Fernández Díaz i el CIE: una actuació directament colonial

  • «El ministre Fernández Díaz, que sempre reclama complir la llei, no únicament no la compleix sinó que actua menystenint les altres institucions democràtiques. Burlant-se’n»

Vicent Partal
07.07.2016 - 22:06
Actualització: 08.07.2016 - 03:09
VilaWeb

Ahir vam assistir a un episodi polític que pot tenir una importància majúscula. L’Ajuntament de Barcelona va anunciar el tancament del CIE de la ciutat perquè no té la llicència adequada ni les condicions per a allotjar emigrants detinguts. La resposta del govern espanyol va ser tan crua com reveladora: un comunicat públic anunciant que tornava a obrir la instal·lació. I la va tornar a obrir passant per damunt de qualsevol legalitat.

D’aquesta manera el ministre Fernández Díaz, que sempre reclama complir la llei, no únicament no la compleix sinó que actua menystenint les altres institucions democràtiques. Burlant-se’n. Ni una trucada, ni una negociació, ni una consulta. Una actitud més pròpia d’una situació colonial que no pas d’una democràcia europea del segle XXI.

L’Ajuntament de Barcelona ha reaccionat amb indignació i amb els representants de la majoria dels partits fent pinya. CDC, ERC, PSC i CUP han donat suport a Ada Colau, cosa que també ha fet la Generalitat. El municipi està disposat a fer valer els seus drets i, si cal, a precintar el centre. L’enfrontament, per tant, és important i tots hem de ser al seu costat, en aquest cas. L’actitud del govern espanyol no deixa marge per a cap diàleg i s’imposa, doncs, la unilateralitat.

I, això dit, caldrà convenir també que el cas és un exemple magnífic que ensenya per on van les coses a Espanya. I un recordatori paradigmàtic de la realitat que vivim i que viurem els quatre anys vinents, pel cap baix. A Catalunya el parlament, el govern i l’ajuntament de la capital s’avenen a rebutjar aquesta mena de centres d’internament, indignes, inhumans i perillosos. La legalitat administrativa empara completament el consistori. I hi ha un enorme consens ciutadà contra els CIE. Però la voluntat de les institucions catalanes i de la societat és menystinguda i burlada d’una manera increïble pel govern espanyol, una vegada més. Aquest és el preu de continuar dins aquest estat i tothom té la responsabilitat de saber-ho i d’actuar en conseqüència.

 

 

[Si ens llegiu des de la web, a sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. Aquesta és una més de les maneres amb que els subscriptors de VilaWeb participen de la redacció del diari i ajuden a fer-lo millor amb les seues crítiques. Si ens voleu ajudar, amb una petita quantitat us feu subscriptors del diari. Per a saber-ne més, aneu ací.]

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any