Alerta per les sobredosis mortals de fentanil en adolescents

  • El fentanil és el gran responsable que les morts per sobredosi entre adolescents a tres territoris dels Estats Units pràcticament s'hagin doblat d'ençà del començament de la pandèmia

VilaWeb
The Washington Post
25.05.2024 - 21:40

The Washington Post · Jenna Portnoy i Dan Keating

El fentanil –un assassí omnipresent en el subministrament il·legal de drogues als Estats Units– arriba amb com més va més facilitat a les mans dels adolescents nord-americans, i això preocupa els experts, que diuen que les opcions de tractament per als joves són limitades.

Als Estats Units, el fentanil ha estat el gran responsable que les morts per sobredosi entre els nens entre dotze anys i disset pràcticament s’hagin doblat d’ençà que va començar la pandèmia, segons que revela una anàlisi de The Washington Post de les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) nord-americà, publicades aquest mes.

Les sobredosis mortals d’adolescents a Washington DC, Maryland i Virgínia coincideixen amb l’augment al país de les morts per opioides, que fins fa poc eren sobretot d’adults. El 2022, quaranta-cinc adolescents es van morir en aquestes tres jurisdiccions a causa dels opioides, una xifra aproximadament igual a la dels tres anys anteriors combinats. Les dades del 2023, encara incompletes, no mostren pas que la crisi d’opioides entre els joves hagi començat a disminuir.

Els metges de la zona informen d’un augment d’ingressos de joves que han pres opioides, i els especialistes locals en addiccions diuen que el nombre d’adolescents que cerquen tractament per l’ús d’aquestes substàncies creix, especialment entre la minoria llatina.

Segons que expliquen els experts, l’augment és el resultat d’una barreja entre l’impuls natural dels adolescents per experimentar, un declivi de la seva salut mental i un augment en la disponibilitat i potència de les pastilles falsificades que imiten l’aparença dels medicaments amb recepta, cosa que fa d’un tret característic de l’adolescència com és l’experimentació una cosa molt més perillosa. Una sola pastilla que contingui fentanil pot ser letal, i aquells que sobreviuen sovint necessiten una teràpia d’addicció integral que no és disponible fàcilment.

Fàcils d’aconseguir per amics o les xarxes socials, les pastilles potents que es fan passar per Percocet o oxicodona –dos medicaments disponibles amb recepta– costen pocs dòlars cadascuna i, aquests darrers anys, han inundat el mercat i seduït com més va més joves que es recuperaven dels efectes de la pandèmia per la seva vida social.

Sovint venudes en línia entre dos dòlars i deu cadascuna, les pastilles amb fentanil són difícils de detectar i fàcils d’amagar. Sovint, poden generar addiccions greus amb molt poques dosis.

“No és fàcil mantenir-se allunyat de les drogues una volta el teu cos desenvolupa un trastorn per abús de substàncies. El teu cervell és totalment reprogramat”, diu Daniel Smith, director de serveis d’addicció a Mary’s Center, un centre de salut comunitari que serveix predominantment pacients hispanoparlants a Washington DC i Maryland.

Smith i Sivabalaji Kaliamurthy, un especialista en addiccions pediàtriques que dirigeix la clínica d’addiccions de l’Hospital Nacional Infantil, fa anys que tracten joves addictes a la marihuana o a l’alcohol. L’estiu del 2022, expliquen que van veure un canvi que els va sorprendre: els adolescents van començar a cercar tractaments per addició als opioides. Ara, diuen, cerquen de manera gairebé exclusiva tractaments per aquesta mena de trastorns.

Les visites relacionades amb opioides a les urgències de l’Hospital Nacional Infantil, al nord-oest de Washington DC, per a joves entre dotze anys i vint-i-un es van duplicar entre el 2022 i el 2023, i les visites per addiccions a unes altres drogues es van mantenir estables.

Una dotzena de joves entre 16 anys i 19 van morir al districte capital l’any passat, xifra que va superar el màxim anterior registrat el 2021 –6– i seguia l’augment sobtat de les morts per sobredosi entre adults, que al districte de DC van enfilar-se a una xifra rècord de 522 l’any passat.

Els adolescents blancs representen la major part de les morts per opioides entre adolescents a escala nacional i local, però, en canvi, els adolescents negres i hispans es moren ara a un ritme més ràpid, segons que mostren les dades del CDC.

Alguns adolescents consultats per The Washington Post expliquen que fan servir de manera gairebé exclusiva pastilles de fentanil –conegudes com a M30s, perks o blues– i n’inhalen els fums d’un paper d’alumini. Expliquen que els és fàcil d’accedir a aquestes pastilles a l’escola, i que una volta el seu grup d’amics comença a fer-ne servir és difícil de negar-s’hi.

D’ençà del 2020, les sobredosis de drogues s’han consolidat com la tercera causa principal de morts pediàtriques a Amèrica, després de les morts relacionades amb armes de foc i els accidents de trànsit. El fentanil és present en almenys tres quartes parts de les morts per sobredosi d’adolescents, segons que mostren les dades del CDC.

L’augment contrastat dels joves és especialment preocupant, segons que diuen els experts, perquè aquestes pastilles poden tenir efectes mortals en qualsevol quantitat i moment vital. Els adolescents són especialment vulnerables a les conseqüències del fentanil ocult, atès que molts experimenten i no tenen tolerància als opioides.

Per als adolescents amb assegurança pública, no hi ha opcions de tractament en residències a Washington DC i tan sols uns quants indrets a l’estat de Maryland, cosa que deixa els joves a l’estacada a l’hora de cercar tractament.

L’augment de les sobredosis ha empès els experts en salut pública a repensar les campanyes de conscienciació contra drogues per als més joves. En compte de presentar exclusivament els desavantatges de consumir drogues, els experts defensen incloure també informació sobre com reduir els riscs dels opioides per a aquells que decideixin d’experimentar-hi.

“Sempre diem als adolescents: ‘No consumeixis drogues’”, diu Anisha Abraham, l’especialista en medicina adolescent a l’Hospital Infantil Nacional. “Però cal que reconeguem que la naturalesa de ser jove és provar coses, especialment si els dius que no les provin.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor