El Fòrum d’Advocacia de la Generalitat porta als tribunals la prohibició de teletreballar per als alts càrrecs

  • L'associació de funcionaris argumenta que la decisió és arbitrària i constitueix una retallada de drets

VilaWeb
08.04.2025 - 16:40
Actualització: 08.04.2025 - 19:20

El Fòrum d’Advocacia de la Generalitat ha decidit de portar als tribunals la prohibició als alts càrrecs de la Generalitat, que es va fer pública al febrer. L’associació d’advocats ha comunicat que presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), segons ha avançat ‘Catalunya Ràdio’ i ha pogut confirmar l’ACN. L’entitat argumenta que la decisió va en contra del principi d’igualtat, constitueix una retallada de drets i una acció arbitrària que afecta la conciliació. L’entitat carrega contra la instrucció del Govern plena de “conceptes imprecisos” i “genèrics” que no té prou entitat jurídica per modificar condicions de treball i que no justifica prou en quin grau millorarà el servei.

L’associació de treballadors públics denuncia que la instrucció 1/2025 pot ser recorreguda perquè vulnera la normativa “no corresponent-se amb la naturalesa jurídica que li pertoca” produint una “afectació general de les condicions de lloc de treball sense seguir el procediment legal pertinent i perjudicant els drets de conciliació de la vida personal i laboral”.

A més, l’entitat afegeix que la instrucció ha estat dictada prescindint del procediment legal establert per fer un canvi laboral d’aquesta índole i que tampoc s’ha debatut a la mesa sectorial de negociació amb el personal.

També qüestionen la “solvència tècnica” de l’eliminació del teletreball, tot preguntant-se “en quina mesura s’ha perdjudicat la prestació del servei” quan els alts càrrecs podien fer dos dies de teletreballl.

Al contrari, l’associació d’advocats assegura que després de la pandèmia, quan es va instaurar el nom règim de feina a distància, la prestació del servei “ha estat encara superior” i desafia l’administració a demostrar que no ha sigut així. En aquest sentit, el Fòrum d’Advocacia reclama una avaluació objectiva que demostri que la prestació del servei no s’ha complert com és degut respecte a l’època en què es treballava presencialment durant cinc dies.

També assenyalen que els alts càrrecs hauran de continuar controlant efectius a càrrec seu amb els mateixos sistemes de control digital a distància, idèntics als que fan servir quan teletreballen, perquè la resta el personal continuarà teletreballant durant els dos dies que li pertoquen.

La decisió del Departament de Presidència va generar malestar entre els treballadors afectats, provocant que uns 200 alts funcionaris escrivissin una carta al Govern qüestionant la mesura. En el seu moment, el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, va argumentar que als alts càrrecs als quals es demana tornar al 100% de presencialitat “tenen una responsabilitat diferent de la resta”, i han de vetllar també per l’estat dels seus equips ‘in situ’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor