Fotografia: April Nobile / © AntWeb.org / CC BY-SA 3.0

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa seguiment i control de la formiga boja, una espècie exòtica invasora, en l’àmbit del Port de Barcelona. La formiga té una elevada capacitat destructiva i desplaça les altres espècies natives i altres invertebrats. És una plaga en edificis i infraestructures i pot arribar a ser fins i tot una plaga agrícola.

La formiga boja és una espècie omnívora catalogada com a invasora dins la legislació estatal que forma normalment colònies petites amb uns pocs centenars d’obreres i una desena de reines. És molt adaptable i té un nivell de dispersió molt elevat, per la qual cosa, si no es troba a gust en un lloc, pot cercar-ne de nous i incrementar el nivell de dispersió.

Prové de l’Àfrica tropical i es va detectar per primer cop a Catalunya el febrer de l’any 2020, quan se’n va trobar una obrera en una porta d’accés al Port de Barcelona. Posteriorment, se’n van detectar més en una rotonda i diverses colònies sota les tapes del clavegueram i subministrament, però la distribució continua sent molt acotada a l’àmbit del Port de Barcelona, cosa que pot facilitar les actuacions de control i intentar la seva erradicació.

Com d’altres espècies invasores, la via d’entrada principal de la formiga boja és en el transport de mercaderies. En aquest sentit, el Port de Barcelona prepara una estratègia de lluita contra les invasores, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i altres centres especialitzats.

203 espècies invasores

Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Paral·lelament als problemes ambientals que causen, cal destacar l’impacte econòmic que suposen els seus efectes i que poden arribar a ser un problema de salut pública, com ara el mosquit tigre o la pampa del Caucas. El govern té activada una Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores, centralitzada en una bústia que aplega totes les notícies i comunicacions urgents relacionades amb la problemàtica.

Segons el projecte EXOCAT, fins a la data, a Catalunya s’han detectat 1.755 espècies exòtiques. D’aquestes, 203 (un 11,6%) tenen comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja siguin sobre la biodiversitat, econòmics o sobre la salut pública, entre d’altres.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.