Falles.- Els ciutadans podran portar cadires velles per a la ‘cremà’ amb la falla municipal

  • El monument serà, amb una altura de 41 metres, "el més alt de la història" i es plantarà 'al tombe' amb la participació de Joan Ribó

VilaWeb
Redacció
03.03.2017 - 18:42
Actualització: 15.03.2017 - 21:50

El monument serà, amb una altura de 41 metres, “el més alt de la història” i es plantarà ‘al tombe’ amb la participació de Joan Ribó

VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)

Els ciutadans que ho desitgen podran participar en la conformació de la falla gran de l’Ajuntament de València de 2017 aportant cadires de fusta que ja no necessiten. Este mobiliari, que es cremarà al costat de tot el monument el dia de la ‘cremà’, es col·locarà al costat de la passarel·la que forma part d’este muntatge i que dóna pas a l’escena que mostra la cavalcada folklòrica per la qual desfilen “les traves” que la ciutat patix.

Així ho han anunciat este divendres dos dels artistes responsables de la falla municipal, Manolo García i Paco Pellicer, este últim integrant de l’estudi ‘Fet d’Encàrrec’, durant la visita que han realitzat als tallers de la Ciutat de l’Artista Faller l’alcalde de València, Joan Ribó; el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, i les Falleres Majors de la ciutat 2017, Raquel Alario i Clara Parejo.

La Falla de l’Ajuntament d’enguany té com a lema ‘València, Ca la trava’ i pretén contraposar, jugant amb el nom de l’arquitecte de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el valencià Santiago Calatrava, la imatge d’una gran ciutat amb la de les “traves” del dia a dia.

D’esta manera, basa la seua ironia “sobre la València de Calatrava” i la seua sàtira “sobre la València de les traves”. Els creadors del monument –Manolo García, Manolo Algarra, Julio Monterrubio, Manolo Martín, José Aguilar i Fet d’Encàrrec– al·ludixen amb les seues imatges a “la València de Calatrava que es va projectar” i que “mai es va executar per culpa de certes traves”, amb elements que van quedar descartats.

El conjunt mostrarà “una torre de telecomunicacions que es va projectar i que mai es va construir”, així com “una cavalcada folklòrica per la qual desfilen les traves que la ciutat assumix i ha patit des de temps passats fins als nostres dies”.

La idea dels artistes és que les cadires que s’aporten es col·loquen pròximes a la plataforma que exhibirà la cavalcada. Referent a açò, Paco Pellicer ha destacat la part “participativa” del muntatge d’este monument i ha anunciat “la convocatòria perquè els qui vullguen aporten cadires de fusta” velles. Ha precisat que la intenció és que els ciutadans “aporten el combustible perquè la falla creme, recuperant l’esperit de l”estoreta velleta’, del trasto vell”.

Pellicer ha comentat que la idea de les cadires és també que estes es vegen com les quals les persones porten, “com a espectadors”, per a veure una cavalcada assegut, en este cas, simulant que és la representada en la falla i “sentint-se representat” en este conjunt. L’artista ha declarat que el monument comptarà ja amb cadires fetes pels seus creadors “amb els seus acudits pertinents”.

La data en la qual els ciutadans podran portar les seues cadires fins a la Falla de l’Ajuntament no està encara tancada i podria ser entre el dia 14 de març o el 15 de març. “Tot el que tinga una cadira vella la pot portar. Fem l’acudit que en lloc de cridar el 010 –el telèfon d’informació del consistori i d’avís de recollida d’utensilis–, que ens criden a nosaltres”, ha manifestat Pellicer.

EL “GRAN REPTE” DE LA CRÍTICA

Manolo García ha indicat que a més de l’altura de 41 metres que aconseguirà este monument i de plantar d’esta manera “la falla més gran de la història”, el “gran repte” d’esta proposta és traure al carrer “la seua crítica” perquè ha considerat que serà “la que més crítica va a tindre de la història”.

Paco Pellicer, pel seu costat, ha indicat que “la falla representa el que som, Ca la trava –en castellà casa la trava–” i ha dit que per açò “tothom es veurà representat d’una manera o una altra” en reconéixer “alguna trava que li han posat o que posa”. “Eixa és la intenció del lema i del desenvolupament de la falla”, ha assenyalat, al mateix temps que ha afirmat que este monument és “satírica i molt crítica per a recuperar l’origen d’una falla”.

Pellicer ha comentat que la crítica està dirigida principalment a l’Ajuntament de València encara que en ella es podran veure reflectides altres administracions. “L’Ajuntament està compost per diferents partits polítics i clar que està criticat. Ens hem centrat en la ciutat de València però es pot generalitzar perquè, per exemple, el Corredor Mediterrani és una trava a la ciutat però depèn d’altres administracions”, ha exposat.

Pel que fa al muntatge de la falla municipal, Manolo García ha asseverat que el dissabte 11 de març, a les 18.00 hores, “començarà a pujar la falla” des del sòl per a col·locar-la en el seu lloc habitual. L’artista ha destacat que la part central del monument, la torre, es plantarà “al tombe”, de manera tradicional i a mà entre diferents persones.

Així, ha afirmat que a eixa hora “començarem tots a fer força” per a alçar la falla “a poc a poc” i ha calculat que podria estar en el seu lloc “en un parell d’hores o menys” però “sense pressa”. Ha agregat que abans de res es cuidarà “la seguretat”.

RIBÓ ESTARÀ EN LA PLANTÀ ‘Al TOMBE’

L’alcalde ha mostrat la seua “satisfacció” pel resultat de la falla municipal i s’ha manifestat “impressionat” pel seu disseny. Així mateix, ha avançat la seua intenció de participar en la ‘plantà al tombe’ i ha valorat el “treball conjunt que es farà entre tots”, a més de dir que simbolitzarà “el treball col·lectiu dels valencians per a fer unes festes integradors, patrimoni de la Humanitat i històriques”.

Respecte al muntatge, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha ressaltat les seues dimensions i ha bromejat dient que és “la falla que cap polític s’haguera atrevit a triar”. Ha assegurat que és un monument “entusiasmante” que “reforça la imatge de l’esforç col·lectiu que s’han de fer” i ha dit que s’han celebrat reunions amb Policia Local i amb el Cos Municipal de Bombers per a garantir les mesures de seguretat en la seua ‘plantà’.

“LA DE TOTS ELS VALENCIANS”

Fuset ha agregat que “la Falla de l’Ajuntament, és la de tots els valencians, en la qual tots paguem quota” i ha assenyalat per açò que en el seu muntatge estarà representats la majoria de col·lectius de la ciutat.

Sobre la crítica d’este monument ha indicat que suposa “la tornada de la sàtira” fallera, una cosa que ha valorat perquè si un monument d’este tipus “no mort pot ser art però no falla”. L’edil ha avançat que una part del monument, la que representa una cavalcada eixirà este dissabte en la Cavalcada del Ninot de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any