L’ex-número dos d’Interior assenyala Fernández Díaz i Pérez de los Cobos en l’operació Kitchen

  • Francisco Martínez diu que l'ex-ministre de l'Interior espanyol i el coronel estaven al cas de l'espionatge del PP a Bárcenas pagat amb diners públics dels fons reservats

VilaWeb
Redacció
13.09.2020 - 10:21
Actualització: 13.09.2020 - 11:35

Francisco Martínez, ex-número dos de l’ex-ministre de l’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz, ha amenaçat el PP amb esbombar totes les irregularitats que sap de l’anomenada operació Kitchen. La fiscalia anticorrupció espanyola investiga l’espionatge de la ‘policia patriòtica‘ –comandada per l’ex-comissari José Villarejo i l’ex-director adjunt de la policia espanyola Eugenio Pino– a l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas arran del cas Gürtel, que ha pogut ser pagat amb fons reservats del govern espanyol quan Mariano Rajoy n’era el president. L’objectiu és robar possibles documents a Bárcenas que impliquin Rajoy i l’ex-cúpula del PP a la trama Gürtel, i destruir-los.

En una conversa amb El País, Martínez es mostra disposat a explicar tot allò que sap a la justícia. L’ex-cap de gabinet de Fernández Díaz es mostra contrariat amb el seu cap, implicat també en l’operació Catalunya. En un dels missatges interceptats enviat a l’actual president de l’Audiència espanyola, José Ramón Navarro, Martínez deia: ‘Com saps molt bé, el meu grandíssim error al ministeri fou ser lleial a miserables com Jorge, Rajoy i Cospedal.’

‘Vaig conèixer aquella operació pel ministre [Fernández Díaz]. Em va trucar […] per dir-me que un confident col·laboraria amb la policia per veure allò de Bárcenas’, confessa. Martínez va aixecar acta dels missatges del seu telèfon mòbil davant d’un notari de Maó. Segons la fiscalia, aquests missatges són una prova que implica directament Fernández Díaz.

A més, diu que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos hi estava implicat: ‘La meva missió era signar talons per al pagament d’aquests fons reservats, però des d’una perspectiva administrativa. Amb mi, signava el coronel Diego Pérez dels Cobos, que era qui s’encarregava de supervisar que hi hagués totes les signatures pertinents, des de la del policia que demanava els fons per a pagar el confident fins a la cúpula d’Interior, d’un en un. Jo donava una quantitat global a la unitat que ho hagués sol·licitat, però aquí no s’especificava ni el contingut de les recerques ni el tipus d’operació. I en el llistat d’operacions pagades amb fons reservats que a mi em van passar no va haver-hi cap que es denominés Kitchen.’

S’aixeca el secret de sumari

Dilluns passat va aixecar-se el secret de sumari del cas. El jutge instructor de l’Audiència espanyola, Manuel García Castellón, conclou que els ‘òrgans superiors i directius’ del govern espanyol van crear un ‘operatiu parapolicíac’ per a actuar al marge de la llei. El PSOE i Unides Podem impulsen una comissió d’investigació sobre el cas Kitchen al congrés espanyol, mentre el jutge estudia l’encausament dels ex-ministres del PP Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal, de qui ha transcendit que tenia un ‘interès personal’ que es destruïssin possibles proves de Bárcenas contra ella i l’ex-cúpula del PP.

Un total de 71 agents de la policia espanyola s’han dedicat a espiar Bárcenas i la seva família. Van fer-se 55 seguiments sense ordre judicial i el focus principal va posar-se sobre el xofer de l’ex-tresorer del PP, Sergio Ríos, a qui haurien pagat 53.000 euros –diners públics provinents dels fons reservats– perquè robés documents a Bárcenas. Ríos també hauria rebut a canvi una plaça fixa com a membre de la policia espanyola.

La causa és la setena peça separada del cas Tàndem, en el qual l’Audiència espanyola investiga les actuacions de l’ex-comissari Villarejo. Va obrir-se arran d’un enregistrament d’àudio intervingut a Villarejo –que continua en presó provisional– en què convencia Ríos de col·laborar en l’espionatge a Bárcenas. L’ex-xofer era conegut amb el sobrenom de ‘cuiner’, fet que dóna nom a l’operació Kitchen.

També han estat investigats l’ex-director adjunt operatiu de la policia espanyola, Eugenio Pino, l’ex-cap de la unitat central de suport operatiu, Enrique García Castaño, l’ex-comissari d’assumptes interns, Marcelino Martín Blas, i l’ex-inspector Andrés Gómez Gordo, nomenat director general de Castella la Manxa per Cospedal. Alguns d’ells, a més de l’operació Catalunya, han estat investigats en el cas Pujol i en els atacs de les clavegueres de l’estat contra Podem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any