Feliçment, la política és feta de contradiccions

  • El poble sobirà ha dibuixat un quadrilàter on pegar-se amb ganes no sembla cap activitat prudent per a ningú, per a cap dels tres partits

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot indica que avui Pere Aragonès no aconseguirà els vots necessaris per a ser proclamat 132è president de la Generalitat de Catalunya. Esquerra necessita els vots de Junts i els de la CUP i tan sols té assegurats aquests darrers, de manera que els tres grups continuaran obligats a negociar.

Sembla evident que tots tres paguen aquests dies el preu de la batalla sostinguda els darrers tres anys per l’hegemonia dins el bloc independentista. I que encara no han acabat d’entendre, especialment Esquerra, on som. S’han insultat molt els uns als altres. S’han fet la traveta tant com han pogut. Les deslleialtats han estat de l’alçada d’un campanar. I, encara pitjor, els uns i els altres s’han perdut completament el respecte. En part perquè s’havien  imaginat, els uns, els altres i els altres, que la realitat era diferent de com és. Però ara el poble sobirà, que deien els cursis, els ha dibuixat un quadrilàter on pegar-se amb ganes no sembla cap activitat prudent per a ningú. La factura, doncs, la factura de tanta mala maror acumulada, podria acabar essent una oportunitat. Si és que aquesta gent és capaç de no fer-ne malbé una altra.

Esquerra finalment ha aconseguit la presidència de la Generalitat –l’aconseguirà. I això és un canvi determinant en molts aspectes. L’obliga a ser prudent i a construir, tant si li agrada com si no, ponts amb aquells de qui depèn. Durant tres anys les picabaralles amb Junts han estat èpiques però ara a qui més li interessa que s’acaben és a Esquerra. Especialment després d’haver vist que la política real ja ha apartat del camí la fantasia de fer un govern amb els comuns. Ara Esquerra sap que solament pot governar comptant amb Junts i la CUP. I si li agrada la perspectiva o no ja és anecdòtic.

Junts, per una altra banda, ha de fer l’exercici contrari. Oblidar ràpidament la temptació de patrimonialitzar la Generalitat i escapolir-se de la pressió del seu sottogoverno per a concentrar-se a moure el conjunt de l’independentisme cap a les posicions que defensa, fent valer amb lleialtat els seus vots. En poques hores hem començat a veure alguna cosa d’això que pot passar. El Consell per la República, per exemple, ha passat en molt poques hores de ser carn de consigna agressiva i maldestra del feixuc exèrcit de trolls a esdevenir objecte d’una discussió seriosa i prudent. No diria encara de negociació, però sí ja de discussió. Aquests anys Esquerra no n’ha volgut saber gairebé res, però ara els estímuls han canviat i això podria originar, pensant en aquest òrgan, un canvi positiu. Vull dir positiu per al país –que si a ells els agrada o no la perspectiva, a qualsevol dels dos o a tots dos, això ja és anecdòtic.

La CUP, finalment, ha aterrat del tot i ha liquidat definitivament l’aurèola de partit menjacapellans. Una aurèola que ja no podrà sostenir mai més després d’haver fet un exercici tan notable de ductilitat com és donar els vots a un acord que el 80% dels militants diuen que no veuen clar. Res no tornarà a ser igual mai més, cosa que es constata fàcilment si es mira aquest gest tot recordant la famosa assemblea aquella de l’empat o la trista negativa a investir Jordi Turull com a president, hores abans que el candidat entràs a la presó.

La política és el domini de les contradiccions i la traça de fer-les servir per a arribar tan a prop com siga possible de l’objectiu que t’has marcat. Però manen els ciutadans i els ciutadans van decidir a les urnes de fer un canvi, però no fer tant de canvi. I en el quadrilàter que s’ha dibuixat resulta que ara tothom es necessita per a una cosa o per a una altra, pot trobar un al·licient o un altre, i el país en conjunt pot eixir-hi guanyat. A veure si la cosa encara acabarà essent interessant i tot. Un amic, ahir, tot comentant l’editorial de La Vanguardia que reclamava que es formàs govern de pressa, em va recordar: “Ja saps que si La Vanguardia demana això, cal fer la contrària.” Bona lletra, doncs, paciència, i a fer un acord seriós. Polític. Ep!, si pot ser…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
25.03.2021  ·  22:17

Molts d’ells no ho entenen i tal vegada no ho entendran mai. Però són tres partits els qui s’han de posar d’acord. I amb aquest nombre, tres, ja no es pot arribar a un equilibri que no perjudique a cap dels col·laboradors sense tindre en compte el tercer. Possiblement, el poble com a entitat abstracta ha deixat els “polítics” al mig d’una situació en la qual no tenen cap altre remei que col·laborar de veritat. Hauran d’aparcar els seus egos o resignar-se a perdre-ho tot. L’enemic no es mourà del seu lloc. I del “quadrilàter” només poden eixir els tres junts, ajudant-se els uns als altres.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
25.03.2021  ·  22:18

Abans de comentar l’editorial d’avui, un incís si em permeteu. Avui el govern d’Andorra ha retut pleitesia al rei ñol i pel què pogut sentir aquest s’ha expressat en castellà, no en la llengua oficial d’Andorra. Ho comento per una passada editorial en què es queixava del “mal tracte dels catalans” envers Andorra.
Respecte de l’editorial d’avui, segueix amb l’equidistància dels “uns” i dels “altres” obviant que les deslleialtats només anaven en un sentit: ERC sempre ha estat deslleial amb Junts. Això és obvi, demostrable i poc discutible si és vol ser sincer i honest. Repeteixo doncs que per a mi, el millor seria què JxCat li fes gruar la presidència a l’Aragonès i que NO entrés al govern, que s’ho faci ERC ella sola o amb la CUP si vol i d’aquí a 2 anys moció de censura i si convé noves eleccions.
Visca Catalunya Lliure !!*!!

