Les farmàcies preveuen de tornar a tenir proves d’antígens per a les escoles les hores vinents

  • En només una setmana, s'han prescrit i fet tantes proves d'antígens com en tot el primer trimestre del curs

VilaWeb
Redacció
17.01.2022 - 17:16
Actualització: 17.01.2022 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha reconegut que l’alta demanda de proves d’antígens en l’àmbit escolar ha ocasionat problemes d’estoc en alguns establiments. Ara bé, el president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, diu que es resoldrà aquest tarda o, a tot estirar, demà, dimarts, amb el repartiment d’unes 200.000 unitats anunciades pel Departament de Salut.

Torres ha explicat que la manca d’estoc era puntual perquè havien coincidit tres factors. D’una banda, les farmàcies han estat tancades el cap de setmana. D’una altra, ha estat el primer pic de contagis d’ençà del començament del curs escolar i, per tant, les farmàcies havien demanat més proves. I a conseqüència, els majoristes s’han quedat sense existències de les proves de diagnòstic per a donar resposta a l’increment de la demanda que hi ha hagut.

Sigui com sigui, Torres ha garantit el proveïment de les proves d’antígens que es venen a la resta de la població.

123.375 proves durant la primera setmana del trimestre

Cada cinc segons, les farmàcies fan una prova d’antígens a un membre de la comunitat educativa, diuen. Segons que ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, les farmàcies han gestionat i fet 123.575 proves d’antígens a l’entorn escolar durant la primera setmana del curs després de Nadal. Una activitat que Salut qualifica d’intensa, perquè en només set dies s’han prescrit tantes proves com en tot el primer trimestre. De totes les proves fetes, 6.400 han donat un resultat positiu, una xifra que representa el 5,18% de positivitat. Les farmàcies recorden que, en l’àmbit educatiu, els usuaris disposen de quatre dies per a fer la prova.

D’altra banda, Argimon ha dit que les dades eren coherents amb l’actual context epidemiològic. El conseller ha subratllat que aquests darrers dies s’havia detectat una desacceleració en el nombre de contagis, però que era una tendència de “pocs dies” encara i, per tant, calia esperar per confirmar que la sisena onada va a la baixa: “Prudència, molta prudència per a veure si arribem al pic o no”, ha dit.

418.900 proves supervisades d’ençà del juliol, amb més de 22.200 positius

A banda d’aquesta campanya, les farmàcies també fan proves d’antígens supervisades no finançades a tota la població. Comptant totes dues modalitats, d’ençà del juliol, les farmàcies han fet 418.900 proves d’antígens supervisades i han detectat més de 22.200 positius.

Del total, 240.200 proves s’han fet en el marc de campanyes de proves de Salut Pública, amb 7.831 positius detectats, i 178.700 s’han fet a la població general, amb 14.385 positius detectats.

El primer trimestre, Salut oferia de fer les proves d’antígens escolars a les farmàcies a mestres de primària, infantil i educació infantil, i també als alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional. Aquest trimestre s’ha ampliat als alumnes de primària i d’educació especial a partir de sis anys. Argimon ha recordat que, tot i que les xifres no són ben bé comparables, sí que evidencien que la transmissió del virus en aquesta sisena onada s’ha traduït en una allau de contagis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes