000 agents de policia controlen la marxa, que podria reunir a més de mig milió de persones, segons els organitzadors. Seria la protesta més gran d’ençà de la del 2003 contra una altra proposta de llei, aquella vegada per a endurir la normativa de seguretat nacional.

La marxa arriba abans el consell de govern de Hong Kong no discuteixi, dimecres, l’anomenada Llei per als Delinqüents Fugitius, que podria entrar en vigor a final de mes sota els auspicis de la cap executiva de Hong Kong, Carrie Lam, que ha provat de suavitzar-ne els termes, sense èxit. De fet, alguns han acudit a la mobilització per demanar-ne directament la dimissió.

Els manifestants han estat convocats al cèntric Victoria Park, on han assistit de blanc i amb paraigües grocs, símbol de les manifestacions en favor de la democràcia del 2014 conegudes com a ‘Revolució dels Paraigües’. Nou dels dirigents d’aquesta campanya de desobediència civil pacífica van ser declarats culpables de conspiració per a alterar l’ordre públic en aquestes manifestacions i van ser condemnats a anys de presó.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.