Jordi Serramià
Jordi Serramià
25.03.2021  ·  22:22

Sincerament, en el cas que no sigui possible traçar una ruta clara i empírica vers la república no veig necessari un govern independentista. Si Esquerra vol fer neoautonomisme i aparcar la independència per a una altre generació que governi amb els Comuns i el PSC. Junts no s’ha de deixar entabanar per un grapat de cadires que li farien perdre la credibilitat. O ruta cap a la República o passar a l’oposició.

Josep Almar
Josep Almar
25.03.2021  ·  23:05

Després de llegir els dos llibres del MHP Puigdemont i Les hores greus del MHP Torra, només podem millorar amb llistes obertes (a tots els partits) traien-nos de sobre la mediocritat. Em faltava conèixer els aliats de Junqueras, els sindicats verticals i les patronals amb els que negocia no sé què però un estat propi, segur que no.
Tinc poques esperances amb la nostra classe política, no fotarem res de bo mentre no enviem a la paparera de la història uns quants personatges

Victòria Peris
Victòria Peris
25.03.2021  ·  23:12

D’acord amb en Francesc Gilaberte que les deslleialtat per el que coneixem han sigut d’ERC a Junts… i que Junts hauria de pressionar fort per fer un Govern realment x la independència i q potenciï el Consell.
Si no ho aconsegueix potser si q veuria millor que no entres a Govern.

Gerber van
Gerber van
25.03.2021  ·  23:31

Parlant de contradiccions. Amb el cas Nuet qui va declarar ahir davant el TS que és unioniste de soc arrel i ERC, que li va donar el carrec de diputat al Congres tot sabent que ho és, està aprovat que aquest partit, o almenys la seva cupula, no és ni de lluny independentista. Però probablement hem de treballar amb les eines que tenim. I si no funciona aquesta formula amb JxCat a la oposició, eleccions noves. Segur que amb les noticies d’ahir molta gent se senten traïdes. Ves a saber quants Nuets més n’hi ha.

Jaume Riu
Jaume Riu
25.03.2021  ·  23:33

DESCOBRIR COINCIDÈNCIES
Fa vuit o nou anys, el desaparegut Jorge Waguensberg ens deia a Lleida que per fer política, uns es dediquen a escoltar què diu l’altre per descobrir diferències, i per posicionar-se en contra com a principal argument, a l’inreves dels que segueixen l’estratègia de comprende els arguments dels altres per descobrir coincidències, i construir projectes comuns, que seria la funció del Parlament.
M’ha vingut de gust destapar avui la gerra de Pandora…

jaume vall
jaume vall
25.03.2021  ·  23:44

Va, avui, per fer-ho curt, d’acord amb la visió -general- d’en Partal.
Ha volgut ser, de nou, equidistant, repartint llenya arreu. Ara bé, no sé si conscientment o inconscient, ha posat negre sobre blanc :

“El Consell per la República, per exemple, ha passat en molt poques hores de ser carn de consigna agressiva i maldestra del feixuc exèrcit de trolls a esdevenir objecte d’una discussió seriosa i prudent. […] ”

Implícitament, els deures cap a ER, és que deixin de ser deslleials, és a dir, acceptant que ho han estat.

Mentre que els deures que posa a Junts és que siguin lleials, és a dir, que mirin en bé del país, acceptant que no seran revengistes, sinó estadistes.

No sé si es capta l’etiqueta a uns i a d’altres, per altra banda, guanyada a pols.

Josep Gualló
Josep Gualló
25.03.2021  ·  23:50

VICENT, DESPRÉS DE POCS DIES DE SERIETAT TORNES A MENTIR AMB ALEVOSIA

Comences el segon paràgraf dient textualment: “Sembla evident que tots tres paguen aquests dies el preu de la batalla sostinguda els darrers tres anys per l’hegemonia dins el bloc independentista”.

Havies reconegut en els darreres editorials que l’independentisme reformista, és unionisme autonomista. ERC no es part de l’independentisme. Si Aragonès no arriba a ser president. Pot triar ser vicepresident del president Illa. Lligarien be.

Perquè no et reuneixes amb tu mateix i decideixes emprar sempre el mateix diccionari. Amb continues contradiccions fas ballar el cap a molts lectors de bona fe,

Si esquerra es nega a acceptar el Consell per la República sense modificar ni una coma, i persisteix en convertir-lo en una taula de diàleg que tothom sap que no existirà mai, els seguidors de Puigdemont no podem admetre que junts regali la presidència a Aragonès renunciant per sempre a la independència.

Pressionarem tant com calgui per evitar-ho. Necessitarem un quadrilàter més gran.

