15.05.2025 - 13:57
Tres agents dels Mossos d’Esquadra han declarat avui als jutjats de Rubí (Vallès Occidental) en el marc de la investigació sobre el cas del Brian Ríos, un colombià de vint-i-vuit anys que fa dos anys va morir sota custòdia policíaca a la comissaria dels Mossos de la ciutat.
Ríos fou detingut la matinada del 21 d’agost del 2022 per la policia local. Els agents el van traslladar al CAP de Rubí, on el van contenir i va restar emmanillat boca terrosa a una llitera una bona estona. Allí, el metge –que és investigat per un delicte d’homicidi imprudent– li va subministrar dosis de Sinogan, un sedant, i Midazolam, un antipsicòtic. Després, la policia local el va traslladar completament sedat a la comissaria dels Mossos i el van ficar al calabós, on va morir hores després.
Els agents han declarat que van seguir el protocol estipulat, ja que l’informe mèdic no especificava que calgués cap canvi en el tractament o la vigilància. El van tenir vigilat a través de les càmeres de la comissaria i de lluny escoltaven si respirava. Quan va semblar que no reaccionava, han dit que van engegar el procés de reanimació. L’advocat de la família de Ríos, Benet Salellas, destaca que van actuar ràpidament. Ara bé, assenyala que no s’ha resolt què passa amb els detinguts que, per la causa que sigui, arriben sedats a les comissaries i després no es fa cap comprovació ni supervisió. “Les persones sedades queden a la seva sort. I moren privades de llibertat”, ha dit Salellas als afores del jutjat de Rubí.
L’advocat també s’ha queixat que els mossos hagin comparat el cas de Ríos amb el d’un detingut begut: “Aquesta persona va entrar sedada i inconscient”. En els vídeos, que s’han visualitzat avui, es veu clarament que Ríos no reacciona a cap mena d’estímul a dins de la comissaria. “Quan li fan l’escorcoll, és com un ninot. Els agents el van movent, ell no fa cap reacció”, ha explicat Salellas, que diu que els agents han plantejat que això és un escenari habitual.
La importància del paper de la policia local
La defensa de Ríos ha demanat d’un bon començament la declaració dels agents de la policia que van detenir-lo, perquè consideren que és una peça clau en el cas. Vol saber tots els detalls sobre com Ríos va entrar en el circuit de la privació de llibertat, com es va efectuar la detenció, si es va actuar amb cura o respecte, o l’actuació va contribuir en la mort, i com va ser el tracte al CAP. “Si no hi ha responsabilitat jurídica, n’hi ha de moral. Si el prives de llibertat, tu has de garantir que la persona surti en llibertat”, ha dit Salellas.
Segons l’advocat, l’ajuntament ara per ara tampoc no ha facilitat cap informació al respecte. “Els mossos tenen un protocol més clar, i això els ha portat aquí. La policia local de Rubí no té protocols. I sembla que es premia no tenir protocols”, ha assenyalat Salellas. La dona de Ríos, Juliana Tapiero, també s’ha queixat que hi ha hagut un silenci absolut per part de la batllia de Rubí. “El poc tacte, la poca humanitat, han deshumanitzat en Brian. Els importa més perquè es va detenir que per què va morir a la comissaria”, ha dit.
Un cas de racisme institucional
Tapiero ha explicat als afores del jutjat que tot plegat ha estat molt difícil d’afrontar-ho, i encara més amb la situació administrativa irregular, ja que la mort del seu home va ser dos mesos després d’haver arribat a Catalunya. “Fa tres anys que busquem veritat, justícia, reparació i garanties no repetició”, ha dit. Ha volgut agrair el suport de tota la gent que els acompanya, que ha estat clau, per exemple, per a pagar les despeses de l’enterrament o l’ajuda psicològica. I ha deixat anar un missatge clar: “Les vides de les persones migrants importen. No importa si tenim documents, o no. La vida és el més important davant de tot”.
Núria Ribera, membre de la Plataforma Justícia per a Brian Ríos, ha denunciat que la mort de Ríos és clarament un cas de racisme institucional. “La plataforma es va formar quatre mesos després de la mort d’en Brian. Vam donar suport a la família. I ens ha quedat clar que és racisme institucional”, ha dit. “El mateix dia de la mort, a Rubí van morir un cicle, es va abaixar la bandera i es van fer actes institucionals. Si no tingués aquest suport, seria un cas més, com molts altres, que han quedat amagats i no han sortit a la llum perquè ningú no li ha donat suport”, ha explicat Ribera.