Final de l’estat d’alarma el 9 de maig: a quina hora acaba?

  • La nit del 8 al 9 de maig es clourà un període de més de mig any de restriccions de drets fonamentals

VilaWeb
Redacció
04.05.2021 - 15:25
Actualització: 04.05.2021 - 17:31

L’estat d’alarma és a punt d’acabar. La nit del 8 al 9 de maig es clourà un període de més de mig any de restriccions de drets fonamentals, d’ençà del 25 d’octubre. La pròrroga autoritzada pel congrés espanyol s’acaba a les 00.00 del 9 de maig.

Què passarà amb la fi de l’estat d’alarma?
La fi del confinament nocturn i altres canvis

Aquests darrers dies, el govern espanyol ha insistit que no aprovaria cap nou decret d’estat d’alarma, tot i que algunes autonomies ho han demanat i corre el rumor que, una volta passin les eleccions de la Comunitat de Madrid, l’executiu de Sánchez podria canviar de parer.

Catalunya traurà el confinament nocturn, però el País Valencià i les Illes el volen mantenir

Avui, Pere Aragonès ha confirmat que no hi haurà confinament nocturn després del 9 de maig. “No hi haurà confinament nocturn, però s’haurà de fer un esforç social per a reduir contagis, i es mantindran mesures de contenció”, ha dit. Però ha afegit: “Si empitjora la situació, no descartem cap mesura. Disposem de les eines jurídiques per a la gestió epidemiològica”, en referència al decret aprovat l’estiu passat que permet d’aplicar mesures excepcionals de confinament prèvia autorització judicial. I per això, diu Aragonès: “Amb les eines que tenim avui i atès que el 9 de maig decaurà la queda, no necessitarem cap legislació urgent afegida”. La fi de l’estat d’alarma diumenge també implicarà el final del confinament perimetral a Catalunya.

En canvi, Ximo Puig és partidari de mantenir el confinament nocturn al País Valencià. El president espera que el TSJ valencià autoritzi aquesta mesura que considera fonamental per a la contenció de la pandèmia. “El toc de queda contribueix a crear una atmosfera favorable a la contenció i a la prudència”. Puig ha recordat que les dades epidemiològiques del País Valencià es troben entre les millors d’Europa i ha apuntat que probablement, quan s’acabi l’estat d’alarma, es retardarà el començament de la queda, que ara és de les deu de la nit a les sis del matí.

Per altra banda, el govern de les Illes està pendent del pronunciament del TSJ sobre quatre mesures contra la covid-19 que volen mantenir malgrat que s’acabi l’estat d’alarma. Són les limitacions en espais i culte, les limitacions de mobilitat (amb controls de passatgers de l’estat espanyol en ports i aeroports mitjançant proves diagnòstiques), el confinament nocturn i les reunions socials, tal com ha detallat la presidenta, Francina Armengol.

A les 00.00 s’acabarà el confinament nocturn?

Si no hi ha cap imprevist, dissabte a les 22.00 la població haurà de confinar-se a Catalunya, com és habitual aquests darrers mesos, però a mitjanit, tothom podrà sortir lliurement al carrer sense arriscar-se a rebre cap sanció. A la resta del territori no passarà si finalment mantenen el confinament nocturn.

Es podria fer confinament nocturn o perimetral?

Els governs estudien les escletxes legals per a mantenir mesures restrictives com el confinament nocturn, però ara que no tindran el paraigua legal de l’estat d’alarma hauran de menester autorització judicial. Els tribunals superiors de justícia de Catalunya, el País Valencià i les Illes hauran d’avalar aquesta restricció i alguna altra com ara la limitació de les reunions o els confinaments perimetrals que es puguin prendre en consideració d’acord amb l’evolució de la situació epidemiològica.

Per exemple, els confinaments selectius de la conca d’Òdena i del Segrià, a Catalunya, de Benigànim, al País Valencià, o d’alguns barris de Palma, Eivissa i Sant Antoni, a les Illes, hauran de rebre el vist-i-plau de la justícia. Les resolucions judicials podrien variar segons el territori i no ser homogènies. I els sectors afectats per les restriccions podran presentar recursos contra les decisions dels governs, que hauran de justificar amb dades les mesures que vulguin implantar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any