T’has passat molts pobles dient eu el Consell per la República es “carn de consigna agressiva i maldestra del feixuc exercit de trolls”. Que t’ha passat? Qui i amb que t’ha amenaçat.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
25.03.2021  ·  23:54

Vicent. Ara, el que cal és que l’independentisme en forma de partits, acabi tenint un president que estigui per la feina. Fer passar ERC per l’adreçador en la primera votació és, per a mi, una pèrdua de temps, car si, finalment, JxCat acaba tanmateix donant els seus vots per investir president. Podem estar d’acord que ERC es mereix guerra, però Catalunya no. Junts, pot evitar d’entrar al govern i esdevenir el vigilant amb més garantia per mirar que el duo ERC-CUP no descarrili causant tot el mal al país dels catalans esperançats. Però, per favor, mireu d’aconseguir tan aviat com sigui possible, un president dels considerats independentistes.

teresa labourdette
teresa labourdette
26.03.2021  ·  00:09

És el Consell per la República qui ha de marcar les pautes, fer d’enllaç entre els partits independentistes i recollir la voluntat del poble català. Escapa a la jurisdicció espanyolera i per això li hem de donar molta força.

Paola Polacco
Paola Polacco
26.03.2021  ·  00:25

Dos any més de no negociació a una taula absurdament anomenada “de diàleg” on els temes de discussiò “dins de la lei i dins de la constitution” son escollits exclusivament per Madrid no pot ser un objectiu honrable per aquells que mantenen fé amb el Referendum de l’1O. Com Jordi Sarramià, amb una enorme tristor, preferirìa veure Junts fora del Govern, passant a l’oposició en lloc de còmplices a la traïció.

Núria Castells
Núria Castells
26.03.2021  ·  01:56

Presentar la Taula de Diàleg com a estratègia independentista, a hores d’ara no pot tenir cap tipus de credibilitat.
I és indubtable que no pot haver-hi a Catalunya, en aquestes altures, ni un polític tan innocent que hi cregui. No pas si no hi ha darrere d’aquesta Taula una força suficient per esperonar l’adversari a “dialogar”.
Però tenim que ERC no havia concretat res referent a aquesta força de pressió indispensable. I que pacta amb la CUP un nou òrgan -i van…- per dirigir l’estratègia, l’anomenada “Taula de direcció estratègica”, desactivant, doncs, el Consell x la República.
Quina falta de respecte als ciutadans! Quin mareig!
Per què: quina diferència hi haurà, amb el Consell? Per què el Consell NO SERVEIX per dirigir l’estratègia?
O Junts es fa valer o això serà seguir marejant la perdiu. (M’imagino, però, el sottogoverno de Junts i no espero gran cosa de bo).
En fi, als soferts independentistes de base se’ns gira feina. I només tenim una cosa segura: Espanya no ens fallarà.

Albert T
Albert T
26.03.2021  ·  02:56

Tant de bo aquest individu tingués el mateix tractament i resultat que el que se es va perpetrar, per part de la secta partidista dels esquerrosos traïdors, quan es van negar, l’any 2018, a que el president real de Catalunya encara ara, i després de guanyar clarament unes eleccions imposades pels colonitzadors de l’imperi nyol, tornés al lloc que li pertany com a president de Catalunya fins que només els catalans decidim fer-lo fora en una votació normal i democràtica de veritat. Amb aquesta porqueria de gentola politicosa, eppp…, de tots els partits, no es pot anar bé de cap manera i torno a dir que no entenc com se suposa que tanta gent els segueix votant encara, amnèsia colectiva?, estupidesa incurable?, ignorància incomprensible?, algun motiu hi ha…, o potser tots a la vegada!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
26.03.2021  ·  04:36

Per mi el Consell per la República és l’eix central sobre el qual ha de pivotar l’estratègia cap a la independència. Els que el volen desactivar i crear un nou organisme que el substitueixi són els que volen eliminar al MHP Carles Puigdemont perquè els eclipsa amb el seu bon fer i Junts no ho ha de permetre de cap manera.

josep soler
josep soler
26.03.2021  ·  04:51

QUI SEU EN EL PARLAMENT DE CATALUNYA?

Jo durant anys pensava que anava a votar per expresar la meva decisió. Em vaig arribar a creure que el relat i programa del candidat que li donava el meu aval era un contracte. Tenia entès que el càrrec electe de la demarcació on tinc el cens ara la meva veu en el parlament. Doncs no pas, no és això.
La realitat és molt diferent, el fet és que vaig a votar a una gent perquè ells decideixin per a mi, indiferentment del que em van prometre que són o faran.
Els personatges que votem, estan on estan perquè són fidels parroquians d’un partit polític que de fet és com una marca comercial propietat d’una societat anònima: venen falses promeses a canvi de cobrar milionàries subvencions del Règim, i també en forma de molt bons salaris per a milers de càrrecs electes d’entre la militància. Per exemple: ERC té uns 10.000 militants i uns 3.000 en viuen de la política en càrrecs en Ajuntaments, administracions estatals, Regionals, UE, fundacions, agències, portes giratòries… A més a més d’aquest mercat també en viu gent externa al partit d’altres gremis subvencionats com per exemple el cultural. Però el gremi on pràcticament hi viu de la política tot el col·lectiu és el PERIODÌSTIC. Directament si treballes a mitjans de comunicació públics o si ho fas per mitjà subvencionat. Si els sumem a tots els que viuen de la política i per tant són l’autèntic tap de la democràcia la xifra supera els 10.000 només a Catalunya. Com la SEAT de Martorell.
Tots 10.000 faran el que mana el partit perquè sinó el partit no els renova el contracte cada 4 anys. Tots faran el que mana el règim franquista, perquè sinó un jutge franquista els expulsa de la feina.
No cal que ens convoquin a eleccions, que quedin tots 10.000 un dia en el Palau Sant Jordi i es reparteixin el pastís entre ells. Tots són de dretes de facto.

