L’FMI preveu que Andorra registri un creixement del PIB del 7,1%, dues dècimes menys

  • L'organisme internacional alerta de la necessitat de reformar el sistema de pensions

VilaWeb
Redacció
08.04.2022 - 15:58
Actualització: 08.04.2022 - 17:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha reduït dues dècimes la previsió de creixement del PIB del país i el situa en un 7,1% en termes nominals i en un 4,5% en termes reals. Aquesta diferència s’explica entre d’altres motius per l’esclat de la guerra d’Ucraïna, segons que ha exposat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en una roda de premsa.

L’organisme internacional ha animat Andorra a equilibrar la prudència fiscal amb una despesa que promogui el creixement econòmic. Així, l’FMI proposa que la inversió pública es destini a fomentar la diversificació econòmica. Jover ha explicat que la proposta de l’FMI vol reduir la dependència de l’economia andorrana del turisme.

El ministre de Finances ha indicat que és important de donar un senyal de recuperació i acostar-se a l’equilibri fiscal, i demostrar que es recupera la capacitat d’endeutar-se abans de tornar a incrementar la inversió pública.

Entre d’altres riscos per a l’economia andorrana, l’FMI assenyala el sistema de pensions. Diu que requereix d’una intervenció per poder-ne garantir la sostenibilitat, i mantenir alhora nivells elevats de benestar.

D’altra banda, l’organisme internacional celebra que les reserves internacionals suposin el 9% del PIB, en les quals es compten el fons del mateix FMI amb drets especials de gir i la reserva de 100 milions al Banc Central d’Espanya. Jover ha avançat que també s’està negociant amb la Banque de France i altres autoritats per fer altres reserves.

Entre altres aspectes a continuar millorant, l’FMI assenyala l’elaboració d’estadístiques i indicadors i les polítiques de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. En aquesta línia, Jover ha avançat que Andorra treballa en l’adopció del Conveni de les Nacions Unides contra la corrupció.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes