13.11.2023 - 21:40
|
Actualització: 13.11.2023 - 21:48
Fa un any que el català Lluc Crusellas (Santa Eulàlia de Riuprimer, Osona, 1996) va guanyar el títol de millor xocolater del món que atorga el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM), quan va sorprendre tothom amb un elefant gegant de dos-cents quilos de xocolata. D’aleshores ençà, de feina, no li n’ha faltada pas. Ha estat un any trepidant, intens, divertit i ple de noves aventures. “Ha estat un any de dormir poc i dedicar-hi moltes hores, però amb molta il·lusió. No hi ha hagut res que m’hagi fet mandra, sinó que han estat coses positives”, relata. Crusellas ja era conegut a la comarca d’Osona, però el títol, certament, li ha permès de consolidar els productes i estendre’ls ràpidament.
Després d’haver guanyat el títol del WCM, el xocolater tenia una cosa ben clara: que la seva marca de xocolata, Eukarya, havia de créixer i renovar-se, tornar a néixer, segons que explica. I ho ha aconseguit. Un any després, ha obert una fàbrica de set-cents metres quadrats que li permet de crear la seva xocolata, vendre-la i distribuir-la.
El Willy Wonka català té un local que és un autèntic temple per als amants dels dolços. És ubicat al carrer de Lleida, número 23, de Vic, al Parc d’Activitat Econòmiques (PAE). A partir d’avui, els productes ja es poden comprar en línia a tot Europa. La botiga física obrirà dimecres de la setmana vinent, 22 de novembre. I també comptarà amb un format pop-up –botiga d’un temps determinat– a Barcelona fins el 21 de desembre.
Quaranta-cinc productes
A peu de carrer, darrere la botiga, s’hi veu l’obrador, un espai impregnat d’una forta aroma de cacau que desperta la passió. Les màquines per a fondre la xocolata funcionen a tot drap. Se’n barreja constantment i és a punt per posar-la en els motlles. Les prestatgeries són plenes de torrons i rajoles de xocolata que reposen a temperatura ambient i ja són gairebé a punt per a vendre. Al fons, dos treballadors preparen el torró de blat de moro torrat. Una combinació de dolç i salat i una textura que fan que sigui un producte ben original.
Nadal és a prop i Crusellas ja té assumit que serà una temporada molt intensa. “Després del World Chocolate Masters ja hi vam començar a pensar. Sabia que serien dos anys o tres de no afluixar el gas. Un dels projectes era aquest, i fer-lo en un any o dos, i així ha estat”, explica. Durant la temporada de Nadal, els productes d’Eukarya també es podran trobar a Ametller Origen.
L’obrador no és gaire gran, però és molt pràctic. Hi elaboren quaranta-cinc productes, entre els quals deu tipus diferents de rajoles de xocolata, onze tipus de torrons, tres tipus d’esfèrics –avellanes caramel·litzades cobertes de xocolata– i dues cremes per a untar. “T’agraden les emocions fortes? Ets amant de la puresa? Doncs t’oferim un cop de puny de cacau en un sol instant”, es llegeix en l’etiqueta de la rajola de xocolata negra 80%.
La producció és artesanal i això és un tret característic que, a parer de Crusellas, és part de l’èxit. “Comptem amb bona fruita seca i un procés que fan que el conjunt sigui perfecte. I a més, s’hi suma l’experiència. Si volem que els productes tinguin experiència, la intentarem transmetre, no? I parlo del vessant comunicatiu, d’empaquetatge i tota la història que hi ha darrere”, comenta. El cacau és del Perú i de Papua Nova Guinea: “Hem fet unes quantes proves buscant el producte que volíem i es diferenciés, i la veritat és que estem contents del que hem escollit.”
En total, hi treballen set persones, dues de les quals de la Fundació Sant Tomàs, entitat que es dedica a millorar la qualitat de vida de gent amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. S’encarreguen de l’empaquetatge dels productes. A part de la fàbrica, també hi ha un magatzem a la planta inferior, on els productes ja són a punt per enviar-se als domicilis i botigues.
Consolidar la marca
Eukarya és vinculada al grup Pavic, on Crusellas és el xef de pastisseria. El xocolater continuarà vinculat als dos projectes, però ara l’esforç se centra a fer créixer i consolidar Eukarya. “Volem que creixi amb força perquè sigui allò que realment creiem que ha de ser, una marca de productes de xocolata que transmeti la nostra manera d’entendre el món i compartir-la amb tothom”, comenta.
A Pavic es gestionen unes quantes pastisseries i forns de pa d’Osona i el Berguedà. D’ençà del premi del WCM, la feina també ha crescut. “Sobretot, en l’àmbit de la pastisseria, que ens ha portat coses bones. Ho agafem amb entusiasme, i continuarem empenyent perquè és un camp que ens encanta. La pastisseria és un projecte que ha de continuar creixent”, expressa.
Els inicis de Crusellas
A Crusellas, la passió per la pastisseria li neix de jove. A disset anys, va ajudar el xef Nandu Jubany a preparar les postres de la casa, etapa en què va tenir ben clar que aquest era el camí que volia emprendre. S’ha format a les prestigioses escoles Hofmann de Pastisseria i l’Espai Sucre. En acabat, es va incorporar a la Pastisseria, del reconegut Josep Maria Rodríguez, a Barcelona, on va aprendre mètodes de producció, organització i feina en equip. El 2018 es va incorporar al Carme Pastisseria de Vic com a xef de pastisseria i del grup Pavic.
L’aventura al WCM va començar l’octubre del 2021, quan es va convertir en el representant de l’estat espanyol al World Chocolate Masters, l’única competició del món que valora el talent dels xocolaters. Allà ha compartit espai amb alguns dels seus referents i ha treballat amb professionals de més disciplines, com ara l’empresa de disseny de Barcelona Makeat, amb qui ha dissenyat les creacions 3D.