“L’esquerra burocràtica és l’altra dreta”

Joan López
Joan López
26.03.2021  ·  05:56

Junts,tal com diu el seu nom ha arreplegat molta gent,que com primer objetiu tè l’independencia de Catalunya,aquet objetiu contè tots els altres com als socials,la llibertad dels presos politics,la tornada dels exiliats,el final del expoli madrileny,I fer creixa el pais. Tots se assoliràn amb una naciò catalana. Malauradament erc i la cup no pensan al mateix. Millor restar a l’oposiciò i anar fen per recollir als vots dels que volan l’independencia I han votat erc.

Salvador Campo
Salvador Campo
26.03.2021  ·  06:50

El millor d’aquest article són els comentaris.

Carme Perello
Carme Perello
26.03.2021  ·  07:02

Reconec la meva desconfiança quan veig una deslleialtat…sigui la que sigui:
una negació, un engany, un mirar a un altre lloc,
un moure la filtxa sibilinament però que alhora, potser molt recargolada, per no dir de revenja i amb mala llet.
Per tant, si en aquests moments, en el tema de Catalunya, s’està fent un gran pas, dels 3 grups independentistes….ho aplaudeixo, i haig de posar tota l’esperança en ells.
Però vull recordar, com ja ho va fer en Lluís Llach, que el Consell de la República, també hi era en la seva creació, ERC. I ara han de reconèixer la seva vàlua.
Hem d’estar amb el nou President, però per això ell, i ERC…….
S’ho han de guanyar….sincerament….HO DESITJO PEL BÉ DE CATALUNYA¡¡¡

Núria Coma
Núria Coma
26.03.2021  ·  07:32

Potser un dels problemes de ERC és que està acostumada a facilitar investidura gratis. Ho fa a Madrit i ho va fer amb Torra, i ho venen com a qualitat, i no ho és. Regalar investidura és més aviat un defecte.
Formar governs estables és on hi ha la feina, prèmer un botó, un dia és ben senzill.
Apa Aragonès treballa i a veure si ets un MHP de la Generalitat que ens fassis sentir orgull de país!
Tots a la feina

Josep Salart
Josep Salart
26.03.2021  ·  07:45

Uns dels esculls mès voluminós que tením per aconseguir l’independència ès TV3.

La majoría de votants catalans es per on es nutreixen de les notícies i, a l’estar controlada per madrid i ERC, fa que l’incultura política i les ganes de pensar de molts catalans, estigui to-tal-ment anul.lada.

Senyor Gualló, fa dies que te feina i ens la fa molt be.
Felicitats personals.

Belén Solé
Belén Solé
26.03.2021  ·  07:51

Espero i desitjo que Esquerra es vagi resituant i aparqui la seua obsessió per l’hegemonia. El poble els ho ha dit ben clar.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
26.03.2021  ·  08:02

I erra que erra,!! Que és un fet que l’Opus remeni les cireres,? Cal, encara, refrescar la memòria als desmemoriats,? Esquerra és traidora. No ens hem podem refiar. Traidora i venjativa. Volem un president d’aquesta categoria,? Catalunya és molt més que això. Qui li obri les portes serà tan traïdor com la mateixa er. Qui sigui frare agafi l’espelma. Bon dia i bona hora . ☮️

Josep Calbet
Josep Calbet
26.03.2021  ·  08:03

Estic llegint Victus. Molt tard, és veritat. Buscan-t’hi relacions amb el present, la més clara és la dels ‘pendons vermells’. Les elits econòmic-polítiques van a la seva. Ho expliquen molt bé en Josep Soler més amunt i en Jaume Pros en aquest article del 2013!https://www.elvallenc.cat/opinio/felpudos-rojos/

Esther Miquel
Esther Miquel
26.03.2021  ·  08:10
Josep Vilà
Josep Vilà
26.03.2021  ·  08:40

El país esà ocupat mentalment pels mites que ens han assignat. I tot el periodisme en bloc des de LV fins a VW demana un pacte, la seva única diferència pel que sembla són els temps. Parodiant en Vicent, diria que si el periodisme subvencionat aposta pel govern estable, segurament ens convé una altra cosa. Als traïdors no se’ls dona segones oportunitats; doncs la segona vegada quan ens venguin de nou per un plat de llenties socials serà ben bé culpa nostra.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
26.03.2021  ·  09:13

No hi ha res a fer.
Ahir mateix (en plenes negociacions) el Rufian ja es posava contra el MHP Puigdemont.
I Nuet dient que és antiindependentista.

