Enfrontament de Fernández Díaz i el seu ex-número 2 davant del jutge: “M’acuses d’un delicte?”

  • L'ex-ministre d'Interior espanyol ha fet un acarament amb Francisco Martínez per ordre del jutge Manuel García Castellón

VilaWeb
EFE
13.11.2020 - 17:57
Actualització: 13.11.2020 - 20:37

L’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz ha acusat qui va ser el seu número dos al ministeri, Francisco Martínez, d’haver manipulat els missatges que el seu subordinat diu que es van enviar sobre l’operació Kitchen. Arran d’això, Martínez li ha respost, irat: “M’acuses d’un delicte de falsificació?” Tots dos han fet avui l’acarament que va acordar el jutge de l’Audiència espanyola Manuel García Castellón ateses les versions contradictòries que van oferir fa dues setmanes quan van declarar com a encausats en la peça número 7 del cas Villarejo.

Cap dels dos no ha canviat la versió, ans al contrari, cadascú ha defensat la seva amb fermesa: Fernández Díaz ha mantingut que no va saber mai res d’aquesta operació, mentre que Martínez assegura que la primera persona a preguntar-li pel xofer que suposadament havia espiat Luis Bárcenas va ser l’ex-ministre.

El cara a cara ha començat amb uns certs titubeigs. Asseguts junts davant del jutge, encara que amb distància de seguretat i màscara, han començat a parlar dirigint-se al magistrat, que ha hagut d’intervenir per indicar-los que havien de parlar entre ells, han informat a Efe fonts presents en la declaració.

L’acarament ha començat amb certa cordialitat, però s’ha tornat tibant

El primer a trencar el gel ha estat Martínez, que ha retret al seu antic cap la negativa a reconèixer els missatges que, segons ell, tots dos es van intercanviar en 2013 sobre el supòsit operatiu per a espiar l’ex-tresorer del PP, i que ell va registrar davant notari poc després de la seva imputació: “Tu em vas preguntar pel xofer, no sé si perquè t’ho va dir algun periodista, però aquest missatge me’l vas enviar.” L’acarament ha començat amb un clima de certa cordialitat, però, segons les fonts, s’ha anat tornant més tibant a mesura que transcorrien les dues hores que ha durat.

A més de negar qualsevol coneixement sobre l’operació Kitchen, de la qual, sosté, es va assabentar per la premsa, Fernández Díaz ha tornat a refusar l’autoria d’uns missatges que, ha dit, estaven manipulats. Per demostrar-ho, ha aportat un informe pericial informàtic. “M’acuses de cometre un delicte de falsificació?”, li ha respost Martínez, que ha negat haver manipulat cap missatge. Si se’ls hagués inventat, haurien estat més explícits, ha dit.

Durant l’acarament, l’ex-ministre ha accedit en primer terme a aportar al jutge el mòbil, però després ha dit que faria el que digués el seu lletrat. Finalment no l’ha aportat perquè no és el que Fernández Díaz utilitzava el 2013.

Per això, un cop ha acabat el cara a cara, el magistrat ha dictat una interlocutòria on requeria a l’ex-ministre aquest mòbil o, si s’esqueia, l’anterior del qual ara disposava. A la interlocutòria l’avisa de les possibles responsabilitats en cas d’ocultació o destrucció d’efectes judicials. Una vegada lliurat, Fernández Díaz tornarà a ser citat per examinar el mòbil.

En declaracions als mitjans, la seva defensa ha insistit que els missatges havien estat manipulats i ha recordat que, segons que consta en un informe policíac, quan Martínez va saber que el jutjat els requeriria va cridar al notari per a demanar-li que esborrés part dels missatges, la qual cosa ha considerat “sospitosa”.

“Saps que et tinc molta estima”

En diverses ocasions, segons les fonts, Martínez s’ha dirigit a l’ex-ministre amb un “saps que et tinc molta estima” i ha reiterat que va decidir protocol·litzar els missatges perquè s’havia sentit sol i dolgut per la manera com havia reaccionat davant la seva imputació. Fernández Díaz ha contestat qüestionant-li què esperava que fes ell si mai havia sabut res dels fets que s’investigaven. Alhora, li ha recriminat: “Estic assegut aquí per tu”, perquè la seva imputació es va basar fonamentalment en aquests missatges.

També ha estat tibant el moment que l’ex-ministre li ha recriminat que s’hagués referit a ell amb desqualificacions i insults com ara “babau” o “ximple”. Martínez ha insistit que estava dolgut per la seva indiferència i ha reconegut que potser havia utilitzat expressions malsonants i que les retirava.

Segons Martínez, un dels missatges que Fernández Díaz li va enviar el 13 de juliol de 2013 deia “Xofer B. Sergio Javier Rios Esgueva (ara fa aquesta funció amb la seva dona)”. També, segons Martínez, li va enviar: “Entenc que parlem demà quan tinguis el contacte Cecilio”, al qual li va contestar: “Jo ho tindré en acabar el Consell, hem kedat [sic] així. Total coordinació i mitjans. Cal aconseguir aquesta informació.”

Però, segons la defensa de l’ex-ministre, aquesta manera d’utilitzar la lletra ‘k’ no és pròpia de l’estil de Fernández Díaz, cosa que Martínez li ha rebatut dient que tenia contactes registrats al mòbil en què substituïa la ‘q’ per la ‘k’ i que fins i tot a vegades utilitzava emoticones. L’ex-ministre ha contestat que el guardava així per a diferenciar-los d’altres similars.

Pel que fa al “contacte Cecilio” esmentat en aquest missatge, Martínez ha dit que no sabia a què es referia aquest terme –utilitzat en l’àmbit policíacs per a referir-se al CNI– perquè feia anys que parlaven de “els cecilios”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any