Albert Miret
Albert Miret
26.03.2021  ·  09:23

Puigdemont va triomfar perquè va ser prou valent per a traslladar el poder polític dels partits al carrer, i la gent del carrer ens vam entendre de seguida. Sense rancúnies estúpides, sense cap altre interès que fugir de la claveguera estatal. Tots érem amics i ningú demanava de quin partit era l’altre. Espanya ho va acabar obligant uns a exiliar-se i als altres a la presó, i aquí va començar la pèrdua del poder del poble i van renéixer els partidets, que engelosits de l’èxit d’en Carles Puigdemont,  van trair al poble amb l’ajuda de l’enemic arrabassant-li el poder que havia recuperat. I emmalaltits d’enveja, tornen a la guerra de sempre, enfrontant a una part de la població contra l’altra, perquè saben que si el poble es tornés a unir, a les cúpules dels partidets els quedarien dos telenotícies. Aquest és el problema i d’aquí la negació del Consell de la República, que serviria per fer aquesta unió. L’única solució és el rejuntament i l’empoderament del poble… I ho saben, i nosaltres també ho hem de saber, retrobar-nos al carrer i amb la unió, tornar-ho a fer. És l’únic camí.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
26.03.2021  ·  09:29

M’ho he passat bé avui, llegint l’editorial.
Divertida, àcida, aclaridora, i, com sempre, optimista. Què sinó?

Té raó, poc a poc i bona lletra. Ja estem acostumats a que la cosa es faci esperar. Ara, si a més a més, val la pena ja serà massa.

Endavant, a veure fins on són capaços d’entendres

Pere Grau
Pere Grau
26.03.2021  ·  09:34

Sr. Gualló (23:50): vostè (a part de fer alguns retrets que Partal no es mereix) sembla que algun tros l’ha interpretat ben al contrari del que diu. Allò de “carn de consigna agressiva…” no és (com fa suposat el seu comentari) cap exabrupte de Partal contra el CpR sinó la descripció encertada dels atacs que el Consell ha rebut per part de gent que no suporta que Puigdemont sigui la figura capdavantera de l’independentisme (com els panegiristes d’ERC Sol, Heredia, Dedeu, etc. als mitjans, i altra gent (trolls) a les xarxes socials. Sisplau llegeixi les coses dues vegades abans d’escriure inexactituds.

Certament, en aquest quadrilàter els tres estan obligats a trobar una solució i ja sabem que de possibilitats n’hi ha més d’una. Aquí, molt especialment, és aplicable aquella dita que a un transatlàntic li costa molt més temps de girar el seu rumb que a una barca de rems. Ens cal tenir paciència i no cedir en la pressió que puguem fer (cadascú dins de les seves possibilitats) perquè el transatlàntic arribi a bon port i no imiti al “Titànic”.

Carles Serra
Carles Serra
26.03.2021  ·  09:35

Recomano llegir els dos volums del president Puigdemont, els mateixos reflecteixen el seu dia dia sent president (dietari) ; també el llibre (dietari) del pobre president Quim Torra, les hores greus; dic pobra, perquè és l’exemple viu de les deslleialtats i crueltat de elements de la política com en Torrent ( expresident de la mesa del parlament)
Més que res per aquells que no ho volen veuré, la realitat de la cúpula d’ER, les deslleialtats, la traïció i sobretot, ser col-laboradors d’un govern que ens reprimeix i ens espolia.
Quin gran cinisme i hipocresia, parlar de temes socials, sense concretar , quant tots sabem que la caixa està més que buida, que no ténen poder de recaptació ni de legislar. Bla, bla…..

Daniel Farré
Daniel Farré
26.03.2021  ·  09:41

Com sempre a part de l’Editorial, m’agrada molt llegir i meditar els comentaris, avui m’afegeixo al sentit general en creure que JUNTS ha de fer valer la seva estratègia, encara que com algú apunta en tinc el meu temor, per mi és senzill: fer un acord sense renúncies i amb la màxima exegència és la primera opció, fer d’oposió no és cap vergonya i demostraria que valoren l’objectiu per davant de les cadires, i si s’ha d’anar a eleccions potser seria la manera que més gent es dongués compte que tantes manifestacions i esforços per demanar unitat i independència i després donem el vot a qui no vol ni treballa pel que supliquem.
Sols els exiliats, precisament els que estan amb le Consell per la República i no els altres, han lluitat i guanyat batalles.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
26.03.2021  ·  09:43

1er. – El Consell per la Republica no es toca. Ans, se li dona més força, promoció i volada.
Ell ha de marcar els tempos de l’escalada contra el estado.

2on. – ERC i CUP, en aquests dos anys absurds d’espera de la no-taula de la no-negociació, no han de traballar només per les “mesures socials”, sino que han de preparar els plans B per cada cop que el constitucional els hi anul.li una llei. O potser tenen pensat d’anar a TV3 a plorar i prou?

3er. – Com que ERC traeix, traeix i traeix (prova n’és el pacte amb la CUP, per fer pressing a Junts, donant una imatge de desunió que esfereeix), Junts ha d’aconseguir un pacte clar, públic i breu (no vull 567 articles), que no doni peu a cap interpretació falaç. I si pot ser Junts fora del govern, donant suport puntual, com i quan sigui necessari (si la CUP ho podia fer sense rebre critiques, no veig per

4rt. – Tots tres. Repeteixo, TOTS TRES, han de començar a “preparar l’embat democràtic amb el estado”, omplint-lo de contingut: estructures d’estat paral.leles i preparades per actuar quan les condicions politiques internes o exteriors ho demanin. PREPARAR-SE vol dir això. Vol dir preparar també les bases per mobilitzar-se de manera organitzada i c oordinada. Mai més represaliats per manifestacions poc nombroses o incontrolades. Les performances de l’ANC tornarán també, però han d’estar inserides en un programa de protestes populars molt més ampli i coordinat.

5è. – Mai més. I mai més vol dir MAI MES, critiques al President Puigdemont. De part de cap dels tres partits que s’autoanomenen independentistes. A la TV3, han de començar a dir el MH President Puigdemont. SEMPRE. Si en Boye l’encerta, el President Puigdemont podria tornar. Qué farà el Sr. Aragonés?. Badeu bé que a un l’he nomenat MH President i a l’altre Sr.. I ho he fet expressament. Per mi des del gener del 2018, tots els Presidents que s’han assegut a la Presidència són abusius (inclús el tant respectat Torra).

6è. – Els mitjans de comunicació “independentistes” s’han de desempallegar dels compromisos o el complexos o les connivències o els records d’una ERC que existeix només en les vostres fantasies.
Com diuen a Espanya, els hi hem vist “el plumero”. Us hem vist “el plumero”. Ara, honestedat i reconèixer que ERC no ha estat a l’alçada del moment. Bé, la vostra critica és important. No pot ser que desprès d e dos anys de protestes i evidències del “poble”, ara comencin timidament els primers reconeixements de les cagades monumentals de ERC. Jo sempre havia pensat que la critica periodistica creava opinió. A Catalunya, gràcies a Déu, finalment el poble ha tombat el missatge únic i fantàstic d’una ERC que ho feia tot bé i dels altres (els de dretes?) que ho feien tot malament. M’en alegro malgrat les marrades que encara veig.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.03.2021  ·  09:47

FELICITEM LES CONTRADICCIONS EN LA POLÍTICA, NO PAS LES COHERÈNCIES PARALITZANTS…

“…Qui no hauria de trencar la unitat i la veu de les urnes és JxCat” diu ara la Mireia Boya d’una CUP que ha estat anys i legislatures posant pals a les rodes en la seva coherència contra la governabilitat.

Ja està bé, de passar de línies vermelles a acords de mínims és un pas. Benvingudes a la realpolitik. Les formes organitzatives assembleàries també han mutat. Ara es prenen decisions amb un 80% de la base dubtant. La CUP presenta candidatura per a un govern efectiu. És clar. Però ara que deixin de reivindicar d’unitat entorn del projecte polític dels autonomistes d’ERC que ha guanyat en vots pels pèls. Resulta francament frapant la crida que fan les CUP perquè JxC s’afegeixi al front autonomista d’ERC.

Darrere les picabaralles d’ERC i JxC exacerbades per les xarxes, més al fons, hi han les conseqüències objectives d’haver-se lliurat als tribunals espanyols o d’haver fugit fora de les seves urpes, com ho demostra l’important acció política dels 3 eurodiputats catalans.

L’èxit de l’exili, però, és el CxR. Ara podria arribar a ser un poder imponent per exercir d’autoritat nacional amb trellat polític amb les mans lliures. Puigdemont és el símbol, el fil de l’1-O que cal destruir per qui abomina d’un embat amb l’Estat. I d’això van les dificultats de JxC per donar el seu vot a Aragonès…

Front aquells que utilitzen el desacord per blasmar tot l’independentisme, tractant-lo d’irresponsable (p. ex. editorial d’en Basté a RAC1), reivindico la dificultat d’arribar a un acord, perquè ens hi juguem que l’urgència económica social del país no quedi divorciada de l’embat amb l’Estat per aconseguir la independència per poder tenir la plenitud de la nació.

Berta Carulla
Berta Carulla
26.03.2021  ·  09:50

Mirant-ho amb perspectiva, quan en unes eleccions, obligades per l’enemic després d’arrabassar-nos el poder, el nostre president ligítim va obtenir la victòria, uns dels anomenats independentistes va entregar aquesta victòria a l’enemic barrant-nos el pas al camí de la llibertat. Aquest autoproclamat independentista ara ha acoseguit el favor del gobierno espanyol, corrupte i franquista, a canvi de poder governar el nostre país. I les rapinyes socialistes i comuns esperen el torn de llançar-se sobre el botí.

La cabra tira al monte, diuen en la llengua de Valle Inclán.

jordi Rovira
jordi Rovira
26.03.2021  ·  10:06

Certament, la política també és feta de contradiccions. Bé prou voldríem, des de la tradició simplista del súbdit, que la política i la vida només fos una simple qüestió de posicions. Posicions estanques, blindades i referenciadores que ens expliquen i ubiquen. Amén! Deu ser això. Deu ser aquesta l’arrel del franquisme. Deu restar jacent en aquests verals la concepció hispànica del món: tothom al seu lloc, una abraçada del líder, i ningú es mou de la foto. Ho deu ser per com i quan ens anem espolsant la realitat que ens cau a sobre: la política i la vida és plena de contradiccions que s’han d’atendre i suposen un viatge sense retorn.
I sí, aquesta pugna és una oportunitat que ens obliga a tots. Què no volia dir quelcom semblant quan referíem la idea de República?
Té raó en Partal, si la Vanguardia té pressa, vol dir que anem bé, i que cal anar a poc a poc.

David Mascarella
David Mascarella
26.03.2021  ·  10:49

Com diu molt bé Partal Junts ha d’oblidar ràpidament la temptació de patrimonialitzar la Generalitat i escapolir-se de la pressió del seu sottogoverno per a concentrar-se a moure el conjunt de l’independentisme cap a les posicions que defensa, fent valer amb lleialtat els seus vots.

Està clar que Puigdemont és un referent indiscutible, però no es pot pretendre un Govern dirigit per un organisme extern i un partit que ell controla… no compten per a res els vots ? i perquè el menyspreu a les dues entitats civils, Òmnium i ANC, que sumen més de 200 000 adherits…. no és cap garantia això, és, naturalment amb JxC

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.03.2021  ·  10:54

Any 1949. l’Abat Escarré diu a un grup de joves:
“Feu pàtria; no feu política!!”.
Un d’aquells xicots li pregunta que quina diferència hi ha.
Escarré respon:
“Notareu que feu política QUAN US DIVIDIU”.

No fan Pàtria com _SI_ saben fer els de l’estat espanyol. Això ens fa pensar que Catalunya pot acabar malament. Pot desaparèixer com han planificat des del 1714 fins avui mateix.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
26.03.2021  ·  11:02

La política/ria també depèn d’afinitats personals, d’interessos particulars, de picabaralles i de personalismes. Sovint, segons per quins mars s’hagi navegat, s’enreda brutícia al timó i no deixa navegar la nau a la velocitat adequada. S’ha de fer net. Tinc la impressió, després d’aquesta llarga i tòrpida singladura, que els que hem votat -aquest 52% de vot independentista- ho hem fet per passar pàgina de forma definitiva de qüestions i persones que frenen i desvien la intenció del vot. Avui mateix als Matins de TV3 Gemma Ubasart feia un exercici paradigmàtic d’intoxicació als televidents al·ludint a una possible divisió en el sí de JxCat respecte a la votació a Pere Aragonés, afirmant que dintre de la formació hi ha qui preferiria anar a noves eleccions (?) i per una altre banda ridiculitzant la possible entesa d’ERC amb CUP i JxCat, descartant així la “lògica i el sentit comú” de fer govern amb els comuns recolzats des de fora pel PSC. La majoria crec que som capaços d’entendre la palla i la retòrica partidista de la Sra. Ubasart que és de Podem. Molt més greu ha estat sentir i Veure, pràcticament a la mateixa hora, a Joan Tardà a TV1 -el mateix que va dir no fa gaires dies, referint-se al resultat de les eleccions, “Good morning Vietnam”- referir-se a JxCat com a la dreta catalana, com els ferits perquè ERC els ha passat la ma per la cara a les eleccions i ridiculitzant l’exili i el Consell per la República. Això fa més mal perquè Tardà sembla que és o hauria de ser dels “nostres”. Així no anem bé. Aquests personatges ressentits i amb problemes digestius estan en un altre univers que no és el nostre, s’han d’apartar, s’han de convertir en un retrat de pàgina en el llibre de la nostra història. Encara estem lluny d’aconseguir la velocitat de creuer i segueixen els errors. L’independentisme no està unit, però hagués pogut negociar a tres l’estratègia d’aquesta legislatura. Tampoc ha pogut ser. S’han posat d’acord ERC i CUP primer, perquè Junts s’hi afegeixi amb totes les dificultats després. Com voleu que avui o dimarts hi hagi nou President?. Al Consell per la República, malgrat la poca afiliació -uns 100.000- se senten representats molt més catalans que els que han votat a qualsevol dels tres partits independentistes. Retoqueu el que faci falta, però, encara algú li faci la digestió pesada, aquesta eina ha vingut per quedar-se. I la legitimitat del President Puigdemont segueix intacte, així ha de ser perquè sinó hauríem perdut l’1 d’octubre i tothom sap que vam guanyar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
26.03.2021  ·  11:12

S´han de obligar a entendres ja que la ciutadania vol un canvi de rumb per un nou Estat. Crec que EL CONSELL PER LA REPÚBLICA és una eina necessaria i que és pot articular dins del govern, ara s´ha de fer un gest de voluntat interna i pensar amb els ciutadans i el nostre pais, i no amb el partit.Val la pena fer un bon acord i per aixo és necessita una mica més de temps

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
26.03.2021  ·  11:53

D’acord amb els comentaris del Sr. Jordi Serramià i Josep Mª Matín.

Tant de bó el Sr. Aragonés no arribi a ser president de la Generalitat.
No està qualificat pel càrrec .Tant sols cal veure el seu curriculun i les seves plàtiques vuides de contingut i fruit de xerrameca cuinada a les cuines d’un partit que te en aquest moment el seu nord al centre de la penínxula.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
26.03.2021  ·  11:59

No sóc optimista.

David Badia
David Badia
26.03.2021  ·  12:38

Em quedo del seu article , que si La Vanguardia demana aixo, cal fer la contraria.

Carles Viñals
Carles Viñals
26.03.2021  ·  13:23

Francesc Gilaberte (22:18) nega que les “deslleialtats” hagin estat mútues; estic d’acord: Les deslleialtats han estat SEMPRE unilaterals i tenen autor conegut. No puc esperar un canvi en aquest sentit, sinó una consolidació del que el Sr. Partal anomena “bifurcació independentista,” amb les conseqüències previsibles, car les bifurcacions ho són perquè menen a destinacions diferents.

El Govern que sortirà del 14-F serà, com diu el Sr. Josep Soler (04:51), l’enéssima repetició de la perversió consistent en demanar el vot al ciutadà prometent-li no importa què, per fer després el que els roti i deixant-lo amb un pam de nas fins les següents eleccions. Ara, després de no sé quants terminis i ajornaments, haurem d’esperar dos anys més fins que…

Quan decideixin de fer PÀTRIA en lloc de politiquería (que no política), com apunta Josep Mª Martín (10:54), de segur que me n’adonaré. Mentre això no arriba, no puc sentir-me sinó com el boxejador amb el nas sagnant, la cella trencada i els ulls morats i mig tancats que, mentre espera la campana, escolta el seu mànager que li dóna ànims, dient-li que el seu rival comença a mostrar símptomes de cansament.

Ho sento de debó, però com la Mª àngels Fita ahir, Ja ho he dit tot i no ha servit de res. ja no tinc munició. No pateixis més, Josep i torna a Porto Santo. Sempre hi seràs a temps de tornar si algú decideix començar a fer Pàtria.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
26.03.2021  ·  13:37

El Consell de la República se’l volen carregar perquè al cap davant hi ha el President Puigdemont
Vicenç una altra vegada posant A Junts i ER en el mateix sac??
Jo també penso que JUNTS millor a l’oposició, ara si decideixen que no i entrar al govern, que demanin molt. Em va saber molt de greu, que vist les traïcions d’ER, guanyessin les eleccions, però la diferència no és tanta i de fet…a qui interessa molt la investidura és a ER
M’agrada fixar-me en els detalls…he vist un moment a la Vilalta (us heu fixat que a part de dir que avui es desaprofitava una oportunitat històrica uFFFFFFF per Déu quin cinisme)…doncs m’he fixat que avui ja no feia aquell somriure tan absurd que sempre gasta)
A vegades també m’oblido que Espanya també juga

Ferran Moreno
Ferran Moreno
26.03.2021  ·  14:46

Al final veurem si els Junts donen la sorpresa i l’alegria, especialment als seus votants, de mantenir-se ferms en el seus plantejaments, sense entrar al govern, encara que facilitin la investidura, i es dediquen a una feina de fiscalització i de control.

Per contra, també podria ser que volguessin participar del repartiment de cadires. Podrien escenificar intenses negociacions amb ERC, remarcant-ne les moltes discrepàncies però acabant entrant al govern igualment. Aquest govern, com és natural, seria tan autonomista com els anteriors, per molt que parlés de república o fins i tot d’independència de tant en tant.

En qualsevol cas, Aquest 52% de vot independentista assolit i que els 3 partits estrella deien, abans de les eleccions, que era tan important aconseguir, haurà servit tan com el resultat del Primer d’Octubre, perquè els nostres polítics ja s’encarreguen de malbaratar-lo tan aviat com poden.

Roser Caminals
Roser Caminals
26.03.2021  ·  15:11

Les falses equivalències pretenen ignorar el fet que, almenys fins ara, és ER qui ha compartit dos objectius amb l’estat espanyol: dividir l’independentisme i abatre Carles Puigdemont. Dit això, entenc els motius del Vicent. Sap que ER és necessària i que la millor tàctica és refredar ressentiments, per més justificats que estiguin. En aquest sentit, l’anàlisi de Jaume Vall és clarivident i pragmàtic alhora. Com també ho és el full de ruta d’Albert Miret.
On no hi ha ambigüitats és a la conclusió. És més essencial fer un pacte i un govern forts que investir un president mediocre. No hi ha pressa. L’escepticisme de l’assemblea cupaire és terreny abonat que Junts ha de sembrar.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
26.03.2021  ·  15:45

Bona tarda! Gràcies Sr. Partal.

Si el País no estigués com està, en una emergència socio-sanitària, ecinòmica-política… el que mereixeria ER éscun “ha us ho fareu” perquè confiar en la seva lleialtat és molt confiar.

Com que estem com estem toca arremangar-se, fomar GOVERN i les urnes han dit que amb ER i la CUP.
Per tant, s’ha de trobar el COM i fer-ho possible.
I cal fer-ho amb urgència. Estem molt, molt ofegats.

ramon Feixas
ramon Feixas
26.03.2021  ·  17:42

Encara que ERC i la CUP s’hi matin, és evident que Junts no els hi vol posar fàcil(primer és el partit i els líders). És el que hi ha i afecta la capacitat de fer pinya del poble. Cal acceptar que la independència serà més lluny del que seria si el partidisme no els impedís acceptar el no lideratge. Una cosa és el que es vol, i l’altra el que es té. Vol dir fracàs a l’exili? Esperem que no. però quan es comença un fil ……………..

Josep Arnau
Josep Arnau
26.03.2021  ·  18:30

Com més aviat assumim la realitat millor. ERC no és independentista, i no som el 52%. Em costa reconèixer-ho, però només assumint aquesta realitat tot s’entén: la no proclamació de l’MHP Puigdemont, el menyspreu a l’CXR, TV3, Torra, Sánchez, pressupostos, etc. Realment sempre que han hagut de triar, han triat autonomisme. Volen una independència ideal, gratis, que evidentment, no existeix. Això és el que hi ha, assumim-ho

Francesc Contreras
Francesc Contreras
26.03.2021  ·  19:44

El preacord ERC-CUP fa molt fàstic. Autonomisme pur i dur, pintin com ho pintin. Espero que JUNTS es mantingui fidel al 1-O, demostri quees l’únic partit independentista i es negui a trair la gent que els va fer confiança

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes